1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Derviş Zaim, LAÜ’lü öğrencilerle buluştu
Derviş Zaim, LAÜ’lü öğrencilerle buluştu

Derviş Zaim, LAÜ’lü öğrencilerle buluştu

LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından, Derviş Zaim’in son yapımı Rüya filminin gösterimi ve söyleşi etkinliği gerçekleştirildi.

A+A-

 Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından, Derviş Zaim’in son yapımı Rüya filminin gösterimi ve söyleşi etkinliği, LAÜ Sinema Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

 Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Derviş Zaim, ‘Tabutta Rövaşata’, ‘Filler ve Çimen’, ‘Gölgeler ve Suretler’ gibi beğenilen uzun metraj filmlerinin yanısıra Kıbrıs sorununu farklı bir perspektifle anlatan ‘Paralel Yolculuklar’ adında bir de belgesel filmi çekti. Zaim, aynı zamanda çeşitli üniversitelerde sinema konusunda dersler de veriyor. 

Rüya’nın bugüne kadar çektiği dokuzuncu filmi olma özelliğini de taşıdığını belirten Kıbrıslı Türk yönetmen Zaim, son yapımı Rüya filminde, tasarladığı cami inşaatının yarım kalması ile yaşadığı stres sebebiyle, uyku tedavisi görmeye başlayan mimar Sine’nin öyküsünü anlattı.

Zaim, “Sine bu tedavi seanslarının birinde, rüyasında kendisini, tasarısına esin kaynağı olan ‘Yedi Uyuyanlar’ mitinin içinde bulur. Sine bu rüyadan uyandığında bazı fiziksel ve ruhsal değişimler yaşar. Ancak bu değişimleri çevresindeki hiç kimse fark edemez. Bu değişimler Sine’nin tedavi merkezindeki seanslarında gerçekleşir, her değişim Sine’de farklı tepkilere neden olur” dedi.

Soruları da yanıtladı

Zaim, sinemaseverlerin sorularını yanıtlayarak, mimari ile ilgili bir film yapma isteğinin, Rüya’nın çıkış noktası olduğunu kaydetti.

Bu filmde  mimarinin günümüzde aldığı biçimler üzerine düşünen bir  kadın mimarın öyküsünün anlatıldığını söyleyen Zaim, Rüya filminde neden cami inşa eden insanlara yer verildiği sorusuna ise, “Mimari ile ilgili hesaplaşmaya gelenekler çerçevesinde girişen bir mimar, yaşadığımız coğrafyanın mimari özelliklerini göz ardı edemez” diyerek cevapladı. Zaim ayrıca, görüntü bombardımanı yaşadığımız günümüzde, ahlaki bir değer arayışına girişen filmdeki Sine karakterinin, yapmaya çalıştığı mekanın cami olmasının, bu anlatımı kolaylaştıracak bir unsur  olduğunu da ilave etti.

Etkinliğin sonunda, LAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belkıs Ayhan Tarhan yönetmen Derviş Zaim’e teşekkür belgesi takdim etti. 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2276 defa okunmuştur
Etiketler : , ,