1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. DENETİM VAR, CEZA VAR, 'KAZA' DA VAR
DENETİM VAR, CEZA VAR, KAZA DA VAR

DENETİM VAR, CEZA VAR, 'KAZA' DA VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi iş yerlerine yönelik düzenlediği teftişlerle ilgili 0cak – Nisan 2015 Raporu’nu hazırladı. Dairenin ayrıntılı şekilde hazırladığı raporda 4 ay içerinde 1131 denetim yapıldığı kayda geçirildi.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Dairesi iş yerlerine yönelik düzenlediği teftişlerle ilgili 0cak – Nisan 2015 Raporu’nu hazırladı.  Daire’nin ayrıntılı şekilde hazırladığı raporda Çalışma Dairesi müfettişleri 4 ay içerinde 1131 denetim gerçekleştirdi.  4 aylık süre içerisinde 4 fabrika, 11 inşaat, 106 diğer iş yeri denetimleri yapıldı. Aynı dönem içerisinde,  48 iş kazası, 150 şikayet, 289 kaçak işçi, 175 şikayet takibi 345 diğer iş yeri ve özel nitelikli teftişler yaptı. 

4 ay içerisinde 48 iş kazası meydana gelirken, bu kazalarda 47 kişi yaralandı, 1 kişi hayatını kaybetti. Daire, Ocak-Nisan ayına ilişkin raporunda yapılan denetimler sonucu kesilen para cezalarını da açıkladı. Toplamda 676 bin 318 TL para cezası kesilirken, bu cezaların ise sadece 193 bin 13 TL’si tahsil edildi.

Ocak ayında 358  denetim yapıldı…
Çalışma Dairesi müfettişleri, Ocak 2015’te 358 teftişte bulunurken bu teftişlerin 266’sı iş teftişi geriye kalan 92 teftiş ise cihaz teftişi oldu. 266 iş teftişinden 80’nı Lefkoşa’da, 25’i Girne, 121’i Mağusa, 40 Güzelyurt’ta gerçekleşti. İş kazalarının tahkikatını da yapan Daire, Ocak ayında, 14 iş kazası tahkikatı yaptı. Kazalarda 13 kişi yaralandı, 1 kişi hayatını kaybetti.

Şubat’ta 370 iş teftişi, 19 iş kazası
Şubat 2015’te denetim ve teftiş sayısını artıran Çalışma Dairesi, bu dönemde 370 teftişte bulundu. 279’u iş teftişi olurken, 91’i cihaz teftişi oldu.  Lefkoşa’da 105, Girne’de 35, Mağusa’da 95 ve Güzelyurt’ta 44 iş teftişi gerçekleştirildi. 19 iş kazasının meydana geldiği Şubat ayı içerisinde, 19 kişi yaralandı

Mart’ta 8 iş kazası
Mart ayına gelindiğinde, teftiş sayısı 459’a yükseldi. Bunun 328’i iş teftişi iken, 131 cihaz teftiş edildi. İlçelere bakıldığında ise; Lefkoşa’da 111, Girne’de 73, Mağusa’da 74 ve Güzelyurt’ta 70 iş teftişi yapıldı. 8 iş kazasının meydana geldiği Mart ayında, 8 kişinin yaralandığı kayıtlara geçti.

Nisan’da 7 iş kazası…
Nisan ayında Çalışma Dairesi müfettişleri, 384 denetim gerçekleştirdi.  Bu rakamın 258’i iş teftişi, 126’sı cihaz teftişi oldu.  Denetimlerin 89’u Lefkoşa, 35’i Girne, 91’i Mağusa, 43’ü Güzelyurt’ta gerçekleşti. Nisan ayında 7 iş kazası sonucu ise 7 kişi yaralandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Mağusa’da meydana gelen iş kazasıyla ilgili KANAL SİM’e konuştu: “Suç dosyası hazırlanarak, Başsavcık’a verilecek”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Çalışma Dairesi müfettişlerinin Mağusa’da 1 işçinin hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili müfettişlerin soruşturmasını tamamlamasının ardından, “Suç, hata, ihlal tespit edilmesiyle dosya Başsavcılığa iletilecektir” dedi. Dün Kanal Sim’de Meyil Adakul Elektrikçi’nin sorularını yanıtlayan Gürpınar, kazayla ilgili toplanılan ilk bilgileri de aktardı.

“Dosya birkaç haftada tamamlanacak”
Gürpınar, “Çok katlı bina için iskele kurulu sırasında iskele çöktü bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi yaralandı” dedi.  Olayın ardından hem işçilerden hem işverenden ifade alındığını belirten Gürpınar, iskelenin satın alındığı şirket yetkilileri ile de görüşüleceğini belirtti.

Ölen işçinin 2005 yılından beri ülkede kayıtlı olarak çalıştığının altını çizen Gürpınar, “İşverenin iskeleden şüphesi var. Biz bütün olasılıkları değerlendireceğiz. Gerekirse iskelenin malzemesinin güvenli olup olmadığı da test edilecek” açıklamasında bulundu. Dosyanın birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını da ifade eden Gürpınar, “Sorumlular ortaya çıkacak” dedi.

“Denetim yapmaya çalışıyoruz”
Eksik eleman nedeniyle denetimlerin yapıldığını ancak yeterli olmadığını da kaydeden Gürpınar, “Geçen yıla oranla denetimler arttı. Yapmaya çalışıyoruz. Ama denetçiler sadece inşaatları denetemiyor. Ancak yasal mevzuatlar ortada, işverenin yasal yükümlükleri ve uyması gerenler ortada” ifadesinde bulundu.  

Yapılan denetimler sonucunda inşaat faaliyetlerini durdurma ve kapatma cezası uyguladıklarını vurgulayan Gürpınar, “Biz kendi imkanlarımız çerçevesinde denetimleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı’dan YENİDÜZEN’e değerlendirme: “İşin ciddiyeti kavranamadı”

Çalışma Dairesi Müdürü İsmail Bayhanlı, son zamanlarda yaşanan iş kazalarının üzüntü verici olduğunu ifade ederek, “Hassasiyet arttı ama işin ciddiyeti işçi ve işveren tarafından kavranamadı” dedi.  Denetimlerin sürdüğünü belirten Bayhanlı, işçi ve işverenlerin de gerekli ciddiyeti ve duyarlılığı göstermesi gerektiğini kaydetti. Bayhanlı, “Mağusa’daki kaza iskele kurulumu sırasında meydana geldi. Ama o iskele 2 katlı bir bina için yeterli iken daha yüksek bir bina için yeterli değildi belki, belki zemin de iskele kurulumu için uygun değildi. Araştırmamız sürüyor” dedi.

Kazada ölen işçinin, deneyimli bir işçi olduğunu da belirten Bayhanlı, “deneyimli olmak yetmiyor ama iş güvenliği ile ilgili işverenlerin de işçinin de gerekli önlemi alması gerekiyor” ifadesinde bulundu.  Bayhanlı, Çalışma Dairesi müfettişlerinin olay yerinde çalışmalarına devam ettiğini de kaydetti.

Bu haber toplam 2423 defa okunmuştur