1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Değerler normal ölçüde!
Değerler normal ölçüde!

Değerler normal ölçüde!

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin internet sitesinde yer alan verilere göre Nisan ayında 18, Mayıs ayında ise 36 plajın denizinden alınan numunelerin sonuçlarına göre, Avrupa Birliği 2006/7/Ec sayılı Yüzme Suyu Kalitesi Yönetimi Direktifi Kıyı Suları v

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Ülke insanının kullanımına açık olan plajlardaki deniz suları ve havuzlarda her ay yapılan denetimlerde sağlık değerleri normal standartlarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin internet sitesinde yayınlanan verilere göre Nisan ve Mayıs ayında denizlerden alınan numunelerde mikrobiyolojik değerler normal bulunurken, havuzlarda küçük bakteri değerleri dışında sağlıksız bir duruma rastlanmadı.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, havuz ve denizlerden her ay rutin olarak numuneler alındığını belirterek, normal değerler dışında bakteri görülen işletmeler veya kurumların uyarıldığını dile getirdi.

Havuzların sürekli ilaçlanması, temizlenmesi gerekliliği olduğunun altını çizen Güllüelli, klorlama, ozonlama ve ultraviyole yöntemleriyle bunun gerçekleştiğini, ülkemizde yoğun olarak klorlama
yöntemi uygulandığını söyledi.

Havuzlarda yapılan tetkiklerde ‘Escherichia Coli’,’ ‘toplam koloni’ (jerm) ve ‘koliform bakteri’ içeren mikropların incelendiğini aktaran Emine Gülüelli, değerin ‘0’ sıfır olması gerektiğini altını çizdi ve bu değerlerin artı (+) 1 olmasına müsaade etmediklerini belirtti. ‘Denizlerdeki tetkik sonuçlarını da değerlendiren Emine Güllüelli, otellerin ve diğer halk plajlarından Nisan ila Ekim ayları arasında rutin olarak numuneler alınıp mikrobiyolojik değerlere bakıldığının altını çizdi.

Güllüelli, deniz veya havuz sularının tetkiklerinde olumsuz sonuçlar alınan işletmelere daire olarak herhangi bir ceza veya yaptırım gücü olmadığını yasanın sadece denetleme ve uyarma yetkisi verdiğini aktardı.

-----------------------------------------------------------------------------------

Güllüelli: “Denetim ve oto kontrol rutin yapılıyor”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, gerek spor gerekse güneşlenme amaçlı olsun yüzmenin ülkenin olmazsa olmaz aktiviteleri arasında olduğunu söyledi. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi olarak herkesin yüzmesi gerektiğini öneren Güllüelli, özellikle denizde yüzmeyi tavsiye ettiklerini dile getirdi. “Denizde yüzmeyi öneriyoruz ama bir gerçekte var ki çocuklarımız havuzda yüzmeyi seviyor ve ülkemizde havuz kullanımı oldukça fazladır. Otellerden ayrı sadece havuz hizmeti de vere tesislerimiz var” diyerek bunların sağlık açısından uygunluklarının sağlanması ve denetlenmesinin önemine değindi.

Havuza girmeden duş almanın önemine dikkat çeken Güllüelli, vücut ter ve kirinin akıtılmasının sağlıklı bir havuz için gerekli olduğunu, ayaklar ve ellerde enfeksiyon yada cilt rahatsızlığı olan kişilerin havuza girmemesini tavsiye etti. Havuzların temiz olmaması, sağlığa uygun olmamasının bir takım hastalıklara neden olduğunu vurgulayan Emine Güllüelli, cilt hastalıkları, kulak ve göz enfeksiyonları, sinüzit, kirli suyun yutulmasıyla kusma ve ishale neden olan rahatsızlıkların görüldüğünü ifade etti.

“Ülkemizde klorlama en yaygın”

Güllüelli, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi olarak rutin olarak her ay tetkikler yapıldığını bundan ayrı olarak ise işletmelerin kendilerine uyguladıkları oto-kontrol denetimleri bulunduğunu söyledi. Havuzları işleten şirketlerin de kişilerin sağlığından ve işletmelerinden sorumlu olduğunu hatırlatan Güllüelli; “Bu nedenle onların da oto kontrol yapmaları gerekir ki yapıyorlar, yaptıklarını biliyoruz. Sorunlu olanlar da var bunları tetkik sonuçlarından görebiliyoruz” dedi.

Havuzların sürekli ilaçlanması, temizlenmesi gerekliliği olduğunun altını çizen Güllüelli, çeşitli temizleme yöntemleri olduğuna değindi. Klorlama, ozonlama ve ultraviyole yöntemleriyle havuzların temizlenebildiğini ancak ülkemizde yaygın olarak klorlama yöntemi uygulandığını söyleyerek, ozonlama ve ultraviyole yöntemini kullanan bazı işletmeler de olduğunu ifade etti. “Klorun azı da zarar çoğu da zarar” diyen Emine Güllüelli, klorun kararında olması gerektiğini buna göre normal değerler bulunduğunu ifade etti. Havuzlarda klor değeri normal değerlerin altında olanlara da değerlerin üstünde olan klorlanmış havuzlara müdahale ettiklerini söyleyen Güllüelli, klorun normal değerlerde olması gerektiğinin tüm taraflarca bilindiğini söyledi.

Havuzlarda yapılan tetkiklerde ‘Escherichia Coli’,’ ‘toplam koloni’ (jerm) ve ‘koliform bakteri’ içeren mikropların incelendiğini aktaran Emine Gülüelli, Escherichia Coli’ ve ‘koliform bakteri’nin ‘0’ sıfır (0/100 ml) olması gerektiğini altını çizdi. Güllüelli, bu değerlerin artı (+) 1 olmasına müsaade etmediklerini çünkü enfeksiyon yayma kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca ‘toplam  aerobik  mezofilik’  bakteri    TAMB   200/100 ml   ye  kadar  normal  sınırlar  içinde olduğunu söyleyen Güllüelli, bu değerin üstündeki oranlar patolojik kabul edilerek müdahale edildiğini ifade etti.

“Farklı dezenfekte yöntemleri”

Bir diğer tetkik ise sudaki klor düzeyi olduğunu anlatan Güllüelli, açık ve kapalı havuzlarda farklı farklı normlar arandığını kaydetti.  Kapalı havuzlarda 12 ay süreyle bu denetlemelerin yapıldığını, açık havuzlarda ve denizlerde yaz aylarını içeren Nisan ile Ekim ayları arasında düzenli periyotlarla numuneler alınıp denetimlerin yapıldığını ifade etti. Numunelerin Devlet Laboratuarı’na götürülerek analizler yapıldığını ve neticelerin değerlendirildiğini anlatan Emine Güllüelli, normal ölçülerin dışında görülen havuz değerlerlerinde müdahaleler yapıldığını söyledi.

Genellikle tetkiklerde klorlamanın normal sınırlar içerisinde olduğunu ancak zaman zaman tahlil sonuçları olumsuz çıkan işletmeler de tespit edildiğini söyleyen Güllüelli, böyle durumlarda işletmelerin uyarıldığını dile getirdi. Klor parametrelerinde bulunan serbest klorlama değerinin 0.3 ila 0.6 mg arasında olduğunu ve bunun ozonlama ile ultraviyole yöntemiyle yapıldığını söyledi. Farklı bir dezenfekte yöntemi olan ozonlama ve ultraviyole uygulamasını hangi işletmelerin yaptığının şuanda araştırıldığını ve gerekli denetimlerin yapılacağını da ifade etti.

“Uyarıyoruz”

Gülüelli, kapalı havuzda klor düzeyi 1 ila 1.5 arası olması gerektiğini belirterek, “1’in altında olan değerler gerekli dezenfeksiyonu sağlamaz, 1.5’in üzerinde olan değerler de kişiye zarardır” dedi. Şuanda faaliyet gösteren iki işletmeden örnek veren Güllü, “Bir işletmenin klor değeri 0.3, diğeri ise 5 olan yerler var. Bunların ikisi de neticeler çıktıktan hemen sonra bölgedeki müfettişlerimiz tarafından uyarılıyor. Aldığımız bilgilere göre bu işletmeler uyarıldıkları zaman farkında olduklarını belirtiyorlar ve sebeplerini söylüyorlar. Uyarıldıktan sonra bunu gidermeye çalışıyorlar. Tabi biz sonradan bu işletmelere giderek yeniden numune alıyoruz ve kontrol ediyoruz. Tabi bunlar aylık numunelerdir, bugün var olan değer belki de 5 gün sonra yoktur” dedi.

“Ceza içermiyor”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, havuz tetkiklerinde olumsuz sonuçlar alınan işletmelere daire olarak herhangi bir ceza veya yaptırım gücü olmadığını yasanın sadece denetleme ve uyarma yetkisini sağladığının altını çizdi.

Denizlerdeki tetkik sonuçlarını da değerlendiren Emine Güllüelli, otellerin ve diğer halk plajlarından Nisan ila Ekim ayları arasında rutin olarak numuneler alınıp mikrobiyolojik değerlere bakıldığının altını çizdi. Bu mikrobiyolojik değerlerin normal değerlerinde olması gerektiğini söyleyen Güllüelli, “deniz suyu daha sterildir ama bir bölgede lağım suyu boşaltılabilir ve bu şekilde kirlenme olabilir. Böyle bir neticeyle karşılaştığımızda gerek işletmeyi veya belediyeyi uyarıyoruz” dedi.

 

DENİZ VE HAVUZ ANALİZ RAPORLARI EKLİ DOKÜMANLARDA

Bu haber toplam 5386 defa okunmuştur