1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ VYK'e çağrı: Kararınızı tekrar gözden geçirin
DAÜ VYKe çağrı: Kararınızı tekrar gözden geçirin

DAÜ VYK'e çağrı: Kararınızı tekrar gözden geçirin

DAÜ İçin Toparlanıyoruz İnisiyatifi, Prof Dr Mehmet Altınay’ın rektör vekili olarak atanmasının DAÜ VYK tarafından reddedilmesine tepki gösterdi.

A+A-

DAÜ İçin Toparlanıyoruz İnisiyatifi,  DAÜ Senatosu’nun rektör vekili olarak önerdiği Prof Dr Mehmet Altınay’ın  DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu  tarafından reddedilmesine tepki gösterdi.

DAÜ VYK’inin kararını tekrar gözden geçirmesini talep eden inisiyatifin açıklamasının tam metni şöyle;

“DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Hukuk Dışı Davranmaya Devam Ediyor!

Bilindiği gibi geçen hafta olağanüstü toplantı yapan DAÜ Senatosu,  DAÜ Kuruluş Yasası’nın  7.(3)(E)  ve 12.(2) Maddelerinin kendisine verdiği hakka  ve “Senato’nun Çalışma ve Karar Alma Esasları Tüzüğü”ndeki 2. Maddedeki gerekçelere dayanarak, Vakıf Yöneticiler Kurulu’na Rektör vekili olarak atanmak üzere Prof. Dr. Mehmet Altınay’ı önermişti.
Vakıf Yöneticiler Kurulu, 6 Aralık 2014 Cumartesi günü toplanarak, bu öneriyi değerlendirmiştir. Toplantı sonunda basına açıklama yapan VYK Başkanı Sayın İsmail Arter, toplantıda rektör atamak üzere herhangi bir ismin tartışılmadığını ısrarla söyleyerek, toplantıda, oy birliği ile paydaşlarla uzlaşı yakalamak için Pazartesi (bugün) gününden başlayarak çalışma yapılacağını belirtmişti.
Bugün tüm Senato üyelerine bir mektup gönderen Sayın İsmail Arter, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun, Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın rektör vekili olarak atanma konusunun görüşüldüğünü, ve Prof. Altınay’ın, Senato’nun asaleten atanacak rektör adayı için belirlediği “67 yaşından gün almamış olmak” ilkesini sağlamadığı gerekçesiyle atanmasının kabul edilmediğini belirtmiştir!
DAÜ Kuruluş Yasasında ve Akademik Personelin Kadro ve Çalışma Tüzüğünde yaşla ilgili bir sınırlandırma yoktur. 67 yaş, Senatonun kendisinin asaleten atanacak rektör adayları için belirlediği ek bir koşuldur. Rektör vekili “yeni rektör atanıncaya” kadar görev yapacak bir kişi olduğundan senato vekil için bu kriteri aramamıştır. Yani ilkeyi koyan da kendisi, değiştiren de kendisi olmuştur.
Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun, Senato’nun önereceği asaleten atanacak rektör adayı için belirlediği bir ilkeye dayanarak önerilen rektör vekili adayını reddetmesi hukuk dışıdır.
Ayni VYK, geçen hafta Salı günü de yaptığı toplantıda, Senato’nun görüşü alınmaksızın “Senato’nun Çalışma ve Karar Alma Esasları Tüzüğü”nde değişiklik yaparak, rektör vekili atama yetkisini, senato önerisi aranmaksızın VYK’ya, yani kendilerine vermeye çalışmış, ancak yapılan değişiklik, Bakanlar Kurulu Hukukçusu tarafından yasaya aykırı bulunduğu için kabul edilmemişti. İşin ilginç tarafı, Bakanlar Kurulu’nun da ayni maksatla, DAÜ Kuruluş Yasasında değişiklik yapıp meclise sevketmesidir.  
DAÜ, Vakıf Yöneticiler Kurulu ve onları atayan koalisyon hükümetinin “yetki ille de bizde olacak” tavrı nedeniyle ciddi zarar görmekte, kamuoyu önünde her gün prestij kaybetmektedir. Mezun olan ve diplomasını almak isteyen öğrencilere diploma verilememektedir. Çünkü diplomanın rektör veya rektör vekili tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu bir üniversite için utanç vericidir.
DAÜ Mevzuatına ve YİM kararlarına uygun olarak bir rektörün atanması şarttır. Asaleten yapılacak bir atamaya kadar da geçici olarak bir rektör vekilinin atanması kaçınılmazdır. Senato’nun önerdiği aday, tecrübeli ve tüm taraflara adil davranacak bir adaydır. Olayı kendi çıkarları için kullanebilecek  durumu da yoktur. Yani atanacağı makamı kendi lehine kullanıp asaleten atanma talep edemeyecektir.
VYK’yı almış olduğu ve hukuka uygun olmayan kararını bir kere daha gözden geçirmeye çağırıyoruz. Çağrılarımıza kulak tıkanması durumunda, bize yapılacak tek şey kalıyor. O da, tüm çalışanların yaptığı gibi yasal hakkımızı kullanıp -hiç arzu etmesek de- süreci hızlandırma adına eğitime ara vermek olacaktır. Lütfen bizi kimse buna zorlamasın...

Bu haber toplam 2721 defa okunmuştur