1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ-SEN'den BOYKOT
DAÜ-SENden BOYKOT

DAÜ-SEN'den BOYKOT

DAÜ’de tartışmalı rektörlük seçimi için adaylık başvurusu yapan tek isim olan Abdullah Öztoprak’ın ismi geçtiğimiz gün yapılan Rektör Belirleme Komisyonu toplantısında, Üniversite Senatosu’na sunuldu. Rektörlüğe yeniden aday olan Öztoprak ile ilgili 4 Tem

A+A-

Ayşe GÜLER
Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde tartışmalı rektörlük seçimine yönelik aday belirleme süreci doldu. Rektör adaylığı için tek başvuru, şu anda rektörlük görevini yürüten Prof Dr Abdullah Öztoprak’tan geldi.
Önceki gün Rektör Belirleme Komisyonu tarafından yapılan toplantının ardından Öztoprak’ın, aday belirleme sürecine katılabileceği kararlaştırıldı.
Komisyon, Öztoprak’ın adaylığı ile ilgili eğilim belirleme süreci için konuyu Üniversite Senatosu’na sundu.

Süreç nasıl işleyecek?
4 Temmuz tarihinde Öztoprak’ın adaylığı öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlar, işçiler ve öğrenci konseyi temsilcileri tarafından oylanacak.
Söz konusu tarihte alınacak karar, Senato tarafından değerlendirilecek ve 9 üyesi bulunan Vakıf Yöneticiler Kurulu’na sunulacak.
Öztoprak’ın ilk turda oylamaya katılanların sayısının yarısından fazla oy alması gerekiyor. Beklenen oyun alınmaması halinde 10 Temmuz’da 2. tur eğilim belirleme yoklaması yapılacak.
Bilindiği üzere Öztoprak’ın Üniversite Yönetim Kurulu toplantısında, Rektörlük Seçim sürecini başlatmak için alınan kararın ‘yasal’ olup olmadığına dair tartışmalar yaşanmış, DAÜ’de örgütlü sendikalar bu duruma tepki göstermişti.


“Yönetimde boşluk oluşmaması için…”
Seçim süreci ile ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Senato tarafından atanan Rektör Adayı Saptama Komitesi Başkanı Profesör Doktor Mehmet Altınay, rektör Abdullah Öztoprak’ın görev süresinin dolmasına 4 ay kala ‘üniversite çıkarları ve yönetimde boşluk oluşmaması’ adına yeniden seçime gidildiğini açıkladı.
Altınay, kararın Üniversite Senatosu tarafından alındığını ifade ederek, seçimde yasa dışı hiçbir durumun olmadığını belirtti.
Altınay şöyle konuştu: “Senato, rektörlük seçiminin Öztoprak’ın görev süresinin dolduktan sonra mı yoksa süre tamamlanmadan yeniden seçime gidilmesi konusunu değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda görev süresi dolmadan yeniden seçime gidilmesi kararlaştırıldı”
Üniversitenin yeni dönemde 6 bin yeni öğrencinin kayıt yaptırmasını beklediğini dile getiren Altınay, bu süre içerisinde ciddi hazırlıkların yapılması gerektiğini, 1 Ağustos’ta okulun bütçesinin görüşüleceğini söyledi.
Altınay, Öztoprak’ın görev süresinin 14 Ekim’de dolacağını, rektörlük seçiminin Ekim’de yapılması durumunda sürecin Aralık ayına kadar uzayabileceğini belirtti.


DAÜ-SEN: “Seçim gayri meşru”
DAÜ’deki rektörlük seçimi ile ilgili DAÜ—SEN’den açıklama geldi. Üniversite’de örgütlü sendika, seçimi ‘gayrimeşru olarak değerlendirdi.
Açıklamanın tam metni şöyle: “Başlangıcından beri gözlemlenen ve sendikamız tarafından defalarca vurgulanan aksaklıklara rağmen Vakıf Yöneticiler Kurulu da dâhil olmak üzere yetkililer hiçbir adım atmadığı için gayri yasal ve gayrimeşru Rektör belirleme süreci devam etmektedir. Son gelişmelerden sonra anlaşılan odur ki 4 Temmuz 2014 tarihinde süreci başlatan ve yürüten Sayın Abdullah Öztoprak’ın tek aday olduğu bir seçim yapılacaktır. Zaten daha önceki açıklamalarımızda bu sürecin Sn. Öztoprak tarafından, başka adayların başvuru yapmaması için kurgulanmış, taraflı bir süreç olduğunu defalarca vurgulamıştık. Önceden kurgulanmış bir süreçte adil bir yarışın mümkün olmadığını, bundan dolayı potansiyel adayların ortaya çıkamayacağını her platformda anlatmıştık. Sn. Öztoprak’ın kendi başlattığı bu süreçte tek aday olarak ortaya çıkması sürecin başından itibaren sendikamızın yaptığı tespitlerin doğru olduğunu göstermiştir. Artık açıkça ortaya çıkmıştır ki yürütülen süreç bireysel çıkar amaçlı bir süreçtir. Daha önce ortaya konan sebeplerden dolayı da aday olması beklenen akademisyenler de bu sürece katılmamıştır.
Sayın Öztoprak rektörlüğü boyunca zaten “Ben yaparım, olur” felsefesinin uygulayıcısı olmuştu. Son rektör belirleme süreci de bu felsefeye hâlâ ne kadar sadık olduğunun bir göstergesi olmuştur. Kendi planları uyarınca koltuğunu korumak amacıyla kurguladığı sürecin uygulanması için her türlü hamleyi yapmıştır. Artık katılımcılığı dışlayan, en temel demokratik ilkeleri çiğneyen, DAÜ çalışanının görüşlerine değer vermeyen bu anlayışın yıkılmasının vakti gelmiştir.
Gayrimeşru ve adil olmayan bu sürecin parçası olmayacağız; 4 Temmuz 2014 günü sandıklara gitmeyeceğiz. Ancak bugün ile 4 Temmuz arasında sandığa gidilmesi için yine baskı politikalarının işlemeye başlayacağını da biliyoruz. Baskılardan dolayı sandığa gitmek zorunda kalacak DAÜ çalışanlarının boş oy kullanması “Ben yaparım, olur” felsefesinin çökmesine, daha sağlıklı, daha adil, daha usulüne uygun, daha demokratik, Sn. Abdullah Öztoprak da dâhil başka adayların da katılabileceği bir seçim sürecinin yaşanmasına yardımcı olacaktır.”

Bu haber toplam 2231 defa okunmuştur
Etiketler : ,