1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ Rektör Vekili YENİDÜZEN'e konuştu
DAÜ Rektör Vekili YENİDÜZENe konuştu

DAÜ Rektör Vekili YENİDÜZEN'e konuştu

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yeni atanan 'Rektör Vekili', Prof. Dr. Necdet Osam, ilk kez YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Sevgi YALMAN

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) uzun süren 'Rektörlük' krizinin ardından DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu'nun 14 Ekim tarihinde 'Rektör Vekili olarak atadığı Prof. Dr. Necdet Osam, “gizli ajandası olmadığını” belirtti, aldığı görevi akademik parametreler içinde, yetki dahilinde yapmaya çalışacağına işaret etti.
Görevi almasının ardından ilk kez YENİDÜZEN’e konuşan Osam,makamların gelip geçici olduğunu, esas olanın DAÜ'nün daha ileri noktalara taşınması olduğunun altını çizdi. Prof. Osam, hiçbir siyasi partiyle üyelik açısından ilişkisi olmadığını, kendisinin evrensel değerleri de ihmal etmeden, milliyetçi, milli değerlere bağlı, vatanını seven, farklı görüşlere son derece saygılı bir kişi olduğunu vurguladı.DAÜ Senatosu'nun Vakıf Yöneticiler Kurulu'na yeniden önerdiği eski Rektör Abdullah Öztoprak’ın isminin onaylanmaması ve Senato'nun VYK kararını tanımadığının hatırlatılması üzerine Prof Osam,tanımama gibi bir olgunun olmadığını, tüm akademik personelle işbirliği içinde olduğunu, verilen yetki dahilinde üniversitenin daha ileri taşınacağını belirtti ve “Herhangi bir huzursuzluğa izin vermeyeceğiz” dedi.
Rektör Vekili,Rektörlük krizinin Yüksek İdare Mahkemesine taşınması ile ilgili ise mahkeme kararlarına saygılı olacağını vurguladı.

“Rektör Yardımcıları ile birlikte”

Rektör Vekili Prof.Necdet Osam,YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlarken yanına VYK tarafından 3 gün önce onaylanan rektör yardımcıları da aldı. Akademik İşlerden Sorumlu Prof. Dr. Ahmet Sözen, Mali İşlerden Sorumlu Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, İdari İşlerden Sorumlu Prof Dr. Bekir Özer,Öğrenci İşlerinden sorumlu Prof Dr. Hıfsiye Pulhan ve Tanıtımdan Sorumlu Prof. Dr. Hasan Amca da röportajda hazır bulundu. Akademik İşler Sorumlusu Prof. Dr Ahmet Sözen,herhangi bir idari görev talebi olmadığını, bu görevi kısa dönem için kabul ettiğini, tek amacının siyasilerin DAÜ'ye müdahalesinin minimize etmek olduğuna dikkat çekerek gündemde yeni bir yasa olduğunu belirterek, bu yasanın meclisten geçmemesi halinde istifa edeceğini söyledi. Rektör Vekili  Necdet Osam ise “Biz bu  gemiyi belli bir dönem içinde varması gereken limana ulaştırmak amacıyla görev kabul ettik” dedi.

“Manipüle ediliyor”

1961 Lefkoşa doğumlu olduğunu, hiyerarşik merdivenleri tamamen kendi gücü ile çıkarak bu günlere geldiğini anlatan Rektör Vekili Osam, 1988'de part time öğretim görevlisi olarak DAÜ'de göreve başladığını, Hacettepe Üniversitesi'nde ‘Dil Bilim ve Toplum Bilimi’ üzerine master ve doktora yaptıktan sonra 1998 yılından bu güne , DAÜ'de Eğitim Fakültesi Dekanlığı da olmak üzere her kademede aktif görev yaptığını  söyledi. Basında ve sosyal medyada çıkan birtakım haberlerin gerçeklerle ilgisi olmadığının da altını çizen Rektör Vekili, “Ben yalnızca DAÜ bünyesinde kurulan ‘Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türk Tarihini Araştırma Merkezi'nin Kurucu Başkanıyım” dedi.
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile ilişkileri konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Rektör Vekili şöyle konuştu. “Serdar Bey, Köşklüçiftlik ilkokulundan arkadaşımdır. Sever sayarım. İlişkimiz son derece seviyelidir. Ve tabii de DP'de birçok dostum var. Diğer partilerden de arkadaşım var. Mesela Faiz Sucuoğlu da çocukluk arkadaşımdır”

“VYK teklif etti”

Rektör Vekili Prof Osam,bu görevin kendisine devletin DAÜ'deki temsilcileri yani VYK tarafından teklif edildiğini, görevi yapacağına kani olduktan sonra yardımcılarının isimlerini belirlediğini ve VYK'ya sunduğunu vurguladıktan sonra şöyle dedi:
“DAÜ'nün ciddi zarara girmemesi için görev kabul ettik. Hiçbirimizin gizli ajandası yoktur. Demokrasi kavramının yozlaşmaması için bu görevi kabul ettik. Bu artık onur meselemizdir. Görevimizi medeni, akademik ve iç yetki dahilinde yapmaya çalışacağız. Üniversite içinde yaratılacak herhangi bir huzursuzluğa da izin vermeyeceğiz. DAÜ'nün yöneticileri değişebilir ancak temel misyonu ordadır ve biz bu misyonla DAÜ'yü daha ileri taşımak için çalışacağız”

Ve dava...

Vakıf Yöneticiler Kurulu'nun, Senato önerisine rağmen vekil atandığının hatırlatılarak görevi reddetmeyi düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya karşılık ise Prof Osam, olayın kaçınılmaz bir noktaya doğru gittiğini gördüğü için üniversitenin daha fazla zarar görmemesi adına görevi kabul ettiğini belirtti.
Eski Rektör Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın atamayı mahkemeye taşıması ve ara emri talep etmesi ile ilgili olarak ise Prof. Osam, yasalara saygılı olduğunu, böyle bir karar çıkması halinde konuyu değerlendireceğini ve kararını vereceğini kaydetti. Rektör Vekili “Ama o güne kadar bu gemiyi yüzdürmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3218 defa okunmuştur