1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ Rektör seçimi BUGÜN
DAÜ Rektör seçimi BUGÜN

DAÜ Rektör seçimi BUGÜN

DAÜ Rektör adaylığı için tek başvuru, rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Abdullah Öztoprak tarafından yapıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), “Rektör Adayları Eğilim Belirleme Yoklaması” seçimi için bugün yeniden sandığa gidiyor. DAÜ’de tartışmalı rektörlük seçimine yönelik aday belirleme süreci geçtiğimiz hafta dolarken, Rektör adaylığı için tek başvuru, rektörlük görevini yürüten Prof. Dr. Abdullah Öztoprak tarafından yapıldı.
Öztoprak’ın adaylığı öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlar, işçiler ve öğrenci konseyi temsilcileri tarafından oylanacak.
Bugün alınacak karar, Senato tarafından değerlendirilecek ve 9 üyesi bulunan Vakıf Yöneticiler Kurulu’na sunulacak.
Öztoprak’ın ilk turda oylamaya katılanların sayısının yarısından fazla oy alması gerekiyor. Beklenen oyun alınmaması halinde 10 Temmuz’da 2. tur eğilim belirleme yoklaması yapılacak.
Bu arada 21 Mayıs 2014 tarihinden beri ‘tek kişilik rektör belirleme’ süreci yaşandığını belirterek tepki gösteren DAÜ’de örgütlü sendikalardan biri olan DAÜ-SEN, dün bir ilan yayınlayarak rektörlük seçiminin, ‘meşru, yasal ve ahlaki olmadığını’ ileri sürdü.
YENİDÜZEN’e konuşan DAÜ-SEN Başkanı Tarık Timur, rektörlük seçiminin kurallara uygun şekilde ‘zamanında’ yapılamadığını savunarak, sandığa gidilmemesi için çağrıda bulunarak süreci protesto ettiklerini söyledi.   

Tartışmalı seçim süreci
Bugün yapılacak rektörlük seçimi için 30 Mayıs- 23 Haziran tarihleri arasında aday başvurusu kabul edilmesi kararlaştırılması ardından yaklaşık 60 üyesi bulunan Senato’da rektörlük seçimi için 3 çekimser, 1 ret oyu kullanıldı, geriye kalan üyeler seçimi onaylamıştı.
29 Mayıs’ta Rektör Belirleme Komisyonu tarafından yapılan toplantının ardından Öztoprak’ın, aday belirleme sürecine katılabileceği kararı çıkmıştı.
Komisyon, Abdullah Öztoprak’ın adaylığı ile ilgili eğilim belirleme süreci için konuyu Üniversite Senatosu’na sunmuştu.
DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak’ın Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) toplantısında, Rektörlük Seçim Sürecini başlatmak için alınan kararının ‘yasal’ olup olmadığına dair tartışmalar yaşanmış, DAÜ’de örgütlü sendikalar bu duruma tepki göstermişti. Tüm tartışmalara rağmen 28 Mayıs’ta toplanan Üniversite Senatosu ‘seçim startını’ vermişti.

Süreç nasıl işleyecek?
Seçim startı nedeniyle DAÜ konsey temsilcileri bugün yeniden Rektörünü belirlemek üzere sandık başına giderek oylama yapacak.
Öztoprak’ın adaylığı öğretim görevlileri, okutmanlar, uzmanlar, işçiler ve öğrenci konseyi temsilcileri tarafından oylanacak.
Bugün alınacak karar, Senato tarafından değerlendirilecek ve 9 üyesi bulunan Vakıf Yöneticiler Kurulu’na sunulacak.
Öztoprak’ın ilk turda oylamaya katılanların sayısının yarısından fazla oy alması gerekiyor. Beklenen oyun alınmaması halinde 10 Temmuz’da 2. tur eğilim belirleme yoklaması yapılacak.

Timur: “Seçimi protesto ediyoruz”
Seçim dolayısıyla DAÜ’de örgütlü sendika DAÜ-SEN, dün bir ilan yayınlayarak rektörlük seçiminin, ‘meşru, yasal ve ahlaki olmadığını’ iddia ederek, seçimi tanımadığı açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan DAÜ-SEN Başkanı Tarık Timur, rektörlük seçiminin kurallara uygun şekilde ‘zamanında’ yapılamadığını savunarak, süreci protesto ettiklerini vurguladı.   
Seçime katılacak konsey temsilcilerine telefonla sandığa gitmeleri ve oy vermeleri için ‘baskı’ yapıldığını iddia eden Tarık Timur, “biz Öztoprak’a ‘hayır’ demiyoruz. Sadece bu seçimin yasal ve meşru olamadığını söylüyoruz. Ekim ayında kurallara uygun şekilde rektör seçilmesi gerektiğini vurguluyoruz bu nedenle bu seçim sürecini protesto ediyoruz” dedi.  

DAÜ-SEN: “Gün sandığa gitmeme günüdür!”
DAÜ-SEN Başkanı Tarık Timur dün bir ilanla ‘sandığa gidilmemesi’ için çağrıda bulunduklarını ve seçimi tanımadıklarını aktardı. DAÜ-SEN ilanı şöyle: “DAÜ Tek Kişinin Değil, Bizimdir Deme Zamanı… DAÜ’de 21 Mayıs 2014’ten beri oynanmakta olan tek kişilik ‘Rektör Belirleme Oyunu’nun son perdesi Cuma günü oynanacaktır. Cuma günü DAÜ Kampüsü’nde kurulacak olan sandıklar; meşru değildir, yasal değildir, ahlaki değildir… ‘Ben yaparım olur, hiç kimseyi dinlemeye ihtiyacım yok’ yönetim anlayışının devamıdır. Gün sandığa gitmeme günüdür! Mecbur kalırsak boş oy atma günüdür! Demokratik, özerk, şeffaf bir DAÜ istiyoruz! Gayrimeşru, gayri ahlaki, gayri yasal ‘seçimi’ tanımıyoruz!”

Altınay: “Yönetimde boşluk oluşmaması için…” demişti
Seçim süreci ile ilgili geçtiğimiz hafta YENİDÜZEN’e bilgi veren Senato tarafından atanan Rektör Adayı Saptama Komitesi Başkanı Profesör Doktor Mehmet Altınay, rektör Abdullah Öztoprak’ın görev süresinin dolmasına 4 ay kala ‘üniversite çıkarları ve yönetimde boşluk oluşmaması’ adına yeniden seçime gidildiğini açıklamıştı. Altınay, kararın Üniversite Senatosu tarafından alındığını ifade ederek, seçimde yasa dışı hiçbir durumun olmadığını aktarmıştı. Altınay şunları söylemişti: “Senato, rektörlük seçiminin Öztoprak’ın görev süresinin dolduktan sonra mı yoksa süre tamamlanmadan yeniden seçime gidilmesi konusunu değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda görev süresi dolmadan yeniden seçime gidilmesi kararlaştırıldı”
Altınay, Öztoprak’ın görev süresinin 14 Ekim’de dolacağını, rektörlük seçiminin Ekim’de yapılması durumunda sürecin Aralık ayına kadar uzayabileceğini belirtmişti.

Başbakan Yorgancıoğlu ‘aklıselim’ çağrısı yapmıştı
Öte yandan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da DAÜ rektörü Abdullah Öztoprak’ı ‘akli selime’ davet etmişti.  Yorgancıoğlu  şöyle konuşmuştu: “Orada bize gelen ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, gereksiz bir rektörlük seçimi söz konusu. Eylül veya Ekim ayında normal süresi gelecek olan rektörlük seçimleri neredeyse yerel seçimlerinin içine alınmak isteniyor. Bu, rektör arkadaşımızın bana göre yaptığı bir yanlıştır. Biz bunu tasvip etmiyor, doğru bulmuyoruz. Böyle bire zorlamanın üniversitede gerginlik yaratacağına inanıyoruz ve kendisini aklıselime davet ediyoruz. Bu normal süresinde yapılması gereken bir seçimdir. Bunu zorlayarak ve VYK’ya rağmen yapmanın hiç de doğru olmadığını ifade etmek istiyorum.

Bu haber toplam 2942 defa okunmuştur
Etiketler :