1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Cinsel Şiddet Atölyesi 19 Kasım’da… Katılmak için bize ulaşın.
Cinsel Şiddet Atölyesi 19 Kasım’da… Katılmak için bize ulaşın.

Cinsel Şiddet Atölyesi 19 Kasım’da… Katılmak için bize ulaşın.

Cinsel Şiddet Atölyesi 19 Kasım’da… Katılmak için bize ulaşın.

A+A-

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştireceğimiz Cinsel Şiddet Atölyesi için başvurular başladı. Türkiye’de faaliyet gösteren Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile birlikte gerçekleştireceğimiz ve bir tam gün sürecek olan atölye çalışmalarında;

• Cinsel şiddet etrafında dönen kavram tartışmalarının önemli unsurlarından olan “rıza”, “kadın beyanı”, “arzu” vb. kavramların hukuki söylem ve pratiklerde nasıl kullanıldığı,
•  Bu kavramların sosyolojik ve kültürel olarak beden, namus ve cinsellik sınırlarını nasıl inşa ettiği
• Cinsel şiddet vakalarının medyada hikâyelendirilme biçimleri,
• Flört şiddeti, taciz, tecavüz, cinsel saldırı gibi şiddet biçimleri ile gündelik hayatta nasıl başa çıkılacağı ile ilgili mücadele yöntemlerini geliştirmek üzere birçok tartışma gerçekleşecektir.

İnteraktif çalışma yöntemi ile gerçekleşecek olan ve cinsel şiddet konusunda derinlemesine analiz imkânı sağlayarak feminist ve kuir aktivizmine yönelik yeni enstrümanlar vermeyi amaçlayan bu çalışma maksimum 30 kişilik bir grup ile gerçekleşecektir. Feminist Öğretmen İnisiyatifi ile işbirliği içinde düzenleyeceğimiz bu çalışmaya başvuranlar arasında toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında mücadele eden öğretmenler ile Feminist Atölye’nin düzenlediği Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP)’i tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmış kişilere öncelik verilecektir. Atölyeye katılım için son başvuru tarihi 14 Kasım 2016’dır.
Bize ulaşmak isterseniz:
Tel: 0548 862 77 57, 0533 887 4464

-----------------------------------

Kadınlar Barıştan Yana

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik iki toplum liderlerinin görüşmeleri ve müzakere sürecinın hız kazandığı bir dönemde bulunuyoruz. Bununla birlikte, toplumlar arası barışın salt müzakeleler ve masa başı görüşmeler ile gelmeyeceği de yadsınamaz bir gerçektir. Adamızda kalıcı barış için Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum toplumlarının; geçmiş ile yüzleşmesi ve geleceğe dair ortak adım atması gerekiyor.Tam da bu sebepleden dolayı geçtiğimiz günlerde 45 örgütün bir araya geldiği ve Feminist Atölye olarak bizim de bileşeni olduğumuz Çözüm ve Barış Platformu oluşturuldu.
Platformun ilkeleri, toplumlu ve iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı, tek uluslararası kimliği olan birleşik federal Kıbrıs için mücadele etmek. Her iki lideri de barışın sağlanabilmesi için cesaretlendirmek ve çözüm yönünde atılacak adımları desteklemek. Kıbrıs'ın kuzeyinde çözüm ve barış mücadelesi veren tüm örgütleri ve kişileri biraraya getirmek. Federal ilkeleri içeren olası bir referandum sürecinde her iki toplumdan da çözüm güçleriyle birlikte ve koordineli çalışıp anlaşmanın onaylanmasını sağlamak. Çözüm süreci ve sonrasının toplumun geniş kitleleri tarafından sahiplenilmesine yönelik farkındalık yaratmak ve Federal Kıbrıs'ın vatandaşlarının Birleşik Kıbrıs'ta barış içinde bir arada yaşam kültürünü pekiştirme ve sürekli kılma için ortak mücadele etmek olarak sıralayabiliriz. Sevindiricidir ki, Kıbrıslırum dostarımız da benzer bir birlikteliğin temellerini atma çalışmalarına başladılar.
Çözüm ve barışa dair atılan olumlu adımları desteklerken, uzun zamandır vurguladığımız bir hususu tekrar gündeme getirmekte fayda var. Savaşlardan birinci derecede etkilenen kadınların, barış süreçlerine dahil edilmesi gereklidir. Özellikle müzakere masasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi,  her iki liderin barış dilini benimsemesi gerektiği kadar önemlidir.

 

-------------------------------

Mor Kitaplık

Dünyanın Kökeni : Vajina
Yazar: Jejto Drenth
Yayınevi : Agora Kitaplığı

Agora Kitaplığı’ndan çıkan, Jelto Drenth’in kaleme aldığı Vajina: Dünyanın Kökeni adlı kitap, vajinaya dair enfes bir kültür çalışmasıdır.
Kitap ilkin kadın cinselliğini tarihsel, anatomik, antropolojik ve biyolojik açıdan etraflıca inceler; tıp metinleri, efsaneler, antik kaynaklar, bilim, romantik edebiyat ve fantezi kaynakları üzerinden vajinanın feminist ve lezbiyen literatüründeki yerine bakıp, aydınlatıcı ve eleştirel gözlemlerde bulunmaya girişir.
Daha sonra da klitoris sünneti, bekâret kemeri, Freudyen teoriler, cinsel arzu, sevişme, orgazm ve doğum gibi temaları ele alıp bunları kadınlar açısından doğurduğu sonuçlarıyla birlikte değerlendirir. Tabii, cinsellikte erkeklerin rolünü ve kadın cinselliğinin yaşanmasında erkek iktidarının ve erkeklerin bilgisizliğinin kısıtlayıcı rolünü de göz ardı etmeden…
Sonuç olarak Jelto Drenth’in Dünyanın Kökeni: Vajina kitabı, dünya kültürlerindeki gelenekler ve alışkanlıkları irdeleyen, yer yer mizahi ve akıcı bir dille kaleme alınmış bir kitap; deyiş yerindeyse, vajinaya dair etkileyici bir bilim-kurgu öyküsüdür.

---------------------------------

Malumat-ı Nisvan

Dünya Ekonomik Formu, 2013 yılı verilkerine göre son 50 yılda, dünyadaki ülkelerin sedece %7,4’ünün başkanının kadın olduğunu biliyor muydunuz?

-------------------------------

Dünya’dan Haberler

Bundan 41 yıl önce 24 Ekim 1975’te İzlandalı kadınlar, kadınların toplumsal yaşama katkı sunduğu kabul edilmediği için sokağa çıkmışlardı. Bu eylemden 5 yıl sonra İzlanda devlet başkanı ilk defa kadın seçildi.
Geçtiğimiz günlerde, 24 Ekim 2016’da kadınlar yine cinsiyet farklılığından dolayı maaş ücretleri arasında yaşanan eşitsizliği protesto etmek için sokaklara çıktı. Kadınlar 14.38’de iş bıraktı ve Austurvöllur’de 15.15’te toplanmaya başladı. ASÍ (İzlanda İşçi Konfederasyonu) Başkanı Gylfi Arnbjörnsson, 60 yıldır cinsiyet farklılığından dolayı eşitsiz bir şekilde devam etmesinden dolayı bu eylemi gerçekleştirdiğini söylüyor.
İzlanda’da cinsiyete dayalı ücret farkı %14 oranında. Bu oranlara göre her yıl ortalama üç dakika ekleniyor. Eğer eğilim değişmemeye devam ederse, cinsiyete dayalı ücret farkı İzlanda’da 2068’e kadar kapanmayacak.

----------------------------

Cadı Süpürgesi

Kıbrıs’ın kuzeyinde Haziran ayında gerçekleşen tecavüzün ardından, bu hafta içinde tecavüzcünün cezası açıklandı. Medyada tecavüz vakasına ve olayın detaylarına  dair birçok haber/ yorum gündeme gelirken, tecavüzün esas sebebi görmezden geliniyor. Eril tahakküm ve erkek egemen yapının neden olduğu toplumsal eşitsizlik  sorgulanmadan, salt olay üzerine odaklanan zihniyeti süpürüyoruz.

Bu haber toplam 1707 defa okunmuştur
Gaile 391. Sayısı

Gaile 391. Sayısı