1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Çerçeve anlaşmasına ihtiyaç var...”
“Çerçeve anlaşmasına ihtiyaç var...”

“Çerçeve anlaşmasına ihtiyaç var...”

KTÖS, “Kıbrıs sorununun çözümü için aktif çaba gösterme” hedefiyle kurulan Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnsiyatifi adına yazılı bir açıklama yaptı.

A+A-

Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnsiyatifi, Kıbrıs sorununun daha fazla çözümsüz kalamayacağını kaydederek, kapsamlı çözüme gidilmesini kolaylaştıracak, tarafları kazan-kazan zeminde buluşturacak bir “Çerçeve Anlaşması”na ihtiyaç olduğunu savundu.

İnisiyatif, bu amacı ve hedefleri gerçekleştirmek için uzun süredir üzerinde çalıştığı strateji belgesini tamamladığını açıklayarak, toplum nezdinde olmak üzere Kıbrıs sorununa taraf olan uluslararası tüm taraflarla görüşmeye başladığını belirtti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “Kıbrıs sorununun çözümü için aktif çaba gösterme” hedefiyle kurulan Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnsiyatifi adına yazılı bir açıklama yaptı.

“Taraflar kaybet-kaybet denklemine kilitlendi”

Kıbrıs sorununun değerlendirildiği ve “Çerçeve Anlaşması” hakkında önerilere yer verilen açıklamada, çözümsüzlüğün döngü haline geldiği, tarafların “kaybet-kaybet” denklemine kilitlendiği ileri sürüldü.
Döngüyü kırmak için cesur, yaratıcı ve yeni açılımlara ihtiyaç olduğunun belirtildiği açıklamada, “Doğu Akdeniz’de ve Ortadoğu’da bölge istikrarına ve güvenliğine katkı sağlamasına, bölgesel ve global enerji arz güvenliği için bölgede bulunan hidrokarbon yataklarının, ortak menfaatlerle ve işbirliğinde kullanılmasına fırsat vermesi gerektiğine inanıyoruz” ifadesine yer verildi.

“Tüm tarafları kazan-kazan zemininde buluşturacak bir çerçeve anlaşması...”

Açıklamada, Kıbrıslı Türk toplumunun sürecin dışında kalmasını engelleyecek, ortak metinle kapsamlı çözümün arasında olacak bir “Çerçeve Anlaşmasına” ihtiyaç olduğu belirtildi.

KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, KTMMOB, DEV-İŞ, TÜRK-SEN, BES, GÜÇ-SEN, BASIN-SEN, ÇAĞ-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ BİR-SEN, KAMU-SEN, TIP-İŞ, KTTB, İŞAD, KTSO, KTEZO, GİAD, KITOB, KTİMB ve İş Kadınları Derneği’nin oluşturduğu Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Çözüm İnsiyatifi adına yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
“Kapsamlı bir çözüme gidilmesini kolaylaştıracak, tüm tarafları kazan-kazan zeminde buluşturacak ‘Çerçeve Anlaşması’nın, iki tarafın ortak metinde kabul ettiği gibi iki kesimli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyona ulaşmak için federal devletin temel çatıları olan ‘Yasama-Yürütme-Yargı’ gibi unsurları içermesi gerek.
Buna karşın taraflar arasında henüz nihai olarak sonuçlandırılamayan ‘toprak, mülkiyet ve güvenlik-garantiler’ gibi konularla ilgili de ‘prensip ve ilkelerin’ tanımlanması gerek diye düşünüyoruz.
Çerçeve Anlaşması’nın ‘eş zamanlı’ ve Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olmak üzere, tarafların menfaatlerini eş değerde karşılayacak, ayrıca taraflara ‘güvenlik, istikrar, ekonomi ve enerji’ konularında ‘kazan-kazan’a dayalı yeni sinerji katacak bir ‘Güven Yaratıcı İşbirliği Paketi’yle taçlandırılması gerek.”
(tak)

Bu haber toplam 1251 defa okunmuştur