1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bütçe komitesi ‘Eğitim’i görüşüyor
Bütçe komitesi ‘Eğitim’i görüşüyor

Bütçe komitesi ‘Eğitim’i görüşüyor

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 524 milyon 365 bin 310 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini görüşüyor.

A+A-

 

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 524 milyon 365 bin 310 TL olarak öngörülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini görüşüyor.

Komite toplantısına komite başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür ile komite üyeleri milletvekilleri yanında UBP, DP ve CTP-BG milletvekilleri katıldı. Komite toplantısında Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova ile bakanlık yetkilileri de yer aldı.

ÖZGÜR: “EĞİTİM BAKANLIĞI, BÜTÇENİN EN ÖNEMLİ KALEMLERİNDEN”

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin genel görüşmesini açan Birikim Özgür, yarım milyarın üzerinde olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin ülke bütçesinin en önemli kalemlerinden olduğunu ve bunun eğitime verilen önemi gösterdiğini ifade ederek, eğitimde yapısal sorunların bulunduğunu ve bu sorunların üstesinden gelmek için gerekli adımların atılamadığını kaydetti.

“ÖĞRENCİ ODAKLI YAPILANMAYA GİDİLMELİ”

Özgür, öğrenci odaklı bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini, ancak öğretmen odaklı yapılanmaya gidildiğini ifade ederek, bunun sorunları gideremediğini, bu yüzden sistemdeki arızaları gidermek için siyasilerin adım atması gerektiğini belirtti.

Kamunun ayakta kalabilmesi için mali sürdürülebilir yapıya dikkat edilmesi gerektiğini, mevcut yapının daha verimli ve daha iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Özgür, buna önem verilmezse yapının çökebileceğini ve herkesin altında kalabileceğini söyledi.

Özgür, 2014 bütçesindeki yapısal sorunlarla ilgili gözlemlerinin 2015 bütçesi için de geçerli olduğunu, bu yapıya el atılması gerektiğini ifade ederek, eğitimde kalitenin artırılması için sisteme neşter vurulma zamanının geldiğini kaydetti.

Eğitimde gerekli adımların atılıp eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Özgür, okul merkezli bir sistemin devreye sokulması gerektiğini, aksi halde bu mevcut sistemden ülkeye hayır gelmeyeceğini söyledi.

“MAAŞ ADALETSİZLİĞİ”

Özgür, öğretmenlerin maaş adaletsizliğine de dikkat çekerek, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasının yolunun kendi içinde yapılacak sistemden geçtiğini ifade etti.

Öğretmenlere düşen öğrenci sayısına bakıldığında öğretmen eksikliğinin veya açığının tartışılması yerine mevcut öğretmenlerin daha verimli nasıl kullanılabileceğinin tartışılması gerektiğine işaret eden Özgür, ülke eğitimine ayrılan payın bütçeye göre yüksek olduğunu ifade etti ve AB ile Türkiye bütçelerinden örnek verdi.

Özgür, bunun bir gurur vesilesi olarak kabul edilebileceğini, ancak yapısal sorunların çözümlenmemesi durumunda bu katkıların doğru kullanılamayacağını, bu yüzden eğitimdeki nitelik, kalite sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’na desteklerinin tam olduğunu, bu yapısal sorunların çözümü için tüm hükümet milletvekillerinin bakanlığın yanında olduğunu söyleyen Özgür, eğitimdeki sorunların çözümünün ülkenin geleceği için önem taşıdığını vurguladı.

TATAR: “ÖZEL SEKTÖRDEKİ EĞİTİM DE DİKKATLİCE ELE ALINMALI”

UBP Lefkoşa Milletvekili, Komite Başkan Vekili Ersin Tatar da, Özgür’ün konuşmasını dikkatle dinlediğini, hatta bir ara kendi adına konuştuğunu sandığını ifade ederek, Eğitim Bakanlığı bütçesinde yer alan müşavir maaşlarını eleştirdi.

Müşavirlik konusunda bu hükümetin rekor kırdığını savunan Tatar, eski bakan Mustafa Arabacıoğlu’nun görevi bırakmasının ardından tüm kadronun değiştirildiğini, ayrıca kamuda müşavirlerin her gün çoğaldığını, ancak burada eğitimin tartışıldığını ifade etti.


Özel sektördeki eğitimin de dikkatlice ele alınması gerektiğini, çünkü bakanlığın sadece kamu değil özel okullardan da sorumlu olduğunu ifade eden Tatar, bu konuya önem verilmesi gerektiğini, toplum hassasiyetleri gözetilerek eğitim politikası hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Tatar, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, Milli Eğitim’den alınıp Başbakan Yardımcılığı’na verildiğini, bu bakanlığın zaten çok yoğun olduğunu ve gençlik ile spora yeterli vaktin ayrılamadığını savunarak, bu konuda eğitimcileri eleştirdi ve gençlik ile sporun eğitim altında olması gerektiğini söyledi.

“BET OFİSLERE ARTIK SEYİRCİ KALINMAMALI”

Bet ofislerinin ülkeye ve gençliğe yaptığı zararları anlatan Tatar, eğitim sektörüne de bu ofislerin zarar verdiğini söyledi; artık bet ofislerin alarm verdiğini, seyirci kalınmaması gerektiğini dile getirdi.

“DAÜ KAPTANSIZ”

Ersin Tatar, DAÜ’deki rektör krizine de değinerek, eğitimin “amiral gemisi” olarak nitelediği DAÜ’de rektör olmadığını ve bu geminin 20 bin öğrencisi ile kaptansız yol aldığını, hükümetin bunu nasıl izlediğini anlayamadığını kaydetti.


ÖZGÜR: “DAÜ’DEKİ SIKINTI HUKUK YOLUYLA ÇÖZÜLMELİ”

Bu sırada Birikim Özgür de söz alarak, DAÜ’deki rektör olayına değindi, siyasilerin bu işle ilgilenmemesi ve bu işe siyaset karıştırılmaması gerektiğini belirtti; üniversitenin demokratik bir şekilde yönetilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

DAÜ’deki sıkıntının hukuk yoluyla çözülmesi ve yasasının yapılması gerektiğini ifade eden Özgür, milletvekillerine düşenin DAÜ Yasası’nın hazırlanması olduğunu kaydetti.

ARABACIOĞLU: “BAKANLIĞI SİSTEMDEKİ YANLIŞTAN DOLAYI BIRAKTIM”

DP Ulusal Güçler Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Eğitim Bakanlığı görevini yapıyı yürütemediğinden değil, sitemdeki yanlışlıklardan dolayı bıraktığını belirterek, bu konuda komiteye gerekli bilgiyi vereceğini söyledi.

GÜRÇAĞ

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, her eğitim yılında öğretmen eksikliğinden dolayı grev yapıldığını, bunun da eğitime zarar verdiğini, ayrıca okulların altyapısı ile özel derslerin de eğitimde sorun olduğunu işaret ederek, okulların öğrenci başarısından sorumlu olması ve eğitimin okul odaklı olması gerektiğini vurguladı.

 

DÜRÜST

UBP Milletvekili Kemal Dürüst de, UBP milletvekilleri olarak bütçe görüşmesine motivasyon eksikliği ile geldiklerini, Meclis’in durumunun ortada olduğunu, hükümetin bu yapıyı sürdürüp sürdüremeyeceğinin belli olmadığını savundu.


ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, eğitimin tartışıldığı bugün eğitimin geldiği seviyeye bakıldığında tüm tarafların en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitimin geldiği seviyenin iyi ele alınması gerektiğini kaydetti.

 


(tak)

Bu haber toplam 1694 defa okunmuştur