1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. BM, kayıplarla ilgili bilgi istedi
BM, kayıplarla ilgili bilgi istedi

BM, kayıplarla ilgili bilgi istedi

BM, Güney Kıbrıs’taki insan hakları ihlallerinin tartışıldığı Cenevre'deki İşkenceye Karşı Komite toplantısında, 1963-74 yıllarında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk hakkında ilk kez bilgi istedi.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kıbrıs’taki insan hakları ihlallerinin tartışıldığı Cenevre'deki BM İşkenceye Karşı Komitesi toplantısında, 1963-74 yıllarında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk hakkında ilk kez bilgi istedi.

Cenevre'de BM İşkenceye Karşı Komite'nin, Güney Kıbrıs’taki insan hakları ihlalleri ve insanlık dışı muameleyle ilgili periyodik inceleme toplantısına kuzeyden katılan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin Genel Başkanı Ertan Ersan ve derneğin avukatı Yaprak Renda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Komitedeki raportörlere rapor sunduklarını ve endişelerini dile getirdiklerini söyleyen Ersan, "Çözülmesi gereken çok sorun var. Şehit aileleri olarak toplantıya katılmamız ve sorunlarımızı dile getirmemiz çok önemli" dedi.

“502 KIBRISLI TÜRK KAYBOLDU"

Kayıpların tamamen savaş dışı gelişen nedenlerle kaynaklandığı ve tamamının sivillerden oluştuğunu söyleyen Ersan, "1963-74 yılları arasında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk var ve çoğu küçük çocuk" diye konuştu.

Derneğin avukatı Yaprak Renda da 2008'den bu yana Kıbrıslı Türk ailelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde avukatlığını yaptığını kaydederek "Biz Cenevre'ye Kıbrıslı Türklerin kayıp ailelerini temsilen geldik. 2008'den bu yana 26 dava açtık" bilgisini verdi.

"FAİLLERİN BULUNUP CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Kıbrıslı Türklerin 1963-1974 yıllarında kaybolduğunu anımsatan Renda, "Biz, komiteden (BM İşkenceye Karşı Komite) kayıplarımızın Güney Kıbrıs’taki makamlarınca soruşturulmasını ve faillerinin bulunup cezalandırılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.


"HİÇBİR KIBRISLI TÜRKÜN FAİLİ YAKALANMADI"

Güney'de Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların genel olarak araştırılmaması eğiliminin bulunduğunu kaydeden Renda, şöyle devam etti:

Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların hiçbir zaman soruşturulmaması, faillerin yakalanmaması ve Türklere karşı işlenen suçların cezasız kaldığı yönündeki bilgileri komiteyle paylaştıklarını ifade eden Renda, "Komiteden somut bir karar bekliyoruz ve bir dosya görmek istiyoruz"

Raportörler, Güney Kıbrıs’a sordu

Komite raportörleri, perşembe günü Güney Kıbrıs’ın KKTC vatandaşlarıyla ilgili suçlarda yeterince ve etkin soruşturma yürütmemesine, gözaltına alınan ve tutuklanan KKTC vatandaşlarının yakınlarının güneye girişine izin verilmemesi gibi birçok soruna ilişkin iki saat boyunca sorular sordu.

Güney Kıbrıs’tan yetkililerinin sorulara bugün yanıt vermesi, komitenin ise raporunu gelecek haftalarda yayımlaması bekleniyor.(tak)

Bu haber toplam 1665 defa okunmuştur