1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Basın Örgütleri REDDETTİ
Basın Örgütleri REDDETTİ

Basın Örgütleri REDDETTİ

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, basın örgütlerinin ‘reddettiği’ Basın Etiği Yasa Önerisi’ni Cumhuriyet Meclisi’ne sundu…

A+A-

Meltem SONAY

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, basın örgütlerinin ‘reddettiği’ Basın Etiği Yasa Önerisi’ni Cumhuriyet Meclisi’ne sundu.
UBP Hükümeti Dönemi’nde hazırlanan, CTP-BG – DP-UG Hükümeti Dönemi’nde ise İçişleri Bakanlığı’yla basın örgütlerinin masaya yatırdığı ancak basın örgütlerinin ‘reddettiği’ Basın Etiği Yasa Önerisi, Çavuşoğlu tarafından yeniden Meclis’e sunuldu.
Basın örgütlerinin de belli başlıklarına katkısı ile geçmişte üzerinde çalışılan, ancak, ‘uzlaşı’ sağlanmayan tasarı, yeni eklemeler ile bir kez daha gündeme taşındı.


“Denetleyecek bir mekanizmaya ihtiyaç var”

Çavuşoğlu’nun sunduğu Yasa Önerisi’nin genel gerekçesinde, basının haklan olduğu gibi sorumlulukları ve uyması gereken bazı ahlaki ve etik kurallar olduğu da not edilirken, “ülkemizde büyük bir eksiklik olarak basının kendi kendini denetlemesi, etik ilkelerin etkili olabilmesi için uygulamayı denetleyecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğu” yazıldı.
Yasa Önerisi’nde, hem medyanın, hem de kamuoyunun güven duyduğu, etik ilkelerin ihlal edilmesi durumunda telafi getirebilecek düzenlemelerin yapılması gerekliliğine” işaret edilirken, “basın etik kurallarının yasa ile belirlenmesinin öngörüldüğü” belirtildi.

Amaç; ‘Basın özgürlüğünün kullanımını düzenleme’

Yasanın amacı, basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımını düzenleme yanında basın-yayın alanında faaliyet gösterenlerin uyması gereken Basın Meslek İlkeleri ve bu ilkelerin özdenetim sistemi tarafından denetlenmesinin sağlanması olarak belirtildi.

Basın örgütler reddetti

Nazım Çavuşoğlu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde başlayan yasa çalışmalarının, yeni hükümet döneminde tüm basın örgütleriyle birlikte değerlendirildiği ve reddedildiği öğrenildi.
CTP-DP Hükümeti döneminde, İçişleri Bakanlığı Teberrüken Uluçay’ın çağrısı ile
Müsteşar Hasan Alicik başkanlığında toplanan basın örgütü temsilcilerinin, ilgili tasarıyı tartıştıkları belirtildi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren yetkililer, söz konusu toplantıda, ‘Basın Etik’ konusunun ‘yasa’ ile ele alınamayacağı, hazırlanan tasarının ‘basın etik ilkeleri’nin ötesinde basın özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getirecek maddeler içerdiği üzerinde durulduğunu söyledi.
Basın örgütleri ile bakanlık arasında, sömürge döneminden kalma ‘Basın Yasası’nın güncellenmesi yönünde bir çalışma sürdürüldüğü bilgisi de verildi.

Bu haber toplam 1609 defa okunmuştur