1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Başarılı bir Kıbrıs Mutfağı menüsü ile… MERİT- LEFKOŞA
Başarılı bir Kıbrıs Mutfağı menüsü ile…  MERİT- LEFKOŞA

Başarılı bir Kıbrıs Mutfağı menüsü ile… MERİT- LEFKOŞA

Başarılı bir Kıbrıs Mutfağı menüsü ile… MERİT- LEFKOŞA

A+A-

 

Zekai Altan


Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği kuruldu. Kurucu üyeleri ile birlikte ilk ve ikinci yemek Merit Oteller grubunda gerçekleşti. Yeni bir oluşum ve yeni bir soluk. Olması gerekendi. Merit Lefkoşa’da verilen yemek oldukça nefis ve lezzetli idi. Öncelikle Lefkoşa Merit’i anlatmaya gerek yok. Lüks bir otelimiz. Başkent Lefkoş’nın önemli bir ihtiyacını da gideren bir tesis. Hem iş hem de özel konuklarınızın ağırlanacağı bir tesis. Profesyonelce hizmet vermektedir.  Ve burada mutlaka görmeniz gereken tanışmanız gereken Mine hanım. Güleryüzü ve sempatik yaklaşımı yanısıra size öyle sıcak davranır ki sanki Merit kendi malıdır ve mutlaka sizi ağırlayıp yardımcı olması gerekir hissine kapılırsınız. Bu saptama da doğrudur. Onun için Mine hanım ile tanışın. Bizim Derneğin yemeğinin ev sahibi Mine hanım. Her zamank i gibi güzel bir konukseverlik karşılaması ile yemeğe geçtik.

MÖNÜ VE LEZZET

Lefkoşa Merit’in o güzel ambiansındaki restorantta tüm kuverler kuralına göre atılmış. Ordevr yani girişten serpme meze ve ana yemeğe kadar alınacak mönünün detayları dahi düşünülerek hazırlanmış. Doğrusu da budur. Özellikle profesyonelliğin göstergesi. Çok itinalı bir biçimde hazırlanmış çiçekler pikflörde. Yatay olarak. Ve peynir çeşitleri serpme meze. Ayrıca diğer serpme mezeler de önceden hazırlanmış. Bir an şaşırdım. Karşımda tamamen Kıbrıs mutfağı mezeleri. Küçük tabacıklar içerisinde. Bir daha kontrol ettim yanıldım mı diye. Ancak yanılmadığımı gördüm. Ve merakla bu mezeleri inceleyip tatmaya başladım.

MEZELER

Böğrülce gaynanmış. Zeytinyağlı. Tahın. Yani eşşek tepsin… Sarmısağı, tuzu ve zeytinyağı ile. Bilinen yoğurt. Kereviz turşusu, Sarmısaklı pancar gaynanmış Bu arada şunu da belirteyim gaynanmış pancar yanına üzerine sıkılması için turunç da kullanılır. Özelliği budur. Üzeri kuru naneli gaynanmış patates. Gat-yananmış kabak ve havuç. Hafif yiyecekler. Ve brokoli. Girdama turşusu. Girdama Kıbrıs mutfağına özgü bir turşu. Deniz kenarı belli yerlerde toplanır. Biraz sarp kayalık alanlarda. Sirkeye kurularak yenir. Zaman zaman Türkiye’deki dili ile söylenir. Kaya koruluğu olarak. Ancak Kıbrıs’ta Girdamdır ve öyle bilinip tanıtılmalı. Kaya koruluğu kullanılacaksa da parantez içerisinde kullanılmalı. Çünkü bu coğrafyadaki adı budur. Aksi takdirde unuttturulma riski yüksektir. Gabbar da diğer turşular arasında. Peynir tabağında sarı, kırmızı, beyaz peynir ve hellim. Humus da diğer bir serpme meze. Kalıp içerisinde şekillenerek servis edildi. Tüm bunlar serpme mezeler. Giriş olarak da karides. Çok güzel ve kıvamında marine edilmiş karides. Borokoli üzerinde servis edildi. Genelde tatlar çok güzel. Kıbrıs mutfağını tatmış oldum. Bir taraftan konuşulan konuyu takip ediyorum diğer taraftan da bu tatları tatmaya çalışıyorum. Çok beğendiğimi de söyleyebilirim. Özellikle şef ahçıyı ve Reha bey ile Mine hanımı da kutlamak isterim. Birileri düşünceyi birileri de uygulamayı başardı. Tabii servis devam. Ara sıcaklarda bir baktım benim favorim. Kuzu ciğeri. Soğanlı. Buna dayanamadım. Biraz da fazla yedim.  Ve diğer favorim. Molehiya. İçerisinde etcikleri ve yağcılkarı ile. İşte bunu yemek için ekmeği de içerisine batırıp soğan ile yeyceksiniz. Ekşisi az gelirse içerisine biraz da ekşi sıkarak yeyin. Bulgur köftesini takiben yağsız olarak tabii ki gara saç olmadığını bildiğim için tavada kızartılmış hellim ve kıyma böreği.

ANA YEMEK

Evet Merit Lefkoşa’da işte bir Kıbrıs mutfağı rüzgarı. Sırada ana yemek. Sulu fırın kebabı. Tabii birçok yerde buna kleftigo-Hırsız kebabı derler. Yanlıştır. Kleftigo farklıdır ve pişirilmesi de farklıdır. Geleneksel bir Kıbrıs mutfağı tadıdır. Final da ekmek kadeyifi, samsı ve katmer. Hazır yufka kullanıldığı belli. Samsı çok örijinal bir tatlımız. Diğer adları ise piron ve dahtilo olarak bilinir. Antep fıstığı ezmesi ile.
Evet, Merit Lefkoşa otelde işte böyle bir mönü. Otellerde ilk kez görüp tattım. Uyduruk da değil. Özüne bağlı kalınarak yapıldı. Servis personeli de yemek boyunca servisi kuralına göre yaptı. Bu mönüye ve kaliteye yakışan bir servis. Yemeği taçlandırdı. Reha bey ile birlikte oturduk. Güzel sohbetler de yaptık. Kendisini de ayrıca tebrik ettim. Merit Lefkoşa’nın bu nefis ambiansında mutlaka yemeğinizi alın. Kaliteli ve damak tadını alacağınız bir otel mekanı.

Bu haber toplam 2518 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 209. Sayısı

Adres Kıbrıs 209. Sayısı