1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. bandabuliyam.com
bandabuliyam.com

bandabuliyam.com

bandabuliyam.com

A+A-

Zekai Altan

 

Yöresel tatlardan el sanatlarına kadar güvenli bir marka oluştu


 

ÖYKÜSÜ

Bundan yaklaşık bir sene önce öneri Turkcell’den geldi. İlkan Bey beni sohbet için ofislerine çağırdı. “Zekai Bey bizim fikrimiz var doğal ürünleri, organik ürünleri biz niye burada yiyemiyoruz.” diye sordu. “Biz her gün Karpaz’a Lefke’ye gidemiyoruz gelin bir internet sitesi kuralım siz her şeyini koordine edin biz de pazarlamasını, tanıtımını yapalım. Hem üretenler kazansın hem de şehir merkezindekiler bu ürünlerden alabilsin. Biz de Turkcell olarak bir sosyal sorumluluk projesi yaratalım.” Böyle bir teklifin böyle bir şirketten gelmesi çok güzeldi. Toplantı sonrası Yaman Bey’e ilk sözüm “bu iş olursa sadece sizinle olur daha önce bunun için niyetler oldu, adımlar atıldı ama hiç kimse ya cesaret edemedi ya da tanıtamadığı için havada kaldı” dedim. O da “hocam gerçekten yapabiliriz değil mi” diye sordu. Bu hayal proje olur hem de çok güzel olur dedim...

HAYAL

Birçok üreticinin yüzünün güleceği ve mutlu olacağı bir hayal proje. Birlikte kalkınma. Heyecan verici. İnanmayacaksınız bu işe nasıl başlanılacak diye de kendimi sorgulamaya başladım. Benim halim bana yeter dedim. Duygu ve heyecanımı bastıramadım. Topluma dönük bir proje. Siyaset kokmayan. Hem eko turizm hem de kültürel açıdan yürüttüğüm çalışmalar. Bu birikimleri Türkcell ile birlikte toplumla paylaşmak. İşte yenik düştüğüm argümanlar. Mustafa Gökçeoğlu hocamız ile yaptığım birçok çalışmada kararlarımı etkileyen ve olumlu sonuçlar aldığım bir felsefe. Doğru olan yol çok zor, yanlış olan yol çok basit olandır.  Evet zoru seçtim.
Yaklaşık 14 ay. Geçen yıl Nisan ayından bugüne kadar.

Bandabuliyam.com

Turkcell, ajansına çalıştırdı, şirket içi anket yaptı. Bana dediler ki hocam dört sayfa isim var elimizde, ama bir tanesi bandabuliyam.com. Ben ilk duyduğum anda tamam dedim, budur.  Çok araştırdılar çok uzun sürdü. Hukuksal bir şeyler varmış. En sonunda çözdüler. Bu şekilde hallettiler. Benim içime sindi. Başka bir şey olsa çok üzülürdüm. Bir de tanıtımı da Bandabuliya’da yaptık o da iyi oldu.

UZUN SOLUKLU VE TİTİZ BİR ÇALIŞMA

Sadece köylerde değil bu kültüre uygun neler var bir bilseniz. Lefkoşa’nın göbeğinde hem de. Tek tek 60’dan fazla üreticiyle görüşüldü, 280’den fazla ürün seçtik,1200’den fazla kare fotoğraf çekildi, 500 km yol yapıldı. Hedef köyler ve üreticiler seçildi. Bildiğim ve güvendiğim insanlar. Çünkü ilk adım önemli. Kaldı ki ülkemizde çok yeni bir sistem. Yaklaşık 10 köyde çalışmalar yapıldı. Eğitim ve bilinçlendirme. Sitenin sistemi profesyonelce ve kurallarla kuruldu. Gıda hijyeninden, ambalaja ve teslim süresinden tüketici diyaloğuna kadar. Hatta Belediyeleri bile sisteme dahil ettik.

ÜRÜNLER

Ürünleri hem ihtiyaçlara hem de unutulmaya yüz tutanlar arasından seçtim. Sitede Kıbrıs mutfağından el sanatlarına kadar ürünler vardır. Buradaki ürünlerin birçoğu da kültürel ve geleneksel. 10 bin yıllık sürede oluşan bir ADA-KIBRIS mutfağı tatları... Burada Kıbrıs keyiğini hem de formada yapılan ve Lüzinyan döneminden gelen bir ürün. El magarınası veya goraşe, Venedik dönemi. Gullurugya olarak bilinen ancak derzçullugya ve çörçulukya olarak da söylenen Venedik dönemi betmezli tatlı. Şinno bitta. Venedik. Yani sitede kültür, tat ve gelenekler vardır. Garavolli tatlısı. Limasolun geleneksel tadı. Pilavuna veya ahlavuna. Pilavuna peyniri ile yapılan. Erken Hristiyanlık dönemi. 

NASIL SİPARİŞ VERİLECEK

Sitedeki satın alınacak ürün seçilirken site içerisinde üreticinin telefon numarası vardır. Doğrudan iletişime geçilip siparişi verilecek. Ürünün teslimini de üretici tüketici ile antlaşacak.   Bunu yakın bir tarihte daha da kolaylaşacak bir proje üzerinde çalışıyoruz.

YENİ ÜRETİCİ KATILIMI

Bandabuliyam.com’a katılmak isteyen üreticiler sitedeki başvuru koşullarını okuyup onayladıktan sonra  ürün fotoğrafı ve fiyatlarını ulaştırdıktan sonra siteye girebilecekler.

SİTE YÖNETİMİ

Akademik ve üreticilerden seçilmiş kişilerden oluşan Danışma Kurulu ile birlikte yönetilecek.
Bundan sonra yöresel ürünler gıda ve el sanatı. Hediyelik eşyalarınıza kadar başvuracağınız bir marka. Güvenli. Restorant işletmecilerinin de ihtiyaçlarını gidereceği bir adres. Bandabuliyam.com

Bu haber toplam 1255 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 165. Sayısı

Adres Kıbrıs 165. Sayısı