1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BAKAN: SORUN YOK TABİPLER: YAKIT SIKINTILI
BAKAN: SORUN YOK TABİPLER: YAKIT SIKINTILI

BAKAN: SORUN YOK TABİPLER: YAKIT SIKINTILI

Kalecik'te bulunan AKSA Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan beyaz renkteki yoğun duman bölge halkında endişeye neden oldu. Vatandaş tepkili, Bakan “sorun yok” diyor… Tabipler Odası ise elektrik santrallerindeki yakıtın “sıkıntılı” olduğu görüşünde…

A+A-

Didem MENTEŞ

Kalecik'te bulunan AKSA Elektrik Santrali’nin bacasından çıkan beyaz renkteki yoğun duman bölge halkında endişeye neden oldu. Bir süreden beridir bacadan çıkan dumanın çevreye ve insan sağlına zararı konusunda paniğe kapılan vatandaşlar, filtreleme işleminin incelenmesi gerektiğini söyledi.
YENİDÜZEN’e konuşan AKSA Elektrik Santral Müdür Vekili Deniz Göktaş, bacadan çıkan beyaz dumanın gaz arıtma sisteminden dolayı meydana geldiğini ve bir sıkıntı olmadığını belirterek, bacadan duman çıkmadığı zaman problemle karşılaşılabileceğini dile getirdi.

AKSA’da incelemelerde bulunan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise AKSA Elektrik santralinden çıkan dumanın insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi olmadığını belirterek, KKTC'de filtrelemenin ilk uygulaması ve dolayısıyla ilk görüntüsü olduğundan dolayı vatandaşın endişeye kapıldığını ifade etti.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Odası Çevre sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez ise ülkede bulunan iki elektrik santralinin de kullandıkları yakıt açısından sıkıntılı tesisler olduğuna dikkat çekerek, Kalecikteki santralin ‘kesinlikle kabul edilemeyecek’ bir yakıt kullandığının altını çizdi.

AKSA: “Duman çıkmadığı zaman problem var”

YENİDÜZEN’e konuşan AKSA Elektrik Santral Müdür Vekili Deniz Göktaş, bacadan çıkan beyaz dumanın gaz arıtma sisteminden yani emisyon sisteminin % 100 faal olmasından kaynaklandığını belirterek, bacadan duman çıkmadığı zaman esas problemle karşı karşıya kalınabileceğini dile getirdi. Ada insanın böyle bir sisteme alışkın olmadığı için bazı endişeler yaşadığını söyleyen Göktaş, “Bu yapılan yatırımın işleyiş şeklinin bu olduğu ve duman çıkmadığı zaman esas problemin yaşanacağının bilinmesi gerekiyor” dedi. “Eskiden daha temiz, az duman çıkardı” söylemlerinin ise yanlış görüşler olduğunu savunan Göktaş, çıkan yoğun dumanın gaz sistemin normal çalıştığını gösterdiğini ifade etti. Emisyon sistem değerleri limitinin ne olduğunun yasa tüzüğünde belirtildiğini aktaran Göktaş, bu limit değerlerine göre hareket edildiğini ileri sürdü. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’ün AKSA’yı önceki gün ziyaret ederek yerinde incelemeler yaptığını ve son değerlerle ilgili açıklamalarda bulunduğunu aktaran Deniz Göktaş, Çevre Bakanlığı’nın Türkiye'den gelecek bir kurumun ölçüm değerleri yaparak uluslararası standartlara uygun olup olmadığını da kontrol edeceğini aktardı.
Bakanlığın dünkü verileri de yayınladığını söyleyen Göktaş, insanlara duman çıkmadığı zaman endişe duymaları gerektiğinin anlatılması gerektiğini belirtti.  Deniz Göktaş, emisyon sisteminin % 100 faal olmasından dolayı bu dumanın çıktığını, ters bir durum olmadığının altını çizdi.

Tabipler Odası: “Tesisler yakıt açısından sıkıntılıdır”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Odası Çevre sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez ise ülkede bulunan iki elektrik santralinin de kullandıkları yakıt açısından sıkıntılı tesisler olduğunu dile getirdi. Kalecikteki santralin ‘kesinlikle kabul edilemeyecek’ bir yakıt kullandığını söyleyen Dr. Körceğez, yakıt çıkartılarını minimize edecek filtrenin henüz yeni kullanılmaya başlandığını söyledi. Körceğez, bu filtreden çıkacak zararlı ürünlerin muhtemelen denize akıtılacağını dile getirdi.
Tabipler Birliği olarak kısa bir süre önce Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu ziyaret ederek, Yönetim Kuurlu başkanı İsmet Akim ile görüştüklerini aktaran Dr. Ahmet Körceğez, “bizlere Teknecik için yeni alınan santrallerin daha kabul edilebilir yakıtla faaliyete geçebileceğini söylemiştir. Şu anda Kalecikteki santral filtre kullanmaya başladığını ifade ediyor. Filtre den çıkan dumanın renginden çok önemli olan çıkan dumanın içerisindeki maddelerin içeriğidir. Şu anda  Sayın Çevre Bakanı Kalecikteki durumu 'överken' Tekneciğin içindeki hali eleştirmektedir.  Sonuç olarak Teknecik filtre kullanmamaktadır. Görünen o ki  faaliyete geçecek yenİ santrallerle daha az zararlı çıkartılarla yaşamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Odası Çevre sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez, Kıbrıs turizm adası olarak yoluna devam etmek istiyorsa kesinlikle yakıt  olarak gaz kullanmayı düşünmesi gerektiğini vurgulayarak, şu anda tesislerin kullandığı yakıtların geçmiş yüzyılda rağbette olan teknolojiler olduğunu dile getirdi.

Bakan: "Bu görüntü filtrelemenin ilk uygulaması nedeniyle”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise AKSA Elektrik santralinden çıkan dumanın insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi olmadığını belirterek "vatandaşımızın içi rahat olsun" dedi.
Bakan Dinçyürek, önceki gün Kalecik'te bulunan AKSA Elektrik Santralinde incelemelerde bulunarak baca gazı ölçüm değerleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Dinçyürek, incelemeleri sonrası yaptığı açıklamada, AKSA'nın filtre sistemi çalışmalarında % 100 verimlilikle son noktaya geldiğini belirterek şirketin 2 temel filtreleme sistemi yaptığını anımsattı.
Bunlardan birinin azot oksit değerlerine karşı, diğerinin ise kükürt oksit filtreleme sistemine ait olduğunu vurgulayan Dinçyürek, iki değişik filtrelemeden sonra tek bacadan çıkış olduğunu söyledi. KKTC'de filtrelemenin ilk uygulaması ve dolayısıyla ilk görüntüsü olduğundan dolayı vatandaşın endişeye kapıldığını belirten Dinçyürek, oluşan görüntünün 8 değişik jeneratörün tek bacadan çıkış yaparak oluştuğunu ifade etti.

"Önemli olan çıkan dumandaki değerlerdir"
Oluşan gazın su buharı yoğunluklu bir madde olduğunu belirten Dinçyürek şöyle devam etti: "Öncelikle bölge halkı daha sonra tüm vatandaşımıza gönüllerinin rahat olmasını söyleyebilirim. Her şey yolundadır. Az önce Çevre Koruma Dairemiz mühendisleri nezaretinde tüm verileri bir kez daha kontrol ettik. Dairemiz zaten sürekli takip etmektedir.Şu anda temel olarak Kükürt Oksitin, Avrupa Birliğinde kabul edilebilir değeri 1700 mg/Nm3'dür. AKSA'nın değeri ise 700 mg/Nm3'ler civarındadır. Yani AB'de kabul edilebilir değerlerin yarısının bile çok altındadır.Nox dediğimiz değer ise yine kabul edilebilir değerlerin çok altında 400 mg/Nm3' civarındadır.Karbonmonoksit oranı ise yine aynı şekilde çok altında bir değerdedir."

"AKSA, üzerine düşeni yapmıştır"
AKSA'nın filtreleme konusunda üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getirdiğini ifade eden Dinçyürek, bacadan çıkan görüntüden vatandaşların endişeye kapılıp rahatsız olmamasını istedi.
Dinçyürek şöyle devam etti:
"Bu duman, bu tesis filtreleme sistemini çalıştırdığı müddetçe aynı şekilde görünerek devam edecektir.Bizim dikkat etmemiz gereken bacadan atılan zehirli gazlardır.Bizim gerek bugün gerek ise filtre sistemi takıldıktan sonra yaptığımız tüm tespitlerde insan ve çevre sağlığına zarar verecek bir oran olmadığını gördük. Bacanın içerisine su püskürtülerek oluşan filteleme sistemi sonucunda su buharı olarak gökyüzüne salınmaktadır."

"Bağımsız kuruluş kalibrasyon yapacak"
Türkiye'den gelecek bir kurumun ölçüm değerlerinin Uluslararası standartlarda kalibrasyonunun tescili için önümüzdeki hafta çalışma yapacağını belirten Dinçyürek, bu çalışmadan sonra ölçüm değerlerinin kalibrasyonunun da akretide edileceğini söyledi.
Dinçyürek: "Yani Çevre Koruma Dairemizin yaptığı ölçümlerin dışında yapılan bu ölçümlerin doğru olup olmadığını bağımsız bir kuruluş tarafından da kontrol ettiriyoruz" dedi.

"Ölçüm değerleri online takip edilebilecek"
Bakan Dinçyürek, bacadan çıkan değerlerin kamuoyunun günlük görebilmesi için bugünden itibaren Bakanlığın web sayfasından (www.cevrevedogalkb.com) kamuoyuna bilgilendirme yapıldığını, çok kısa bir süre içerisinde de online olarak tüm vatandaşın değerleri, istediği an görebileceği bir sistem oluşturacaklarını söyledi.
Bu oranların herkes tarafından görülmesinin ardından kamuoyunun kafasında herhangi bir soru işareti kalmayacağını da ifade eden Dinçyürek, sistemde bacadan çıkan değerlerin, karşısında da kabul edilebilir değerlerin görülebileceğini belirtti.

Bu haber toplam 2240 defa okunmuştur