1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Askeri kulübe 50 metre geri çekiliyor iddiası
Askeri kulübe 50 metre geri çekiliyor iddiası

Askeri kulübe 50 metre geri çekiliyor iddiası

Türk askerinin Derinya kapısındaki nöbet kulübesini, RMMO’nun kulübesinin geçiş noktasıyla olan uzaklığı kadarki bir mesafeye çekmeyi kabul ettiği iddia edildi

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elziabeth Spehar’la gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’yla bu ayın ikinci yarısında belirlenecek bir günde görüşeceklerini açıklamasının ardından güneydeki basın, Türk askerinin Derinya geçiş noktasının açılması konusunda sorun olarak görülen nöbet kulübesinin taşınmasını kabul ettiğini iddia etti.

Politis gazetesi “Görüşme-Barikatların Açılması Birlikte – Anastasiadis-Akıncı Ekim Ayı Sonunda Görüşecekler – El Ele Barikatlara” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Anastasiadis ve Akıncı’nın, Derinya ve Aplıç sınır kapılarındaki son çalışmaların tamamlanmasının ardından, bu ayın sonlarına doğru görüşme kararı aldıklarını yazdı.

Gazete, BM kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Anastasiadis’in dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la gerçekleştirdiği görüşmede, Türk askerinin Derinya kapısındaki nöbet kulübesini, RMMO’nun kulübesinin geçiş noktasıyla olan uzaklığı kadarki bir mesafeye çekmeyi kabul ettiği mesajını aldığını iddia etti.

RMMO’nun kulübesinin geçiş noktasından 50, Türk askeri kulübesinin ise 5 metre uzaklıkta olduğunu öne süren gazete, Derinya ve Aplıç barikatlarında, asfaltlama da dahil tüm çalışmaların tamamlandığını, sadece, kontrol sisteminin elektrik şebekesine bağlanması gibi küçük teknik detayların kaldığını vurguladı.

Akıncı’nın bu mesajı iletmesinin ardından liderlerin gerek Derinya gerekse Aplıç’ın geçişlere açılması ve açılma tarih veya tarihleri konusunda uzlaşıya çok yaklaştıklarını da iddia eden gazete, Anastasiadis-Akıncı görüşmesinin, ya barikatların açılışının ilan edilmesi için ya da açılıştan sonra gerçekleştirileceğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini “Barikatlar Aracılığıyla Yüz-Yüze – Anastasiadis-Akıncı Görüşmesine Fikir Birliğine Varıldı, Geriye Tarihi Belirlemek Kaldı – İlk Görüşme Gevşek” başlığı altında verirken, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinin tarihinin, görüşme barikatların açılmasına bağlı olduğu için kesinleşmediğini iddia etti.

Gazete, Politis’ten farklı olarak, şu ana kadarki gelişmelerin, Derinya ve Aplıç geçiş noktalarının açılacağını göstermediği iddiasında bulunurken, liderlerin BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Raporunu sunmasını beklediğini öne sürdü.

Haberde, BM Genel Sekreterinin raporunun Pazartesi günü sunulacağı ve liderlerin görüşmesinin de büyük olasılıkla ayın 22’sinden sonra yapılacağı belirtildi.

Anastasidis’in dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamayı da yansıtan gazete, Spehar’ın ise görüşme sonrasında açıklama yapmadığını ve sadece “çok iyi bir görüşmeydi” demekle yetindiğini aktardı.

 

Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur