1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Alithia: “Anastasiadis 19 maddelik görüş ayrılığı sundu”
Alithia: “Anastasiadis 19 maddelik görüş ayrılığı sundu”

Alithia: “Anastasiadis 19 maddelik görüş ayrılığı sundu”

Liderlerin bir araya geldiği görüşme ile ilgili Alithia gazetesi kapsamlı bir haber yayınladı

A+A-

 

Kıbrıs sorununa çözüm buluma müzakereleri çerçevesinde önceki gün liderlerin bir araya geldiği görüşme ile ilgili Alithia gazetesi kapsamlı bir haber yayınladı. Gazete, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirilen görüşmede, “bugüne kadarki müzakere sürecini değerlendirme amacıyla iki tarafın görüşlerini sınıflandırmasına” ilişkin önerisini yinelediğini yazdı.
Müzakereler haberini “Hala Yöntem Aranıyor” başlıklarıyla veren gazete, Anastasiaidis’in, Kıbrıslı Türk Lider Derviş Eroğlu’na, tarafların görüşlerini “hangi noktalarda görüş birliği, hangi noktalarda yakınlaşma ve hangi noktalarda uçurum olduğu” şeklinde üç kategoride ortaya koyması önerisinde bulunduğunu yazdı.
Eroğlu’nun ise görüşmede, zaman takvimli bir yol haritası sunduğunu belirten gazete, Anastasiadis’in, çözümün baskıyla değil iradeyle bulunacağı yorumunda bulunduğunu yazdı. Habere göre, Eroğlu ile Nikos Anastasiadis’in bir sonraki görüşmesi ise 24 Temmuz’da gerçekleşecek.

Görüş ayrılığı
Gazete, Anastasiadis’in, Eroğlu’nun hazır yakınlaşmaların bulunduğu şeklindeki ısrarı üzerine, içeriğinde 19 maddelik görüş ayrılığının bulunduğu bir belge sunduğunu yazdı. Gazete 19 noktanın, Kıbrıs Türk tarafının gelişim halindeki müzakerelerde sunduğu tezlerle, Talat-Hristofyas müzakerelerindeki görüş birlikleriyle aynı olmadığını ileri sürdü.
Gazete, Eroğlu’nun, bunun üzerine konuyu müzakerecilere havale ettiğini savundu.
Gazete ayrıca Eroğlu’nun, Anastasiadis ile olan görüşmelerde sadece yazılı metin okumakla sınırlı kaldığını, geriye kalan konuları ise müzakerecilere havale ettiğini ileri sürdü.
Kıbrıs Rum tarafının, merkezi hükümetin yetkileri, dış ilişkiler, kamu hizmeti, eski eylemler, vatandaşlık ve göç konularına ilişkin 8 özlü farklılık tespit ettiğini yazan gazete, liderlerin bir sonraki görüşmesinden önce müzakerecilerin bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Kıbrıslı Türklerden “hayır”
Gazete, liderlerin görüşmesinde Kıbrıs Rum tarafının, güven yaratıcı önlemlere ilişkin yazılı yanıt aldığını ve bunların cesaret verici olmadığını zira Kıbrıslı Türklerin, Anastasiadis’in geçtiğimiz Cuma günü sunduğu 14 maddelik listeden, siyasi değeri düşük güven yaratıcı önlemlerden birçoğunu ve Maraş konusunu ret ettiğini yazdı.
Kıbrıs Türk tarafının daha çok 1 veya 2 güven yaratıcı önlemi görüştüğünü savunan gazete Kıbrıs Türk tarafının ayrıca AB ve sendikalar konusunda Teknik Komiteler kurulmasını ve Kuzey’deki askeri alanlarda kayıplara ilişkin araştırma yapılmasını da ret ettiğini ileri sürdü.

Kıbrıslı Türklerin GYÖ’leri
Kıbrıslı Türklerin, güven yaratıcı önlemleri içerisinde, Kuzey Kıbrıs sakinlerinin organize bir şekilde veya istedikleri zaman Hala Sultan Tekkesi’ni ziyaret etmelerinin de bulunduğunu yazan gazete, Kıbrıslı Türklerin ayrıca Kıbrıslı Rumlara, Kuzey Kıbrıs üzerinden, Türkiye ile ticaret yapması ve Türkiye’den turist getirilmesi kolaylığının sağlanmasını da önerdiğini belirtti.
Gazete, öneriler arasında, RMMO’nun 1974’ten önce Beşparmaklar’da mayın yerleştirdiği 28 noktanın temizlenmesinin de bulunduğunu yazdı.
Gazete ayrıca,  Eroğlu’nun, Yeşil Hat boyunca dekonfrantasyona yönelik Anastasiadis önerisini görüşmeyi kabul ettiğini ileri sürdü.

5 yeni sınır kapısı
Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, beş sınır kapısının daha açılmasını önerdiğini ancak Kıbrıs Türk tarafının bunlardan sadece Lefke’deki sınır kapısının açılmasını kabul ettiğini savunan gazete, Kıbrıs Rum tarafının ise tek bir kapının açılmasını istemediğini yazdı.
Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı ayrıca liderlerin Antropoloji Laboratuarı’nı ziyaret etmesi sırasında kayıplara ilişkin bir öneri sunacak.

(tak)

Bu haber toplam 1758 defa okunmuştur