1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ali Nihat bebeği, hemşireler büyütüyor
Ali Nihat bebeği, hemşireler büyütüyor

Ali Nihat bebeği, hemşireler büyütüyor

Doğumundan sonra ailesi tarafından terk edilen, sağlık durumu nedeniyle hastanede tedavi gördükten sonra hastane çalışanları tarafından bakımı üstlenen 4 aylık bebek için yuva aranıyor…

A+A-

Doğdu, ailesi terk etti… 4 aydır hastanede yaşıyor…

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, Ali Nihat bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu, günlerdir çalışanların bebeğe baktığını ancak bebeğin artık hastanede kalmaması gerektiğini belirtti

Bebeğin durumunu öğrendikleri ilk günden hızlıca çalışma başlattıklarını söyleyen Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt ise koruyucu aileyi bulmak için çalışmaların sürdüğünü ve birkaç gün içerisinde sonuçlanacağını açıkladı. 

Didem MENTEŞ

Özel bir hastanede dünyaya geldikten sonra ailesi tarafından terk edilen, yaşadığı sağlık problemi nedeniyle Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak yaşama tutunan 4 aylık bebek, kendisine sahip çıkacak bir aile bekliyor.

Doğumdan sonra kalbi duran, Lefkoşa Hastanesi’nde yeniden hayata döndürülen bebeğe hemşireler tarafından “Ali Nihat” ismi verilirken, bakımı da hemşireler tarafından yapılıyor.

Yoğun bakım ünitesindeki tedavisi bitmesine rağmen kendisine sahip çıkacak ailesi bulunmayan bebek için Sosyal Hizmetler Dairesi devreye girerek, koruyucu aile bulunması için çalışma başlattı ancak bu “çalışmaların” uzaması bebeğin aylarca hastanede kalmasına neden oldu.

 

Dizdarlı: “Bebeğin artık hastanede kalması doğru değil”

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, Ali Nihat bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu, bebeğin artık hastanede kalmaması gerektiğini belirterek, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin biran evvel koruyucu aile bularak bebeği daha uygun bir ortama alınması gerektiğini vurguladı.

Şu anda çocuğun fiziki muayenelerinde sağlıklı göründüğünü aktaran Dizdarlı, “tabi bunun netleşmesi için 8 aylık bir süre gerekir” dedi.

 

Başkurt: “Çalışmalar sürüyor”

Bebeğin durumunu öğrendikleri ilk günden beri hızlıca çalışma başlattıklarını söyleyen Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt ise bebeğin sağlığının netleşmesi için bugüne kadar hastanede kalmasının uygun görüldüğünü, tedavisinin bittiğini çok kısa süre önce öğrendiklerini aktardı. Bebeğin özel bakım istediğini aktaran Başkurt, bebeğe en uygun koruyucu aileyi bulmak için çalışmaların sürdüğünü ve birkaç gün içerisinde sonuçlanacağını açıkladı. 


Başhekim Dizdarlı:

“Tedavisi bitti, hastanede kalması doğru değil”

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı, 4 aylık bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu, bebeğin artık hastanede kalmaması gerektiğini belirterek, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin biran evvel koruyucu aile bularak bebeğin daha uygun bir ortama alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Dizdarlı, “bebek yaklaşık 4 buçuk ay önce Kolan Hastanesi’nde dünyaya geldi. Oradan hastanemize sevk ettiler. Çocuk bize geldiğinde nefes alamaz, kalbi durmuştu. Doktorlarımız ölmek üzere olan bebeği canlandırdılar. Bebekte bir hasar kalıp kalmadığını anlamak için yoğun bakım ünitesine aldık. Yaklaşık 15 gün solunum cihazına bağlı kaldı. Daha sonra çocuk bunları atlattı, normal seviyesine gelmeye başladı. Bu süre içerisinde annesi ve babası terk etti. Annenin 1-2 gün hastaneye gelip gittiğini söylediler. Tabi biz durumu Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bildirdik. Sosyal Hizmetler Dairesi gelip inceleme yaptı. Çocuğun tam olarak ne zaman iyileşir ve sağlıklı rapor alabileceklerini sordu. Çocuk doktorlarımız, bebekte herhangi bir sağlık problemi kalıp kalmayacağının 8 aylık olunca anlaşılacağını söyledi.

Şuanda çocuğun fiziki muayenelerinde sağlıklı göründüğünü aktaran Dizdarlı, “tabi bunun netleşmesi için 8 aylık bir süre gerekir” dedi.

Dizdarlı, şöyle konuştu: “Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Hanım da bize ‘bu çocukla ilgili sağlık raporu verilmeden, bir aileye evlatlık olarak veremem ama koruyucu aileye verebilirim. Koruyucu aileye vermek için çalışma içerisindeyim’ dedi. Biz de diyoruz ki ‘tamam, doğrudur ama bu çocuğun bu şartlarda hastanede kalmaması gerekir. Bu çocuk başhemşirenin odasında, başhemşire tarafından ve çocuk servisindeki hemşireler ve doktorlar tarafından bakılıp, besleniyor. Çocuk yeni doğum servisinden çıkarıldı. Bu çocuğun hastane içerisinde kalması doğru değil. Kaldık ki 16 saatini yoğun bakımda geçiriyor. Başka yere de çok çıkaramıyoruz çünkü çocuğun enfeksiyon kapma olasılığı olabilir. Ne isterse olsun bu çocuk bu hastanede kalamaz. Çocuğun ihtiyaçlarını kısmen hastane çalışanları kısmen de Sosyal Hizmetler Dairesi karşılıyor. Sosyal Hizmetlere çocuğun tedavisinin bittiğini söyledik, sadece 8 aylık olduğunda kontrole gelmesi lazım. 


Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt:

“Koruyucu aileyle ilgili çalışmalar birkaç güne sonuçlanacak”

Bebeğin sağlığının netleşmesi için bugüne kadar hastanede kalmasının uygun görüldüğünü, tedavisinin bittiğini kısa süre önce öğrendiklerini belirten Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt, bebeğe en uygun koruyucu bir aile bulmak için çalışmaların sürdüğünü, birkaç gün içerisinde sonuçlanacağını açıkladı. 

Sıkıntı şurada; çocuğun yaş gelişiminden dolayı sağlık durumuyla ilgili tam teşhis konamadığı için, biz de ailelere net bilgi veremediğimiz için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Bu çok hassas bir konudur. Tıbbi bakım olduğu için hastanede tutuyoruz. Sonuçta bu bebeğin sağlık sorunu var ve durumu kısa bir süre önce netleşti. İlgilenilmedi diye bir durum yok. Bebek özel bir bakım istediği için daha bir hassasiyet gösteriyoruz. Sağlık durumu nedeniyle hastanede olmasının en doğrusu olduğuna inandığımız için bekledik. Bize çocuğun hastaneden çıkabileceği söylendiği günün üzerinden çok zaman geçmedi. Bebeğin her konudaki ihtiyaçları ve bakımı için gerekeni sağlamaya çalışıyoruz. Bebeğin tedavi sürecinde konu bilgimize geldiği andan itibaren koruyucu aile bulma yönünde tüm bölgelerimizde çalışmalar başlatıldı. Çünkü bu bebek özel bakım gerektirecek gibi görünüyor.

Koruyucu aile konusunun 1-2 gün içerisinde çözümlenmemesi halinde farklı bir formül bulacaklarını aktaran Başkurt, şunları söyledi: “Çok kısa bir süre önce bebeğin durumu netleşti. Sağlık durumu nedeniyle kendisine en iyi bakımı sağlayabilecek kapasite bir koruyucu aile arıyoruz. Gönüllü bakımını üstlenecek koruyucu aileler üzerinde geniş kapsamlı araştırmalar sürüyor. Birkaç aile üzerinde çalışıyoruz, birkaç güne kadar sonlandıracağız. Eğer uygun ve doğru koruyucu aile bulmazsak, farklı alternatifler üzerinde duruyoruz.”

FOTO: ARŞİV

yeniduzen-satin-aliniz-500.jpg

Bu haber toplam 3217 defa okunmuştur