1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Akıncı iade etti, komitede aynen geçti…
Akıncı iade etti, komitede aynen geçti…

Akıncı iade etti, komitede aynen geçti…

Meclise geri gönderilen üçlü kararname kapsamını genişleten yasalar ile birlikte Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası ve Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası komiteden, CTP’li üyelerin ret oyuna rağmen, DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

A+A-

Ayşe GÜLER

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Meclis’e geri gönderilen yasalar değişiklik yapılmadan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nden OYÇOKLUĞUYLA geçti.

Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı dünkü komite toplantısında üçlü kararname kapsamını genişleten yasalar ile birlikte Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası ve Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası’na CTP’li üyeler dışında diğer üyeler OLUMLU OY kullandı.

27 Mart Pazartesi günü Meclis’in gündemine ‘öncelikli’ olarak gelecek olan iade yasaların geçmesi için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak.

Meclis’ten oyçokluğuyla geçmişti…
Hatırlanacağı üzere KKTC Yüksek Öğretim (Değişiklik) Yasası’nı, Harita Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası ile Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasası 6 Mart tarihli Meclis oturumunda oyçokluğu ile geçmişti.


YASALARDA İTİRAZA NEDEN OLAN NOKTALAR NEYDİ?

 

Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası:
"Hukuki ve teknik yönden çeşitli sorunlar içeriyor"

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yükseköğretim (Değişiklik) Yasası”nı, “hukuki ve teknik yönden çeşitli sorunlar içerdiği” gerekçesi ve “düzeltilmesine imkân sağlama” amacıyla Meclise iade etmişti.
Yapılan değişikliklerle, YÖDAK’ın hükümete bağlanmasının özerk olması murat edilen kurumun bağımsızlığını da temelden sarsılacağına dikkat çeken Akıncı, 2005’te kurulan YÖDAK’ın özerk işleyişini tehlikeye sokan ve yetki karmaşasına yol açacak maddelerin düzeltilmesi gerekliliğinin ortada olduğuna da vurgu yapmıştı.
 

Üçlü kararname kapsamını genişleten yasalar:
"Kapsamı daraltılmalı"

Öte yandan, “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasası”nı da onaylamayan Akıncı,  kamu yönetimi alanında yapılması gerekli reformlardan birinin üçlü kararname kapsamının daraltılması olduğuna dikkati çekmiş, kapsamın daha da genişletilmesi yönündeki düzenlemeyi reddetmişti.

Cumhurbaşkanı, yasanın üçlü kararname ile atama yapılacak mevcut 100 makama 101’inci olarak eklenmesini öngördüğü Harita Dairesi Müdürü kadrosunun, teknik bilgi ve deneyim gerektirdiğini, liyakat ile tecrübeye dayalı ve sınav sonucunda belirlenmesi gerektiği inancında olduğu görüşünü, Cumhuriyet Meclisi’ne yazılı olarak iletmişti.

CTP’de tepki göstermişti

Cumhuriyetçi Türk Partisi de hükümetin, Cumhurbaşkanı Akıncı ile “restleşmesi” görüntüsünden rahatsızlığını dile getirmiş,  ilgili yasaların detaylı olarak incelenmesi gerektiğini söylemişti.
İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Üyesi Erkut Şahali ile İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Vekili Ahmet Gülle imzası ile yayımlanan açıklamada, Ulusal Birlik Partisi'nin "yangından mal kaçırırcasına" komite toplantısı çağırmasına tepki gösterilmişti.

 

 

Bu haber toplam 2191 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler