1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı efsane isim Ebeoğlu'nu ziyaret etti
Akıncı efsane isim Ebeoğlu'nu ziyaret etti

Akıncı efsane isim Ebeoğlu'nu ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün, Kıbrıs Türk futbolunda önemli bir isim ve yere sahip olan Sevim Ebeoğlu’nu ziyaret etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün, Kıbrıs Türk futbolunda önemli bir isim ve yere sahip olan Sevim Ebeoğlu’nu ziyaret etti.

Ebeoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Akıncı da, uzun bir süredir gerçekleştirmek istediği bu ziyareti bugün yapabilmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Toplumumuza çeşitli alanlarda hizmet vermiş, örnek oluşturmuş değerlerimizi unutmamak onları onurlandırmak görevimizdir.” dedi
 
Cumhurbaşkanı Akıncı daha sonra Kıbrıs Türk futbolunun efsane ismi Ebeoğlu’na hem spor alanında hem de yeri geldiğinde toplumsal mücadeleye yaptığı katkılar dolayısı ile Kıbrıs Türk halkının bir vefa nişanesi olarak  plaket verdi.
ebe-001.jpg 
 

Sevim Ebeoğlu kimdir?
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum takımlarının birlikte olduğu Kıbrıs Futbol Federasyonu (1934 – 1955) döneminde gol kralı olan ilk ve tek Kıbrıslı Türk Sevim Ebeoğlu, Kıbrıs futboluna damgasını vuranlar arasında önemli yer tutuyor.
AEL’de iki kez, Doğan Türk Birliği’nde de iki kez gol krallığı yaşayan Sevim Ebeoğlu, Rum futbol takımı AEL’in kazandığı 5 şampiyonluğun 3’üne imza attı. Kıbrıs’ta 1955 öncesinde 1. Küme’de oynayan tek Türk kulübü (Önce Lefkoşa Türk Spor Kulübü, sonra Çetinkaya Türk Spor Birliği) Lefkoşa’daydı. Lefkoşa dışındaki yerlerde yaşayan Türk klas futbolcular, 1. Küme’deki Rum takımlarının ilgi alanıydı. Uzun yıllar Doğan Türk Birliği forması ile ter döken Limasol’un klas futbolcularından Sevim Ebeoğlu da 1. Küme’de oynayabilmek amacıyla AEL’e geçti ve klasını burada kanıtladı. AEL’deyken 1950’de Panathinaikos (Yunanistan) ve Hava Gücü’ne, 1953’de İsrail’e karşı oynayan Sevim Ebeoğlu zaman zaman Türk takımları tarafından takviye alındı. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı Sevim Ebeoğlu, sarı lacivertlere aşkı nedeni ile AEL’in mavi beyaz renklerinin 1955-56 sezonundan itibaren sarı lacivert renklere çevrilmesine katkı koydu.

sev2-007.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2964 defa okunmuştur