1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Agios Sozomenos/Arpalık’tan barış umudu filizlendi
Agios Sozomenos/Arpalık’tan barış umudu filizlendi

Agios Sozomenos/Arpalık’tan barış umudu filizlendi

Kıbrıs’ta barışı savunan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumlar tarafından “Federal Kıbrıs İnisiyatifi” adıyla oluşturulan girişim dün ilan edildi

A+A-

* “Bizler için Federal Kıbrıs toplumu, tek bir kimlik etrafında kurulan bir ‘kader toplumu’ değil, farklılık içinde birliğe dayalı bir ‘irade toplumu’ olarak ortak yurt şiarı etrafında biraraya gelen ve ortak geleceği birlikte kuran çoğulcu bir birlikteliktir

*1974’ten sonra kimsenin yaşamadığı, birkaç kerpiç duvarın kaldığı yeşillikler içindeki Aysozomonos/Arpalık köyü dün tarihi bir güne tanıklık etti

*Kızılyürek: “Federal Kıbrıs’ı temenninin ötesine götürüp bir inisiyatif üstlenmek için yola çıktık… Ortak yurtta barış içinde, demokratik bir yaşam için bir çaba başlatıyoruz”

*Federal Kıbrıs İnisiyatifi’nin manifestosundan: “Nefret, kin, hınç, ötekileştirme ve düşmanlık üreten her türlü tutumu reddediyoruz… Toplumlar ve yurttaşlar arasında hayatın bütün alanlarında işbirliği yapılmasını savunuyor ve teşvik ediyoruz”

 

YENİDÜZEN (Özel)

Kıbrıs’ta yaklaşık yarım asırdır devam eden barış arayışlarında bir umut daha filizlendi; Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum barış savunucuları tarafından “Federal Kıbrıs İnisiyatifi” adıyla kurulan oluşum, dün resmen ilan edildi.

Akıncılar köyünün güneyindeki bölgede yer alan ancak 1974’ten sonra terk edilen  Agios Sozomenos /Arpalık köyündeki etkinlikte, inisiyatifin manifestosu açıklandı.

Akademisyen, aydın, siyasetçi ve sanatçılardan oluşan inisiyatifin, kuruluş etkinliğinde Kıbrıs sorununun bütün kurbanlarının anısına fidan da dikildi.
Kıbrıs’ta barış için mücadele eden siyasilerin, sivil toplum örgütü üyelerinin ve gazetecilerin katıldığı etkinlikte, barış umutları filizlendi.

Kıbrıs Cumhuriyeti eski Başkanlarından Yorgos Vasiliu, geçen yılki başkanlık seçiminde AKEL’den aday olan Stavros Malas, DİSİ Meclis Grubu Sözcüsü Nikos Tornaridis, AKEL’den Stefanos Stefanos, eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, CTP-BG Milletvekilleri Doğuş Derya ve Asım Akansoy, BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yanında aralarında İki Toplumlu Kayıp Yakınları Örgütü kurucularından Avrupa Yurttaşlık Ödülü sahibi Hüseyin Akansoy’un da yer aldığı adanın iki kesimden çok sayıda barış yanlısı kişi katıldı.

Kızılyürek: “Temenninin ötesine götürmek için yola çıktık”

Federal Kıbrıs İnisiyatifi kurucularından Niyazi Kızılyürek, etkinliğin başında Türkçe ve Rumca yaptığı konuşmada, uzun zamandır bir grup arkadaşıyla inisiyatifin oluşumu için çalıştıklarını ve bunu duyurma noktasına geldiklerini söyledi.

Kızılyürek, Federal Kıbrıs’ı temenninin ötesine götürüp bir inisiyatif üstlenmek için yola çıktıklarını, federal devlette yurdun geleceğinin de, siyasi gailelerin de ortak olacağını vurguladı.

Federal devletin, kimlikleri reddetmediğini ama kimliklere yenik de düşmediğini anlatan Niyazi Kızılyürek, bu anlayışla biraraya geldiklerini ifade etti.
Kızılyürek, “Biz özgürlükten ötekinin de özgürlüğünü; adaletten ötekinin de haklarını anlıyoruz. Ortak yurtta barış içinde, demokratik bir yaşam için bir çaba başlatıyoruz” diye konuştu.

Daha sonra inisiyatifin manifestosu Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak okundu. Manifestonun Türkçesini CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya okudu.
Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak “Milliyetçilik Savaştır” ifadesinin yer aldığı pankart da asılan etkinlik, yağmur altında olsa da fidanların dikilmesi ve mangallarda pişen kebapların yenilmesiyle tamamlandı.

Manisfesto… “Federal birliğin ve kültürün tesis edilmesi için…”

Federal Kıbrıs İnisiyatifi’nin manifestosunda, girişimcilerin “Federal Kıbrıs’ta birarada yaşamayı talep eden yurttaşlar” olduğu belirtilerek, “Ülkemizde on yıllardır devam eden ateşkes halinin bir an önce son bulması için, milliyetçi çatışmalardan miras kalan ayrılıkçı ve tahakkümcü tahayyüllerin yerini alacak federal bir birliğin ve kültürün tesis edilmesi için inisiyatif aldık ve biraraya geldik” deniliyor.

1964’te Kıbrıslırumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tek başlarına yönetmeleriyle ve 1974’te Kıbrıslırumların adanın kuzeyinden silah zoruyla ve baskıyla kovulması sonucunda kurulan de-facto durumların kabul edilebilir olmadığı vurgulanan manifestoda, çünkü Kıbrıs’ın gerçeklerinin ne sayıca çoğunluk olan etnik grubun iradesine dayalı üniter devlet kurmaya ve ne de etnik grupların ayrı ayrı devletler kurmasına müsait olduğu belirtiliyor.

“Etnisite temelli egemenlik yarışlarına devam etmek, ülkemizde yaşayan tüm toplumsal kesimleri ayrılıkçı politikalarla tek tipleştirici politikalar arasında sıkıştırmak, geleceğimizi istikrarsızlığa ve çözümsüzlüğe mahkum etmek demektir” denilen manifestoda, inisiyatifi oluşturanların, federal Kıbrıs kurulması ve federal yuttaşlık bilincinin geliştirilmesi için yola koyulduğu anlatılıyor.

Adadaki toplumların birbirine yönelik önyargılarının bertaraf edilmesi ve bu önyargıları ayrılıkçı ve tahakkümcü politikalara tercüme eden siyasi elitlerin manipülasyonlarının durdurulmasının elzem olduğu ifade edilen manifestoda, Federal Birleşik Kıbrıs’ın, etnik farklılıklar üzerinden kurulan çatışmacı söylem üzerinden değil, farklı toplumsal grupların arasında geliştirilecek işbirliği ve dayanışma temelinde geliştirileceği bilinciyle nefret, kin, hınç, ötekileştirme ve düşmanlık üreten her türlü tutumun reddedildiği vurgulanıyor.

Manifestoda Federal Birleşik Kıbrıs için ezber bozan söylemler ve “düşman” olarak konumlandırılanların gerçekleriyle yüzleşmek gerektiği belirtiliyor. Toplumlar ve yurttaşlar arasında hayatın bütün alanlarında işbirliği yapılmasının savunulduğu ve teşvik edildiği vurgulanan manifestoda şu ifadeler yer alıyor:
“Bizler için Federal Kıbrıs toplumu, tek bir kimlik etrafında kurulan bir ‘kader toplumu’ değil, farklılık içinde birliğe dayalı bir ‘irade toplumu’ olarak ortak yurt şiarı etrafında biraraya gelen ve ortak geleceği birlikte kuran çoğulcu bir birlikteliktir. Bir ‘irade toplumu’ olarak Federal Kıbrıs toplumu, temel insan hakları ve insan onuru üzerinden biraraya gelen, toplumsal adalet ve siyasal eşitlik prensiplerinden taviz vermeyen, toplumlar kadar yurttaşların da haklarına duyarlı olan siyasal bir birliktir. Bu siyasal birliğin tabandan tavana en geniş yelpazede kabul görmesi ve yurdumuza kalıcı bir çözüm gelmesi için Federal Kıbrıs İnisiyatifi olarak durmaksızın çalışacağımızı kamuoyunun bilgisine getiririz.”

Etkinlikte 3 dilde “Milliyetçilik Savaştır”sloganı asıldı

Bu haber toplam 3827 defa okunmuştur