1. HABERLER

  2. SPOR

  3. 'Toplumlar arası güven için Kıbrıslı Rumları yerli statüye aldık'
Toplumlar arası güven için Kıbrıslı Rumları yerli statüye aldık

'Toplumlar arası güven için Kıbrıslı Rumları yerli statüye aldık'

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Al Jazeera Türk kanalına röportaj verdi.

A+A-

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Al Jazeera Türk kanalına röportaj verdi. Sertoğlu, Değirmenlik’e transfer olan iki Kıbrıslı Rum futbolcudan Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) ile sürdürülen görüşme sürecine, FIFA ile UEFA ilişkilerinden Türkiye Futbol Federasyonu’na kadar birçok açıklamalarda bulundu.
KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu, Al Jazeera Türk’ten spor muhabiri Enver Hasanoğlu’nun sorularını yanıtladı. Değirmenlik’e transfer olan iki Kıbrıslı Rum Demetris Vasiliou ve Argyris Christofi’nin transfer süreci ve Kıbrıslı Rumların ülke futbolunda oynama fikrinin nasıl doğduğu sorusu üzerine Sertoğlu şu açıklamaları yaptı:

“Toplumlar arası güven için Kıbrıslı Rumları yerli statüye aldık”
“İki toplum lideri Kıbrıs sorununu çözmek için çalışıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri iki toplum arasında güven arttırıcı önmlemlerin hayata geçirilmesi öğütünde bulunmuştu. Biz bu önlemler açıdından bir adım attık. 5 Kasım’da Zürih’te imzalanan taslak metinden sonra 2 toplumda güven arttırıcı önlemler için biz ne yapabiliriz noktasına konsantre olduk ve böyle bir fikir doğdu. İlk başta siyasiler bu kararı iyi karşılaşmadı. Bu kararda Kıbrıs doğumlu futbolcular yerli statüde oynuyor. Kararı aldıktan sonra birçok Kıbrıslı Rum futbolcu girişim oynayabilmek için girişim başlattı ancak baskılardan çekinip gelemediler. Bir kardeşimiz Değirmenlik’te oynamaya karar verdi. Biz ona yaşanabilecekleri anlattık. Kendisi için önemli olanın futbol oynamak olduğunu dile getirdi. Böylelikle bu tabu yıkılmış oldu. Bana göre ara transferde daha çok futbolcu ülke takımlarında forma giymek için gelecek. Bu da toplumlar arası güveni ve kaynaşmayı getirecek”

“TFF bize destek vermiyor”
Uluslararası alanda ilk maçın oynanacağı günlerin yakın olup olmadığı sorusuna Sertoğlu şöyle konuştu: “Son bir buçuk yıldır bunun için girişimler başlattık, çok yol aldık. UEFA ve FIFA kuralları çerçevesinde organizasyonlarımız ve liglerimizin olduğundan kimsenin haberi yoktu. Öğrenince şaşırdılar. Şu andan sonra KTFF’yi kimse yok sayamaz. En büyük destekçimiz Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) olması gerekirken bize Haluk Ulusoy dışında destek veren kimse olmamıştır. Bu bizi gerçekten üzen bir durumdur. Nedenini anlamış değiliz. Günün sonunda hepimiz Türküz. 2015 yılı haziran ayında TFF’de bir başkanlık seçimi olacak, belki yeni bir başkan geldiğinde ilişkilerimiz düzelir”

“KOP ile bir buçuk aydır görüşemiyoruz”
UEFA ile FIFA ilişkilerinin ne durumda olduğu sorusuna Sertoğlu “2012 yılında KOP, FIFA ve UEFA’dan birer temsilci ile bir toplantı düzenledik. Gördüklerinden sonra bize dünyadaki birçok federasyondan daha iyi durumda olduğumuzu söylediler. Ayrıca bize danışmanlık yapan Jerome Champagne 2015 FIFA başkanlık seçimlerinde aday. Jerome çok iyi birisi. Bizim durumumuzu bizden daha iyi biliyor. Ancak KOP ile bir buçuk aydır iletişim kuramıyoruz. Kıbrıslı Rum futbolcuların transferi sonrası böyle bir durum yaşandı. 2015 yılında birçok şey olacak. FIFA ve TFF’de seçimler olacak. Umarım bizim için umut vaadeden gelişmeler olur” şeklinde cevap verdi.

“Kosova modeli ilk etapta başarıdır ama...”
KOP ile herhangi bir durum olmazsa Kosova modelinin kendileri için tatmin edici olup olmayacağı sorusuna Sertoğlu şöyle cevap verdi: “Kosova’yı 103 ülke tanıyor. Kosova’nın danışmanı da aynı zamanda Jerome Champagne’dir. Kosova modeli için önce KOP ile görüşmeleri tüketmemiz gerekmekte. Olumsuz bir durum olması halinde Kosova modelinin olabileceğini KOP da biliyor. Kosova modeli ilk etapta başarıdır. Ama girişimlerin ondan sonra da devam etmesi gerekmektedir” şeklinde cevap verdi.

“Türk takımları bize destek vermezse bu işi bırakalım”
Türkiye kulüp başkanları veya yöneticileri ile ilişkilerin nasıl olduğu sorusu üzerine Sertoğlu son dönemlerde Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın ziyaretinde yaşanan polemiklere değindi. Sertoğlu “Aziz Yıldırım’a bir tepkimiz oldu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı KTFF’nin 200 metre ötesinde olmasına rağmen bizi ziyaret etmedi. Benim tepkim Fenerbahçe’ye değil. Eğer Türkiye Cumhuriyeti takımları da bizi yok sayacaksa biz bu işleri bırakalım. 5 Kasım’da Zürih’te attığımız imza Türkiye ve dünyada yankı buldu. Ancak bu sürece herhangi bir Türk takımı destek verelim demedi” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 1909 defa okunmuştur