1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. TÜK’ÜN BORCU YURTTAŞIN BOYNUNA
TÜK’ÜN BORCU YURTTAŞIN BOYNUNA

TÜK’ÜN BORCU YURTTAŞIN BOYNUNA

109 ithal ürün için % 3 oranında fon uygulamasını kararlaştırıldı, uygulama dünden itibaren geçerli oldu.

A+A-

Tarım Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)’ün içine düştüğü mali krizden kurtulması amacıyla tarım ve hayvancılık ürünleri ithaline % 2’lik fon uygulanması için Bakanlar Kurulu’na önerge sundu. Bakanlar Kurulu önergeyi onaylayarak 109 ithal ürün için % 3 oranında fon uygulamasını kararlaştırdı, uygulama dünden itibaren geçerli oldu. 

• Tarım Bakanlığı’nın “TÜK’ün getirildiği zor durumdan kurtulması” için hazırladığı önergede ‘personel giderleri’nde önlem alma gibi birçok dikkat çekici unsur yer aldı.

• Fon uygulanacak ürünler şöyle: Her türlü balık, balık ürünleri ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, bakliyatlar, sebzeler, meyveler, kuruyemişler, arpa, buğday, hayvan yemleri, un, zeytin, ayçiçeği, soya mısır yağları, kimyevi gübreler ve meyve suları gibi toplam 109 ürüne fon uygulaması önerildi.  

ÖNERİLER:

• Kurum kadrolarında kayıtlı olan ancak Bakanlar Kurulu kararıyla devlette başka dairelere aktarılan tüm harici personelin tüm haklarıyla birlikte bulundukları dairelere aktarılması…

• Emekliye çıkan personelin kıdem tazminatlarının devlet bütçesinden karşılanması…

• Kurum kadrosunda olan ve geçici süreliğine başka bakanlıklarda görevlendirilen ancak tüm maaş ve sosyal hakları kurum tarafından karşılanan personelin maaş ve sosyal hakları için katkı yapılması veya bulundukları bakanlıklara kalıcı olarak aktarılması…

• Kurumdan emekli olan ve emekli maaşları kurum tarafından ödenen 36 emeklinin Emeklilik Fonu’na aktarılması yanında emekli olacak memur statüsündeki personelin de bu kapsama alınması…

• Kurumda çalışan ve emeklilik hakkı kazanan işçilerin emekliye sevk edilmesi

Didem MENTEŞ

Bakanlar Kurulu kararıyla Tarım Bakanlığı iznine bağlı 109 ithal ürüne % 3 oranında fon konuldu. Tarım Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)’ün içine düştüğü mali krizden kurtulması amacıyla ithal edilen 109 üründen % 2 oranında fon alınarak, TÜK’e aktarılması yönünde hazırladığı önerge Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

18 Ağustos’taki Bakanlar Kurulu kararıyla TÜK’ün görevlerini yerine getirebilmesi ve ‘İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ gereği piyasa düzenleyici bir kurum haline gelmesi için tarım ve hayvancılık ürünleri ithalinde TÜK’e fatura üzerinden % 3’lük katkı payı kesilmesine karar verildi. Bakanlık % 2 oranında öneride bulunurken, Bakanlar Kurulu’nun bu oranı % 3’e çıkarması dikkat çekti. Karar dünden itibaren geçerli olurken, Tarım Bakanlığı’nın TÜK’ün getirildiği zor durumdan kurtulması için hazırladığı önergede ‘personel giderleri’nin önlem almak gibi birçok dikkat çekici unsur yer aldı.

Önergede neler yer aldı?

Önergede; TÜK’ün faaliyetleri ve görevleri ile ilgili ön bilgi verilirken, kurumun iş hacmini ve gelir imkanlarını daralttığı, aynı zamanda personel giderlerinin aynı kaldığı için ekonomik zorlukların baş gösterdiği aktarıldı. Buna bağlı olarak; iş hacminin azalması nedeniyle devlete aktarılan personelin tazminat ödemelerinin kurum tarafından yapıldığını ve 9.024,722 TL’lik bir yük getirdiği belirtildi.

Devlette görevlendirilen ve maaşları halen TÜK tarafından ödenen 10 personelin yıllık maliyetinin 640.795,74 TL olduğu kaydedilen önergede, bu kapsamdaki personel için bugüne kadar TÜK bütçesinden toplam 2.770.415.65 TL ödeme yapıldığı aktarıldı.

Personel maaşlarına dikkat çekildi

Kurumdan emekli olan ve emekli maaşları kurum tarafından ödenen 36 personelin yıllık maliyetinin ise 1.994.476.25 TL olduğu belirtilen önergede, TÜK çatısı altında çalışan personel giderinin 9.677.922.67 TL olduğu ifade edildi.

Bakanlık önergede, bu soruna çözüm bulmak amacıyla TÜK’e, devlet bütçesinden önceki yıllarda 5.5 milyon TL katkı sağlandığını yazarken, 2016 bütçesinde (bir önceki hükümet döneminde) bu katkının 1.5 milyon TL’ye düşürüldüğü belirtildi.
TÜK’ün zaman içerisinde de 4 milyon TL kayba uğradığı, gelinen aşamanın sürdürülemez olduğu ve bu yapının düzelmesi için birtakım önlemler alınması gerektiğine işaret edildi.

Kıdem tazminatları ‘külfet’ olarak belirtildi

Bakanlık tarafından hazırlanan önerge 4 başlık altında toplandı. Kurum kadrolarında kayıtlı olan ancak Bakanlar Kurulu kararıyla devlette başka dairelere aktarılan tüm harici personelin tüm haklarıyla birlikte bulundukları dairelere aktarılması önerilirken, devletin halihazırda bu personelin tüm maaş ve sosyal haklarıyla ilgili ödemeleri bütçede ayırmakta ve kuruma yıllık 4 milyon 186 bin 855 TL katkı yaptığı belirtildi.

Emekliye çıkan personelin kıdem tazminatlarının kuruma büyük külfet olduğu belirtilen önergede, bu tazminatların Devlet Bütçesi’nden karşılanmasının zaruri olduğu ve bu meblağın 9.024,722 TL olduğu aktarıldı.

Emeklilik maaşları

Önergenin ikinci maddesinde; Kurum kadrosunda olan ve geçici süreliğine başka bakanlıklarda görevlendirilen ancak tüm maaş ve sosyal hakları kurum tarafından karşılanan personelin maaş ve sosyal hakları için katkı yapılması veya bulundukları bakanlıklara kalıcı olarak aktarılması önerildi. Bunun için yıllık 640.795.74 TL kaynak gerektiği belirtilen önergede, bu kapsamdaki personel için bugüne kadar toplam 2. .770.415.65 TL ödeme yapıldığı aktarıldı.

Öte yandan Bakanlık, kurumdan emekli olan ve emekli maaşları kurum tarafından ödenen 36 emeklinin, Emeklilik Fonu’na aktarılması yanında emekli olacak memur statüsündeki personelin de bu kapsama alınmasını talep etti.

“İşçiler emekliye sevk edilsin”

Önergede, kurumda çalışan ve emeklilik hakkı kazanan işçilerin emekliye sevk edilmesi önerilirken, bu kapsamda bulunan 44 işçi olup bu işçilere aylık 234.231.84 TL verildiği yazıldı. Bunun yapılabilmesi için de emeklilik tazminatlarının ödenmesi ve dolayısıyla toplamda 5,741.167 TL’lik bir kaynağa ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

109 ürüne fon talebi

‘Önerimiz’ başlığı altında TÜK’ün görevlerini yerine getirebilmesi ve ‘İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ gereği piyasa düzenleyeceği bir kurum haline gelmesi için tarım ve hayvancılık ürünleri ithalinde TÜK’e fatura üzerinden % 2’lik katkı payı kesilmesi talep edildi.

Yurt dışından ithal edilen her türlü balık, balık ürünleri ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, bakliyatlar, sebzeler, meyveler, kuruyemişler, arpa, buğday, hayvan yemleri, un, zeytin, ayçiçeği, soya mısır yağları, kimyevi gübreler ve meyve suları gibi toplam 109 ürüne fon uygulaması önerildi.

Bu haber toplam 4421 defa okunmuştur