1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Siyah İnci'de 'yok yılı'
Siyah İncide yok yılı

'Siyah İnci'de 'yok yılı'

Kıbrıs’ın kuzeyinde zeytin üretiminde ‘yok yılı’ yaşanıyor. Zeytin üretiminde bu yıl umduğunu bulmayan üreticiler, rekoltede oldukça düşüş yaşandığına dikkat çekti. “Geçen sene ‘var yılı’ bu sene ise ‘yok yılı’” diyen üreticiler, zeytinin az olmasının z

A+A-

 

• YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler, yeterli yağışın olmaması nedeniyle ovalardaki ve dağlık bölgelerdeki ağaçlardan verim alınamadığını sadece sulama sistemiyle evlerin bahçesinde bulunan ağaçların ürün verdiğini dile getirdi.

• Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik, zeytinde bu yılın ‘var yılı’ olmadığını belirterek, geçen seneye göre daha düşük bir rekolte olduğunu dile getirdi.

Didem MENTEŞ

Kıbrıs’ın kuzeyinde zeytin üretiminde ‘yok yılı’ yaşanıyor. Zeytin üretiminde bu yıl umduğunu bulmayan üreticiler, rekoltede oldukça düşüş yaşandığına dikkat çekti.

YENİDÜZEN’e konuşan üreticiler, yeterli yağışın olmaması nedeniyle ovalardaki ve dağlık bölgelerdeki ağaçlardan verim alınamadığını sadece sulama sistemiyle evlerin bahçesinde bulunan ağaçların ürün verdiğini dile getirdi. “Geçen sene ‘var yılı’ bu sene ise ‘yok yılı’” diyen üreticiler, zeytinin az olmasının zeytinyağı üretimini de vurduğuna dikkat çekti.

Çelik: “Geçen yıla göre daha düşük rekolte oldu”

YENİDÜZEN’e konuşan Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR) Başkanı İrfan Çelik, zeytinde bu yılın ‘var yılı’ olmadığını belirterek, geçen seneye göre daha düşük bir rekolte olduğunu dile getirdi. Zeytin ağacının yaşam döngüsünü 24 aylık dönemlerle tekrarladığını söyleyen Çelik, birinci 12 ay sonunda ürün veren ağacın, bir sonraki 12 ayda bakım ve budamaya bağlı olarak ‘var yılı’ndan sonra ‘yok yılı’ olarak kabul edildiğini ifade etti. Zeytinin düşük bir verimlilikle yaşamına devam ettiğini kaydeden Çelik, geçen yıl ürün alan üreticilerin bu yıl ürün alamadığına işaret etti.

Sıkıntının yalnızca bununla bitmediğini belirten İrfan Çelik, doğal sulama yöntemiyle zeytincilik yapan üreticilerin, az olan yağmur miktarıyla birlikte daha düşük bir verime razı olmak durumunda kaldıklarını ifade etti.

“Toprak erozyonu önlenmeli”

Çelik, şunları söyledi. “Özellikle yapılması gerekenlerden biri toprak erozyonunu önlemektir. Çünkü insanoğlunun yarattığı tahribat ve iklim değişikliği sonucunda azalan, seyrekleşen ama yoğunlaşan bir yağmur düzeni gelişmeye başladı. Bundan dolayı erozyonu önleyebilmek için ağaçların etrafında setleşmeye, devletin daha fazla teşvik ve yardım vermesi, ağaçların doğal olarak yağmurdan aldıkları sudan daha fazla yararlanabilmelerini sağlayacak setleşme çalışmalarına öncelik vermemiz gerekiyor. Bunu yapmadığımız takdirde doğal yağmurdan elde edilen suyla, zeytincilik ne yazık ki her geçen gün sürdürülmesi zor bir düzen haline geliyor. Sulama yapılan yerlerde tabi su hem pahalı hem de az dolayısıyla Türkiye’den gelen suyun tarıma hangi fiyattan verileceği ve hangi bölgeye verileceği açıklanmadığı sürece, sulu zeytincilik yapan arkadaşların da gelecek ile ilgili fazla bir beklentisi yok. Dolayısıyla değişen iklim şartları zeytincilik için günlük yaşamlarından çalmaya devam ediyor”   


Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi?

Mustafa Bardak (Bardak Yağ Fabrikası Sahibi):
“Bu yıl kurak geçtiği için rekolte düşüktür. Yağış olamadığı için ovadaki zeytin ağaçları ürün vermedi. Üreticilere sorduğunuz zaman da evlerinin bahçesinde bulunan ağaçların zeytin verdiğini söyledi. Eğer arpa buğday yeterli boyda değilse anlayın ki o sene zeytin de olmaz. Bu yıl arpa buğday hiç olmadı, zeytin de olmadı. Mesarya’da hemen hemen hiç yoktur. Evinde çeşme suyu ile besleyenler ürün aldı ancak dışarıdaki ağaçlarda hiç yoktur. Ben yağ fabrikası sahibiyim geçen yıl rekolte çok iyiydi. % 80’lerde bir rekolte durumu vardır. Bahçelerinde 30- 40 zeytin ağacı bulunanlar ve kuyu suyu ile ağaçlarını sulayanların Kasım ayında bir etkisi olacak diye düşünürüm. Şubat ayına kadar veri alımı sürecek ancak şuanda % 5 oranında bir rekolte sağlanabildi. Geçen yıla göre kıyaslanamaz”

Ali Alparslan:
“Bu sene istediğimiz rekolteyi alamdık. Ovalardaki ağaçlar bu yıl daha zeytin vermedi. Bahçelerimizi suladığımız için oradaki ağaçlardan verim aldık. Ama onlar da yetersiz. Bu yılki durumdan hiç memnun değiliz”  

Muhammed Cuhav:
“Bu yıl zeytin az verdi. Geçen sene daha yüksek rekoltemiz oldu. Ağaçlarım az da olsa vermeye başlayınca örtülerimi örttüm ki ziyan olmasınlar. Yağmurlar yeterince yağmadı ama buna da şükür”

Burhan Bardak:
“Zeytinde hasılatı durumu geçmiş yıllara göre zayıftır. Yağış olmadığı için beklenen veri alınamadı. Ülke genelinde zeytin hasılatının zayıf olduğunu biliyorum. Geçen sene ‘var senesi’ydi bu sene yok ‘senesi’dir. Tabi halka da zeytin yağı fabrikalarına da yansıyacak. Büyük ya da küçük üreticisi olsun genel olarak bir zayıflık görülüyor. Evlerinin bahçesinde ağacı olanlar kendileri suladığı için az da olsa verim aldı ancak dağlık ve ovalık kısımlarda bu yıl daha beklenen ürün alınamadı. Bu sene oldukça düşüş var”

Bu haber toplam 2209 defa okunmuştur