1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Siber ve Eroğlu’nun oyları kaydı’
‘Siber ve Eroğlu’nun oyları kaydı’

‘Siber ve Eroğlu’nun oyları kaydı’

Araştırmacılar, Şubat ayından Nisan ayına kadar sandığa gitmeme eğiliminin arttığını ve oyların dağıldığını dile getirdi.

A+A-

 

Ayşe GÜLER

Cumhurbaşkanlığı için yarışan 7 adaydan hiçbirinin yüzde 50’inin üzerinde oy almaması nedeniyle gözler 26 Nisan Pazar günü yapılacak 2. tura çevrildi.

Araştırmacılar, seçime son 1 ay kala özellikle CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber ve Bağımsız aday Derviş Eroğlu’nun oylarının ciddi şekilde dağıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinde en düşük katılımın yaşanmasının ‘tepki oyları’ sonucu oluştuğunu savunan araştırmacılar, ikinci turdaki katılım oranının daha yüksek olacağı beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdi.
Araştırmacılar ayni zamanda Şubat ayından Nisan ayına kadar sandığa gitmeme eğiliminin arttığını ve oyların dağıldığını dile getirdi.

“Akıncı’nın kazanma ihtimali daha yüksek”

Öte yandan Pazar günü gerçekleşecek 2. turdaki seçim sonuçlarına yönelik değerlendirmede bulunan araştırmacılar, bağımsız adaylar Derviş Eroğlu ve Mustafa Akıncı arasında geçecek yarışının kazananının Akıncı olma ihtimalinin yüksek olduğunu savundu.

Adayların oylarını koruyamamasının nedenleri…

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde kamuoyu araştırması yapan araştırmacı Muharrem Amcazade ve Gezici Araştırma Şirketi Direktörü Murat Gezici, cumhurbaşkanı adaylarının anketlerde çıkan oy oranlarını korumama sebeplerinin ‘seçim kampanyasındaki başarısızlık’ ve ‘adayları destekleyen partilerin politikalarının seçmenlerin kararlarını değiştirmesi’ olarak değerlendirdi.

Anketlerin seçim sonuçlarına yansımaması…

Araştırmacılar, Gezici anketi dışındaki GAE, YENİDÜZEN anketlerinin seçim sonuçlarına yansımamasının nedeninin ise ‘araştırma yaptıkları dönemin fotoğrafını çekmelerine’ bağladı.


-----------------------------------------------------------------

Araştırmacı Muharrem Amcazade:
“Seçime 1 ay kala oylar mobilize oldu”

Araştırmacı Muharrem Amcazade ise seçim sürecinde yaptığı kamuoyu yoklamaları neticesinde cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının kendisi için sürpriz olmadığını belirtti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay’ın oy dağılımı haricinde daha önce yapmış olduğu araştırmalarda söz konusu sonucun ortaya çıktığını aktaran Amcazade, bununla birlikte seçime katılım oranının da yüzde 1 veya 2’lik hata ile tahmin ettiklerini dile getirdi.

Amcazade, seçime birkaç ay kala oyların ciddi şekilde mobilize olduğunu (kaydığını) vurgulayarak, “Oylar her yöne mobilize oldu. Tepki oyları yani sandığa gitmeme yönünde artış oldu. Şubat’tan Nisan’a sandığa gitmeme eğilimi artı, bir adaydan diğer adaya geçiş oldu” dedi.

“Adaylar oylarını koruyamadı”

Özellikle CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber ve Bağımsız adayı Derviş Eroğlu’nun oylarının mobilize olduğunu ifade eden Amcazade, adayların oylarını koruyamamalarının birçok nedeni olduğunu söyledi.

Amcazade, adayların seçim kampanyalarındaki eksiklerin bu duruma etken olabileceğini dile getirerek,  bunun yanı sıra adayları destekleyen partilerin politikaların seçmenlerin eğilimlerini veya kararlarını değiştirebileceğine dikkat çekti.

Öte yandan ‘kendine hitap edecek aday bulamadığı’ için seçmenlerin sandığa gitmediğini, genel psikolojinin bu yönde olduğunu dile getiren Amcazade, seçim sonuçlarındaki en önemli noktanın bu olduğunu kaydetti.

“Biz araştırma yaptığımız dönemin fotoğrafını çekmiştik”

Daha önce YENİDÜZEN adına da kamuoyu araştırması yapan ve Eroğlu ve Siber’in ikinci turda yarışacağını savunan Amcazade, araştırma yaptıkları dönemde vatandaşların eğilimlerini tespit ettiklerini ve söz konusu dönemin fotoğrafını çektiklerini dile getirdi.

Amcazade, 26 Nisan Pazar günü yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde Bağımsız aday Mustafa Akıncı’nın daha fazla oy almasının beklendiğini kaydetti.

-----------------------------------------------------------------------------------


Gezici Araştırma Şirket Direktörü Murat Gezici :

“Eroğlu’nun cumhurbaşkanı olma ihtimali çok zor”

Gezici Araştırma Şirket Direktörü Murat Gezici ise Pazar günü Bağımsız adaylar Mustafa Akıncı ve Derviş Eroğlu arasında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Akıncı’nın kazanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Gezici, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını aylar öncesinden bilen tek firma olduklarını savunarak, ikinci kez yaptıkları ankette Derviş Eroğlu’nun yüzde 37, Akıncı’nın 30, CTP-BG adayı Sibel Siber’in yüzde 21, Kudret Özersay’ın ise yüzde 12 oranında oy alacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

“Seçime 10 gün kala yaptığımız 3. ankette Eroğlu’nun yüzde 30,  Akıncı’nın yüzde 27-28, Siber’in yüzde 22, Özersay’ın ise yüzde 21 oy alacağını ifade etmiştim” diyen Gezici,  Eroğlu’na oy verenlerin üçte birinin Eroğlu’nu desteklemeyeceği ve Özersay’a oy vereceği görülmüştü. Bunun sebebi UBP’li belediyelerin Eroğlu’nu desteklemeyeceği yönünde açıklama yapmasıydı. Açıklama aylar öncesinde yapılsaydı Özersay’ın oyu yüzde 30’lara çıkardı” şeklinde konuştu.

Gezici, yaptıkları kamuoyu araştırmalarında seçmenlerin dürüst bulduğu bir yöneticiye oy vermek istediğini, ‘en iyi lider’ olarak da bağımsız adaylar Akıncı ile Özersay’ın görüldüğünü söyledi.

“Kıbrıs’taki anket firmaları Akıncı ve Özersay’ı anket sonuçlarında 3 ve 4. gösterdiler. Onların seçimi kazanamayacağı vurgusu yapıldı. Halbuki Akıncı bizim yaptığımız anketlerde 2. çıkıyordu. Son dönemde de birinciliğe ilerliyordu” şeklinde konuşan Gezici, “Özersay’ın ankette 4. çıktığını söyledik. Ama Akıncı ve Özersay halkın güvendiği kişiler olarak görünüyordu. Özersay’ın hızla ilerleyişini görüyordum” dedi.

“Eroğlu’nun cumhurbaşkanı olma ihtimali çok zor”

Seçime katılım oranının yüzde 62,34 olarak belirlenmesini de değerlendiren Gezici, Pazar günkü seçime katılımın oranının daha fazla olacağını söyledi.

Gezici, birçok seçmenin Akıncı ve Özersay’ın kazanamayacağını düşünerek sandığa gitmediğini belirterek, Pazar günü yapılacak 2. tur seçiminde CTP-BG adayı Sibel Siber’i destekleyenlerin ve  Özersay’a oy verenlerin büyük bir bölümünün de Akıncı’yı destekleyeceğini dile getirdi.

Bağımsız aday Derviş Eroğlu’nun cumhurbaşkanı olma ihtimalinin çok zor olduğunu ifade eden Gezici, “Halk çözüm sürecini yönetebilecek, tecrübeli bulduğu siyasetçinin cumhurbaşkanı olmasını istiyor”

 

Bu haber toplam 10347 defa okunmuştur