1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Üreticilerden %3 fona destek
Üreticilerden %3 fona destek

Üreticilerden %3 fona destek

Üreticiler, yüzde 3 fon uygulamasıyla ilgili hükümete destek vererek, Başbakan Özgürgün'e konuyla ilgili hassasiyetlerini de aktarıp görüşlerini paylaştılar.

A+A-

Başbakan Hüseyin Özgürgün, amaçlarının; her anlamda üretimi ve üreticiyi desteklemek olduğunu vurguladı. Özgürgün, “Amacımız; ülkeyi pahalılaştırmak değildir, ülkedeki üretimi, üreticiyi, bununla ilgili kurumları koruyup güçlendirmektir” dedi.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı ve Oda Belgelendirme Sorumlusu Kemal Öztürk, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, Hayvancılar Birliği Genel Sekreteri Adil Onat ve Yönetim Kurulu Üyesi Derviş Şanlıer'i kabul etti. Kabulde, Başbakanlık Müsteşarı Olgun Amcaoğlu da hazır bulundu.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, sektör temsilcileri, yüzde 3 fon uygulamasıyla ilgili hükümete destek vererek, Başbakan Özgürgün'e konuyla ilgili hassasiyetlerini de aktarıp görüşlerini paylaştılar.

Başbakan Hüseyin Özgürgün kabulde yaptığı konuşmada, Toprak Ürünleri Kurumu’nu (TÜK) yaşatacaklarını, daha dengeleyici, düzenleyici duruma getireceklerini, TÜK’ü kapatmak gibi bir politikalarının olmadığını, olamayacağını vurguladı.


ÇIRALI: “TÜK’ÜN KÖTÜ YAPILANMASINA NEDEN OLANLARIN DA BİR AN ÖNCE YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Görüşmede ilk sözü alan KTSO Başkan Ali Çıralı, TÜK’ün kurtarılması ve uygulanacak olan yüzde 3’lük fonla ilgili fikirlerini daha önce basında paylaştıklarını ve Tarım Bakanı’nı da ziyaret ederek aktardıklarını anımsatarak, “Bu görüşlerimizi sizlere de aktarmak istedik; hep birlikte üreticiler ve hükümet olarak bu işe bir çare üretelim” dedi.

TÜK’ün ülke ve tarım kesimi için çok önemli bir kurum olduğunu dile getiren Çıralı, “Bu kurumun batırılmasına biz razı değiliz, müsaade de etmeyiz. TÜK’ün kötü yapılanmasına neden olanların da bir an önce yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Yapanın yanına kalmasın, bundan sonra da bu tür hareketlerde emsal teşkil etsin” diye konuştu.


TULGA: “CESUR OLUN”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Genel Koordinatörü Hürrem Tulga da, toplumun TÜK’e ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “TÜK gibi kurumları kaybettiğimiz zaman pahalılık nedir o zaman görürüz. Bu toplumun bu kurumlara gerçekten ihtiyacı var. Ülkenin yapısı küçüktür, onu da kaybedersek, üretime yardımcı olmazsak hakikaten o zaman biteriz” dedi.

Hükümetin, ülkede üretilen emtiyaya fon koymaktan çekinmemesi ve fon kaynaklarının da yerinde kullanılması gerektiğini dile getiren Hürrem Tulga, “Rahat olun, cesur olun. Öyle ya da böyle üretim sağlanmak durumunda” ifadesini kullandı.

YEŞİLADA: “DENGE SAĞLANIRSA ÜRETİCİLER AÇISINDAN ÇOK İYİ OLUR”

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, dünyanın kaliteli patatesini ürettiklerini, ambargolar altında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını ve dışarı satamadıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“Diğer yandan Hollanda’dan donmuş patates adı altında bir çok patates gelmekte. Bunlar fonsuz bu ülkeye giriyor. Bu, hem patates üreticilerinin üretimini aksi yönde etkiliyor, hem de ülkemizde patates işleyen fabrikaları olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla bunlara biraz daha yüksek bir rakamla fon uygulanması ülkemiz üreticilerine büyük yarar sağlar. Diğer yandan bizim, tohum, yem, gübre gibi girdilerimize uygulanan fon da bizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu denge sağlanırsa üreticiler açısından çok iyi olur.”

KELLE: “KURUM YIPRATILIYOR”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, kurumun sürekli adının geçmesinin kurumu yıprattığını belirterek, “Tarımdan geleni tarıma vermek açısından sizin yaptığınız yöntem çok güzel yöntem” dedi.

AVUNDUK: “KOPARILAN KIYAMET 30 KURUŞ İÇİN. FONUN DAHA DA YÜKSELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, Avrupa Birliği üyesi olan hiç bir ülkeye hellim satamazken, bütün market ve büyük otellerde Avrupa’dan gelen ürünlerin olduğuna işaret ederek, yüzde 3’lük fonun komik bir rakam olduğunu, Türkiye’de, Avrupa’dan gelen süt ürünlerine yüzde 80 civarında fon uygulandığını anlattı.


ONAT: “ORAN YÜKSELTİLMELİ”

Hayvancılar Birliği Genel Sekreteri Adil Onat da, hayvancının hammaddesine fon uygulanmasını benimsemediklerini, ama diğer maddelere fonu desteklediklerini, hatta az bulduklarını, bu oranların yükseltilmesini istediklerini belirtti.

(tak)

Bu haber toplam 1425 defa okunmuştur