1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Şahali, ibadet kısıtlamasını eleştirdi
Şahali, ibadet kısıtlamasını eleştirdi

Şahali, ibadet kısıtlamasını eleştirdi

CTP milletvekili Mağusa milletvekili Erkut Şahali, “Hükümetin Dış Siyaset Uygulamalarında İbadetin Yeri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapıldı.


CTP milletvekili Mağusa milletvekili Erkut Şahali, “Hükümetin Dış Siyaset Uygulamalarında İbadetin Yeri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Şahali, “Kıbrıs’ta iki bölgeliliğin ortadan kaldırılması, fiili sınırların kaldırılması ve iki bölgeli federasyon” temelinde devam eden müzakerelerde çok önemli bir yeri olan güven yaratıcı önlemlerle ilgili çabaların büyük önem taşıdığını belirtti.

Toplumların birbirinin dini ve kültürel faaliyetlerine olan saygılarının bu çerçevede büyük önem taşıdığını belirten Şahali, ELAM’ın parlamentoya girmesinden her Kıbrıs barışseverinin rahatsızlık duyması gerektiğini dile getirdi.

Yeni kurulan azınlık hükümetinin dini temaslarla ilgili aldığı kararın kamuoyunu meşgul ettiğini söyleyen Şahali, resmi devlet politikasının ne olduğunu sordu.

Hristiyanlığa ait kilise ve merkezlerin kullanılması için kriterler oluşturulduğunu ve kararın siyasi değil teknik kriterler vasıtasıyla verildiğini anlatan Şahali, Rumların Kuzey’deki dini faaliyetler için 2015’te 128 başvurusu olduğunu, bunun 96’sına onay verildiğini kaydetti.

2016 itibarıyla 54 başvurunun olumlu, 16 talebin de olumsuz karşılandığını ifade eden Şahali, bununla ilgili kararın standart bir prosedürde ve teknik düzeyde olması gerektiğini söyledi, “Ülkenin barışa kavuşması için bu konuda geriye düşülmesi olumsuz bir adım olur” dedi.

Maalesef bu konuyla ilgili sübjektif karar mekanizmasının devreye girdiğini söyleyen Şahali, “Umarım somut kriterlere göre karar üretilir” şeklinde konuştu.

Şahali, Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasında bakanın 2 kabulünden başka bir şeye rastlamadığını söyledi ve bunu eleştirdi.

ERTUĞRULOĞLU

Meclis Genel Kurulu toplantısında söz alan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, CTP Milletvekili Erkut  Şahali’nin konuşmasına cevap verdi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ın kuzeyindeki dini yerlere ziyaretiyle ilgili “öncesinde her talebe evet denirdi Ertuğruloğlu geldi reddediyor” gibi bir algı oluşturulmasını doğru bulmadığını belirterek, ayin için geçiş taleplerinin çok arttığını açıkladı ve bu ayinlerin disipline edilmesi için alınan kararın abartılarak gündeme getirildiğini kaydetti.

ŞAHALİ

Yeniden söz alan Erkut Şahali, Güney Kıbrıs’tan yapılan başvuruların yurttaşlar tarafından yapıldığına işaret ederek, KKTC topraklarında yaşayan da bir dizi gayrimuslim olduğunu ve bu kişilerin de ayin yapmak için izin almasının doğru olamayacağını söyledi.

Şahali, ayin yapmaya gelenlerin edebiyle ayin yapmasından ne kastedildiğini bilmediğini kaydederek, kiliselerin tadili için kimlerin para verdiğinin de açıklanmasını istedi.

Şahali, bu ayinlerin müslümanların dinden çıkarılması için bir araç olarak kullanılan aktiviteler haline gelmesi halinde yapılacakların o zaman değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Şahali’nin konuşmasını tamamlamasının ardından Başbakanlığın, DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısının içtüzüğün 88. maddesi uyarınca Komiteden geri alındığına ilişkin teskeresi okundu.

Erkut Şahali söz alarak “bununun son dakika golü olduğunu” savunarak, geri çekilen tasarının tüm partilerin katılımıyla çalışıldığını, milletvekillerinin yarısından fazlasının bu komitede çalıştığını ve geri çekilmesinin izaha muhtaç olduğunu belirtti.

Şahali, zamanlamanın da kasıtlı olduğunu düşündüğünü de vurguladı.

(tak)

Bu haber toplam 1872 defa okunmuştur