1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AKINCI-ÇAVUŞOĞLU: BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM
AKINCI-ÇAVUŞOĞLU: BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM

AKINCI-ÇAVUŞOĞLU: BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM

Akıncı, “Hedef, yoğun müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp, New York’ta 3’lü bir zirve gerçekleştirmek. Daha sonra da garantörlerin de katılacağı bir 5’li biraraya gelişi sağlayabilmektir” dedi.

A+A-

 

“İki tarafın da kabul edeceği bir çözüm için çabalıyoruz. Güvenlik derken, her iki tarafın da güvenliğini, eşitlik derken, her iki tarafın da eşitliğini ve özgürlük derken her iki tarafın da özgürlüğünü kastediyoruz. Bu şartlar sağlandığı zaman, barış sağlanmış olacak”


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde hedefin yoğun müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp, New York’ta 3’lü bir zirve gerçekleştirmek, daha sonra da garantörlerin de katılacağı bir 5’li biraraya gelişi sağlayabilmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı’ndaki bir açılış için gelen TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan ve ana gündem maddesi olan Kıbrıs müzakere sürecinde hangi noktada olunduğunu bir kere daha değerlendirme fırsatı bulmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Akıncı, “Hedef, yoğun müzakere sürecini başarıyla tamamlayıp, New York’ta 3’lü bir zirve gerçekleştirmek. Daha sonra da garantörlerin de katılacağı bir 5’li biraraya gelişi sağlayabilmektir” dedi.

Yapılacak çok şey olduğunu ve iyi gelişmeler olduğu gibi zorluklar da bulunduğunu belirten Akıncı, 2016’nın çözüm yılı olarak belirlendiğini ve bu yolda ilerlediklerini söyledi. Çözümün herkesin hedefi olduğunu ve Türkiye’nin de bunu desteklediğini kaydeden Akıncı, bu hedefe varmayı zorlayacak davranışlardan vazgeçmek gerektiğini belirtti.

Akıncı, ortak zenginliklerden doğalgaz konusunu makul bir zamanlamayla, hep birlikte planlamak ve herkesin bu zenginliği paylaşmasını sağlamak yerine, sürece zarar verecek adımlar atmanın doğru olmadığını söyledi. Akıncı, “Bu süreci düşünmek yerine gelecek seçimleri hesaplama anlayışının yanlış olduğunu değerlendiriyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, gönül rahatlığıyla her iki tarafca kabul edilecek, siyasal eşitlik içinde 2 kurucu devlete dayalı bir çözümün ancak halkın onayıyla sağlanacağına vurgu yaparak, “İki tarafın da kabul edeceği bir çözüm için çabalıyoruz. Güvenlik derken, her iki tarafın da güvenliğini, eşitlik derken, her iki tarafın da eşitliğini ve özgürlük derken her iki tarafın da özgürlüğünü kastediyoruz. Bu şartlar sağlandığı zaman, barış sağlanmış olacak” şeklinde devam etti.

Türkiye’nin müzakere sürecine büyük destek verdiğini ve bu desteğini içtenlikle sürdürdüğünü kaydeden Akıncı, bugün de yine buna tanıklık ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasını, “Sadece bizim için değil, Türkiye ve Yunanistan ilebölge için güzel bir örnek yaratmak için çabalıyoruz. Dileriz karşılığını görür, elbirliğiyle bunu sağlarız” sözleriyle tamamladı.


TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kıbrıs'ta 11 Şubat belgesi zemininde bir çözüme destek verdiklerini söyledi.

3'lü ve 5'li zirve beklentileri olduğunu anlatan Çavuşoğlu, "2004'te bir fırsatı kaçırdık. Bu kez, bu fırsatı kaçırmayalım" çağrısı yaptı.

Kıbrıs'ın kuzeyinde "Cumhurbaşkanlığı ve hükümet" arasındaki tartışmalara dahil olmayacaklarını ancak "birlik, beraberlik" arzuladıklarını belirten Çavuşoğlu, demokrasilerde farklılıklar olabileceğini, bunu gerginliğe çevirmemek gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, müzakere süreci hakkında tam bilgi sahibi olduklarını da sözlerine ekledi.

----------------------------------------

ÇAVUŞOĞLU: “KIBRIS GİBİ HASSAS BİR KONU ÜZERİNDE FARKLI GÖRÜŞLER OLABİLİR ANCAK BUNLARI GEREKSİZ GERGİNLİĞE DÖNÜŞTÜRMEMEK LAZIM...”

“TEMENNİMİZ HEM TÜRKİYE’DE HEM DE TÜRK TARAFINDA BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE BU SÜRECİN GÖTÜRÜLMESİ”

“TÜRKİYE’DE BU BİRLİK BERABERLİK VAR, ADADA BİRLİK, BERABERLİĞİ HER ZAMAN GÖRDÜK. BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE BUNU GÖRMEK İSTERİZ. TARTIŞMALARIN İÇİNE DE GİRMEYİZ.”

“MÜZAKERELERİN SEYRİYLE İLGİLİ ANKARA VE LEFKOŞA ARASINDA İYİ BİR DİYALOG VAR”

“GARANTİYLE İLGİLİ YAPILAN BAZI NEGATİF AÇIKLAMALARIN KIBRIS TÜRK HALKI ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİNİ GÖRÜYORUZ”

AKINCI: “KENDİ DÖNEMİMDE TUTANAKLARIN KAPALI OLDUĞU GÜN, SAAT DAHİ OLMADI. BENDEN ÖNCEKİ DÖNEMLERDE DE KAPALI OLDUĞUNU TAHMİN ETMİYORUM”

“ALELACELE BİR REFERANDUM DÜŞÜNMÜYORUZ, HALKA YETERLİ ZAMAN DİLLİMİ TANINACAK, HERKES NEYİ OYLAYACAĞINI BİLEREK SANDIĞA GİDECEK, BUNU AKILDAN ÇIKARMAMAMIZ LAZIM”

“GAZETELERİMİZDEN BİR TANESİNDE ‘REFERANDUM DA OLMAYACAK’ DİYE BİR HABER VARDI. KESİNLİKLE BÖYLE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs gibi hassas bir konu üzerinde farklı görüşler olabileceğini ancak bunların gereksiz gerginliğe dönüştürülmemesi gerektiğini kaydetti.

Temennilerinin bu sürecin hem Türkiye’de hem de Türk tarafında birlik beraberlik içerisinde yürütülmesi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkiye’de bu birlik beraberlik var. Adada da birlik, beraberliği her zaman gördük. Bundan sonraki süreçte de bu birlik beraberliği görmek isteriz. Tartışmaların içine de girmeyiz” dedi.

Başbaşa ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“HASSAS BİR SÜREÇTEYİZ”

Bir basın mensubunun KKTC hükümeti ile Cumhurbaşkanı Akıncı arasında basına ‘zirvede kriz’ şeklinde de yansıyan bazı karşılıklı açıklamalar olduğunu söylemesi ve değerlendirme istemesi üzerine Çavuşoğlu, gülerek, “Yani tartışmaların içine beni de çekmek istiyorsunuz, öyle mi?” yanıtını verdi.

Farklı görüşlerin gereksiz gerginlik konusu haline getirilmemesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Her şeyden önce hassas bir süreçteyiz. Bu doğru. İki tarafın da sorumlu davranması gerekiyor. Mesela Rum tarafı adanın tek sahibi gibi davranmamalı. Özellikle doğal gaz rezervleriyle ilgili. Ama Türk tarafında da farklı görüşler olabilir.

Yarın referanduma gittiğimiz zaman vatandaşların görüşleri de farklı olabilir. 2004’te referanduma giderken siyasi partiler ya da siyasi partilerin liderleri arasında farklı görüşler vardı, adada da vardı, Türkiye’de de vardı. Ama farklı görüşleri oturup görüşmek, konuşmak, iyi anlatmak, anlamak lazım. Gereksiz gerginliğe de dönüştürmemek lazım”

“TARTIŞMALARIN İÇİNE GİRMEYİZ.”

Demokrasilerde farklı görüşler olduğunu da kaydeden Çavuşoğlu şunları belirtti:

“Hele hele böylesine önemli, hassas bir konuda farklı görüşler olabilir ama bizim temennimiz hem Türkiye’de, hem de Türk tarafında birlik beraberlik içerisinde bu sürecin götürülmesidir. Ve Türkiye’de bu birlik beraberlik var. Daha önceki gelişlerimizde de gördük. Hem ben, hem de o günkü başbakanımız ve cumhurbaşkanımız....Siyasi partilerle de burada bir araya geldik. Adada birlik, beraberliği her zaman gördük. Bundan sonraki süreçte de bu birlik beraberliği görmek isteriz. Tartışmaların içine de girmeyiz.”

“MÜZAKERELERİN SEYRİYLE İLGİLİ ANKARA VE LEFKOŞA ARASINDA İYİ BİR DİYALOG VAR”

Ankara-Lefkoşa arasındaki görüş ayrılığı var mı sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu şu değerlendirmede bulundu:

“Müzakerelerin seyriyle ilgili Ankara ve Lefkoşa arasında iyi bir diyalog var. Ve bilgilendirme konusunda da herhangi bir eksiklik yok. Hem yazılı şekilde hem de toplantılarda bilgilendirme yapıyoruz.”

“YUNANLI DOSTLARIMIZDAN 5’Lİ FORMATA KADAR BU KONULARDA AÇIKLAMALAR YAPMAMALARINI RİCA ETMİŞTİK”

Garantiler konusunda bazı negatif açıklamalar  yapıldığını, bunların Kıbrıs Türk halkı üzerinde olumsuz etki yarattığını, bunu da gördüklerini belirten TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları ekledi:

“Biz özellikle Yunanlı dostlarımızdan 5’li formata kadar bu konularda açıklamalar yapmamalarını rica etmiştik. Bunun negatif etkileri var. Bu süreçte Türk halkının endişelerini de iyi anlamak ve gidermek lazım. Biz de, Sayın Akıncı’nın da söylediği gibi her iki tarafın da, madem barış ve huzur içinde yaşayacak, güvenlikle ilgili bir endişesinin de olmaması gerek diyoruz. Burada bencil de davranmıyoruz. Garantiyle ilgili konularda, gereksiz açıklamaların da, bugüne kadarki açıklamaların da son derece yersiz olduğunu, bizim için bu anlamda da Kıbrıs Türk halkının talebi önemli kriter olacaktır. Bunu da zaten söylüyoruz.”

“KENDİ DÖNEMİMDE TUTANAKLARIN KAPALI OLDUĞU GÜN, SAAT DAHİ OLMADI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, görüşme tutanaklarıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Benim göreve geldiğim andan itibaren görüşme tutanakları hiç kapanmadı. Sürekli ilgili makamlara tutanaklar gidiyor. Meclis dahil. Milletvekilleri, parti başkanları onları görme, okuma şansına sahip. Diğer makamlara da gidiyor.

Dolayısıyla kendi dönemimde böyle bir kapalı gün, saat dahi olmadı. Ancak benden önceki dönemlerde de kapalı olduğunu tahmin etmiyorum. Tutanaklar bizde her zaman şu kayıtla açık olmuştur; Bunlar müzakere süreçleriyle ilgili hassas belgelerdir, çarşaf çarşaf basında yayınlanmaması gerekiyor. Zaman zaman bu konuda bazı sızmalar oluyor, hatta o sızmaların biraz da eksik ya da abartılı biçimde yansıdığını da görüyoruz. Şu gazete, bu gazete demiyorum ama zaman zaman bunlar oluyor. Güneyde de oluyor. Bizde de oluyor. Olmaması gerekir.”

“ALELACELE BİR REFERANDUM DÜŞÜNMÜYORUZ”

Bu hassas dönemde görüşme sürecinin mutlaka koruması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Müzakereler bittiği zaman halka yeterli zaman dillimi tanınacağını, herkesin neyi oylayacağını bilerek sandığa gideceğini akıldan çıkarmamamız lazım. Alelacele bir referandum düşünmüyoruz. Hele bugün, ‘referandum da olmayacak’ diye bir haber vardı gazetelerimizden bir tanesinde. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Sayın Çavuşoğlu’nun da atıfta bulunduğu 11 Şubat 2014 belgesinin çok açık ve net bir maddesi vardır. Her iki tarafta da anlaşma metni halkın onayına sunulacak.

(tak)

Bu haber toplam 2631 defa okunmuştur