1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ulusal Konsey toplantısı yok
Ulusal Konsey toplantısı yok

Ulusal Konsey toplantısı yok

Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek olan milletvekilliği seçimlerine kadar Ulusal Konsey toplantısı yok

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümetinin, müzakerelere ilişkin yeni belgelerin sızmasından duyduğu korkuyu gerekçe göstererek, Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin işleyişini mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek milletvekilli seçimlerine kadar erteleme kararından dolayı Kıbrıs Rum iç cephesinde yaşanan anlaşmazlıkların, hız kesmeden devam ettiği haber verildi.

Simerini gazetesi “Seçimler Yüzünden Kapalı… Başkanlık Ulusal Konseyin İşleyişine Son Verdi- Bilgilendirme Baş Başa Olacak- AKEL Göz Yumuyor- Muhalefetten Yoğun Memnuniyetsizlik- Hükümet Belge Sızmasından Korkuyor” başlıklarıyla manşetten; “Artık Baş Başa Görüşme… Hükümet Seçim Kampanyası Sırasında Yeni Belgelerin Sızmasından Korkuyor- Ulusal Konseyin İşleyişine Son Verilmesi ve Başkanla Baş Başa Görüşmeler Yapılmasına AKEL Dışındaki Tüm Muhalefet Partilerinden Yoğun Memnuniyetsizlik” başlıklarıyla ise iç sayfadan yayımladığı haberine geniş yer ayırdı.

AKEL dışındaki muhalefet partilerinin, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarıyla ilgili sert eleştirilerde bulunduklarını yazan gazete, Kıbrıs Rum Hükümetinin ise, müzakere gidişatına ilişkin bilgilendirmenin artık siyasi parti başkanlarının Anastasiadis ile yapacakları baş başa görüşmelerle gerçekleştirileceğini duyurduğunu iletti.

Anastasiadis’in bu çerçevede, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile bir araya geldiğini, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ile görüşmesinin beklendiğini yazan gazete, devamla Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in RİK’in “Sabah Kuşağında” yaptığı açıklamalara yer verdi.

Gazeteye göre açıklamasında, Ulusal Konsey tutanaklarının kısa zaman önce basına sızmasının, Anastasiadis’in kararının doğruluğunu genel olarak teyit ettiğini düşündüğünü dile getiren Hristodulidis, bu durumun, kendilerini düşündüren bir şey olduğunu söyledi. Ulusal Konsey tutanaklarının gazetelerde yayınlandığını görmenin, olumlu olmayan bir gelişme olduğunu belirten sözcü, Anastasiadis’in Ulusal Konsey ile ilgili, özellikle belgelerle alakalı olarak, bilgilendirmenin nasıl olacağı konusuna odaklandığını söyledi. Anastasiadis’in siyasi parti başkanlarıyla baş başa görüşmelerinde belge verilip verilmeyeceği sorusu üzerine ise Rum sözcü “Anastasiadis tarafından gelişmelerle ilgili olarak belgelerden bilgi verileceğini, buna bağlı olarak da Ulusal Konsey’in zafiyetlerinin çözülebileceğini düşündüklerini” ifade etti. Hristodulidis, izlenecek olan taktiğin Anastasiadis’in parti başkanlarıyla baş başa görüşmeler yapması olacağını ve gerekli görüldüğü takdirde ilgili belgelerin verileceğini sözlerine ekledi.

DİSİ, Anastasiadis’in yanında

Gazeteye göre, DİSİ Başkan Vekili Sotiris Sampson, Ulusal Konsey konusunda yaptığı açıklamada, partisinin tezinin, Nikos Anastasiadis’in birlik beraberlik konusunda ifade ettiği şey olduğunu söyledi.

Zor müzakerelerin tam da ortasında bulundukları bir anda, bir araya gelmeleri ve ortak prensipler etrafında işbirliği yapmaları gerektiğini dile getiren Sampson, Ulusal Konseyin de bu tezleri defalarca oybirliğiyle ilan ettiğini dile getirdi.

Sampson, bazı kişilerin seçim kampanyasının tam da ortasında Ulusal Konseyin olağanüstü bir şekilde toplanması konusunda neden acele ettikleri sorusunu da sordu.

EDEK’ten açık davet

Gazete, EDEK partisinin ise, müzakerelerde varılan uzlaşıların tartışılması için, Başkanlık Sarayına açık bir davette bulunduğunu yazdı.

Habere göre EDEK, Anastasiadis’in Ulusal Konseyi toplamama ve siyasi parti başkanlarını baş başa bilgilendirme kararının “sudan bir gerekçe” olduğunu söyleyerek, Anastasiadis’in gerek geçmişteki, gerek şimdiki tavrıyla Ulusal Konsey’in değerinin düşürülmesinin sorumlularından biri olduğunu savundu.

Gazeteye göre, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun ne kişisel bir mesele, ne de bazı parti liderliklerinin meselesi olamayacağını kabul etmesinin ve anlamasının zamanının geldiğini söyledi.

Kıbrıs sorununun milli bir mesele olduğunu ve Anastasiadis’in selefleri tarafından da bugüne kadar böyle kabul edildiğini dile getiren Lillikas, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “Lillikas’ın Anastasiadis ile görüştüğü ve Lillikas’ın Anastasiadis tarafından bilgilendirildiği” konusundaki açıklamasının ise geçerli olmadığını ifade etti.

Gazeteye göre Lillikas, Anastasiadis ile görüştüğünü ancak bu görüşmede herhangi bir gelişmenin ele alınmadığı gibi, Anastasiadis tarafından bilgilendirilmediğini; bu görüşmenin Anastasiadis’in, Vatandaşlar İttifakına, müzakere belgelerine erişmesine izin vermeyeceği konusunda haber vermesini amaçladığını sözlerine ekledi.

DİKO ile EDEK Annan Planı’nı gündeme getiriyor

Diğer yandan, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un açıklamasında, Annan Planı’nın maddelerinin bir-bir geri döndüğünü ve DİKO’nun buna destek vermesinin söz konusu olmadığını söylediği belirtildi.

Gazeteye göre Papadopulos, Anastasiadis ile tüm siyasi partileri, Kıbrıs sorunundaki bir çözümün ilk maddesinin açık ve net olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını ve dönüşümünü öngöreceği konusunda taahhütte bulunmaya çağırdı.

Gazeteye göre Papadopulos, “Anastasiadis seçimler ışığında Ulusal Konseyin işleyişini erteledi, karartmaya yol açtı, öte yandan Annan Planını geri getirmek için bizim desteğimizi istiyor. Bizim böyle bir destek vermemiz söz konusu değildir” ifadelerini de kullandı.

Fileleftheros’a göre ise EDEK Başkanı Marinos Sizopulos da açıklamasında, Anastasiadis’i, Akıncı ile anlaşmaya vardığı şeyin, Annan Planı’nın maddelerinin geri getirilmesi olduğu konusunda eleştirdi.
Gazeteye göre Sizopulos, Anastasiadis’in Ulusal Konsey belgelerinin sızmasından rahatsız olduğunu çünkü gerçekten müzakere ettiği şeylerin dışarıya çıktığını söyledi.

Gazete başlıkları…

Fileleftheros: “Bir Sonraki Duyuruya Kadar Baş Başa Bilgilendirme… Art Niyet Gören Muhalefetten Eleştiriler ve Sorular- Hükümet DİSİ’nin de Desteğiyle Faaliyetlerini Savunuyor- Annan Planının Geri Getirilmesine İlişkin Saldırı ve Eleştiriler- DİKO ile EDEK’ten Anastasiadis’e Yoğun Eleştiriler”
Politis: “Bilgilendirmeler Başladı- Anastasiadis Kiprianu’ya Seçimlerden Önce Ulusal Konsey Toplantısı Olmayacağını Söyledi”
Alithia: “Dün Andros’u Gördü Bugün Nikolas’ı Görüyor”
Haravgi: “Toplu İstişare Baş Başa Görüşmelerden Daha İyi”.

Bu haber toplam 1461 defa okunmuştur