1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Aç biri yemek çalabilir
Aç biri yemek çalabilir

Aç biri yemek çalabilir

İtalyan yüksek mahkemesi, aç birinin az miktarda yiyecek çalmasının cezalandırılamayacağına hükmetti.

A+A-

Independent’ta yer alan habere göre beş yıl önce Cenova kentinde, Ukrayna kökenli evsiz Roman Ostriakov toplam 5 dolar değerinde peynir ve sosis çalarken yakalanmıştı. Ostriakov suçu karşılığı 100 dolar para ve altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak karar temyiz edildi ve yüksek mahkeme kararını Ostriakov lehine açıkladı: “İçinde bulunduğu koşullar dikkate alındığında, Ostriakov beslenmek için acilen ihtiyaç duyduğu yaşamsal gıdayı almıştır. İnsanlar kendilerini beslemek için bir parça yemek almak gibi basit ihtiyaçlar tarafından zorlandıklarında cezalandırılmamalıdır.”

İtalyan gazetesi La Stampa kararı ana sayfadan, “Bu karar hepimize medeni bir ülkede kimsenin açlıktan ölmesine izin verilmemesi gerektiğini anımsattı” diye verdi.

Corriere Della Sera ise kararı İtalya’da fakirlik koşullarında yaşayanların sayısına her gün 615 kişinin eklendiği bilgisiyle paylaştı ve kanunun bu gerçeği görmezden geldiğini söyledi. Gazete ayrıca İtalyan yargı sisteminde nihai karara ulaşılmasının uzun zaman aldığını da ekledi.

Marketten çıkmadan yakalandı

Kararı ‘doğru’ ve ‘yerinde’ bulan Italiaglobale.it adlı internet gazetesi ise kararın Batı dünyasının yüzyıllardır bilincinde olduğu ‘insanlık’ fikrine dayandığını savundu.

Ostriakov’un temyizi ise aslında farklı gerekçelere dayanıyordu, avukatlar cezanın ‘hırsızlıktan’, yalnızca ‘hırsızlığa teşebbüse’ indirilmesini talep etmişlerdi. Çünkü Ostriakov marketten çıkmadan yakalanmıştı.

Türkiye’de de benzer bir konu 90’lı yılların sonunda gündeme gelmişti. 1997 yılında Gaziantep’te bir tatlıcıya girerek baklava ve antepfıstığı çalan dört çocuğa dokuz yıl hapis cezası verilmiş, çocuklardan üçü 18 yaşından küçük oldukları için cezaları altı yıla indirilmişti.

Bu haber toplam 1392 defa okunmuştur