1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 20 Temmuz hedefi yine tutmadı!
20 Temmuz hedefi yine tutmadı!

20 Temmuz hedefi yine tutmadı!

‘Asrın Projesi’ olarak da anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’ için konan ’20 Temmuz’ hedefi, hava koşulları nedeniyle tutmadı…

A+A-

Meltem SONAY

İlk olarak 7 Mart  2011 tarihinde, Mersin Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı'nın temeli atılarak başlanan, ‘Asrın Projesi’ olarak da anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde ’20 Temmuz’ hedefi tutmadı.
Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar Mayıs ayı sonunda YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, projenin 80 km’lik ‘deniz geçişi’ 42,1 km’si, yani %53’ünün tamamlandığını belirtirken, hedefin ’20 Temmuz’ olduğunu açıklamıştı.
Hava koşulları el vermedi, proje için 20 Temmuz ‘imkansız’ hedef haline geldi, yeni hedef Ağustos başı.

20 TEMMUZ imkansız… Yeni hedef Ağustos…
Projenin gecikmesinde tek engelin ‘hava koşulları’ olabileceğini önceki açıklamasında da belirttiğini anımsatan Birol Çınar, bu yıl hava koşullarının kötü gitmesi nedeniyle, projenin de beklenenden yavaş ilerlediğini kaydetti.
Dün itibarıyla projenin 80 km’lik deniz geçişinin, 61,5 km’sinin tamamlandığını açıklayan Çınar, 18 km kaldığını belirtti.
Hava koşullarının iyileşeceğini ve normalde 18 çalışma gününde döşenebilecek 18 km’nin, daha kısa bir sürede de döşenebileceğini belirten Proje Müdür Çınar, “20 Temmuz imkansız ama bayramda da devam edecek çalışmalarla Ağustos ayında deniz geçişi tamamlanacak” dedi.

Türkiye kara yapıları hazır… Sular depolarda, bekliyor…
Projenin Türkiye bacağında, Alaköprü Barajı tamamlandı, su tuttu. Barajda depolanan suyu deniz girişi, vana odalarına getirecek olan 23 km uzunluğundaki isale hattı ve dengeleme deposu da hazır.
Projenin deniz geçişi bölümünde ise  çalışmalar devam ediyor.

80 km’lik ‘Deniz geçişi’nin 61,5 km’si tamam…
80 km’lik deniz geçişi hattının toplamda 61,5 km’lik bölümü tamamlandı.
Hava koşullarının da düzelmesiyle çalışmaların son sürat, planlandığı gibi devam ettiğini belirten Çınar, daha önce hedef konan 20 Temmuz tarihi tutmasa da, Ağustos ayında hattın tamamlanacağını kaydetti.

Lefkoşa dağıtım hattı bitti, diğerlerinde hedef yılsonu…
4 grup halinde ihale edilen 475 km uzunluğundaki toplam dağıtım hatlarında çalışmalar devam ediyor.
İlk ihale edilen 67 km’lik Lefkoşa hattı tamamlandı, ikinci olarak ihale edilen yaklaşık 161 km’lik Girne hattındaki çalışmalar sürüyor.
Yılsonuna kadar, çalışmaları devam eden Girne, Mağusa ve Dipkarpaz hatlarının da tamamlanması hedefleniyor.

Bu haber toplam 3086 defa okunmuştur