1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde ülkemizdeki tablo
1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde ülkemizdeki tablo

1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde ülkemizdeki tablo

Bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü… Ve ülkemizde 234 çocuk kimisi ailelerinden uzakta bakıma muhtaç...

A+A-

 

• ÇOCUK ESİRGEME KURUMU’NDA 60 ÇOCUK… Çocuk Esirgeme Kurumu Yönetim Kurulu Genel Başkanı Ayşe Coşar, 60 çocuğun kurumdan faydalandığını söyledi. Anne ve babası çalışan, geliri düşük ailelerinin çocuklarının kurumdan yararlandığını dile getiren Coşar, bununla birlikte okul müdürleri tarafından saptanan öğrencilerin kuruma yönlendirildiğini söyledi.

• 166 ÇOCUK SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ’NİN HİMAYESİNDE…Öte yandan 166 çocuğun Sosyal Hizmetler Dairesi’nin himayesinde olduğunu söyleyen Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, şu anda Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda 13,koruyucu aile yanında 32, SOS Çocuk Köyü’nde ise 68 çocuğun bulunduğunu ifade etti.

• MÜLTECİ ÇOCUKLAR… Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey ise 18 yaş altı 8 çocuğun dernekten yardım aldığını belirtti. Mülteci çocukların sadece sağlık ve eğitim hakkından yararlanabildiğini aktaran Birey, hiçbir yardım almadan dernek olarak söz konusu çocuklara yardım ettiklerini aktardı.

• 4 ‘HÜKÜMLÜ’ ÇOCUK VE UTANCIMIZ… Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevinde yaşları 15 ile 18 arasında olan 4 çocuk hükümlünün bulunduğunu söyledi. Çocuk suçlular diğer mahkumlarla ayrı koğuşta kalsa da ülkede Islah Evi’nin olmamasının eksikliği bir kez daha gözler önüne serildi


Ayşe GÜLER

Bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü… Ve ülkemizde 234 çocuk kimisi ailelerinden uzakta bakıma muhtaç...
166 çocuk, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin himayesinde bulunuyor. Çeşitli nedenlerle ailelerinden uzakta olan çocukların 68’i SOS Çocuk Köyü’nde bulunurken, 13’ü Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda, 32’si ise koruyucu aile yanında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
Yardım ve bağışların yanı sıra gönüllük esası ile hizmet veren Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ise 60 çocuk kurumdan faydalanıyor. Çocuklara 2 öğretmen tam gün, 1 öğretmen de partime olarak eğitim veriyor.
3 sınıfı bulunan Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan anne ve babası çalışan, düşük gelirli çocuklar yararlanıyor.
Bunun yanı sıra Mülteci Hakları Derneği’nde ise 18 yaş altında 8 çocuk yardım alıyor. Dernek, devlet katkısı almadan çocuklara yardım etmeye çalışıyor.

4 hükümlü çocuk…

Öte yandan Merkezi Cezaevi’nde ise 4 ‘hükümlü çocuk’ bulunuyor. Çocuk suçluların  ikisi ‘cinsel tecavüz’, 1’i ‘ağır yaralama’, 1’i de ‘uyuşturucu’ suçları nedeniyle cezaevinde…
Cezaları henüz netleşmeyen çocuk hükümlüler, diğer mahkumlardan ayrı bir koğuşta kalsa da ‘ıslah evi’ eksikliği bir kez daha gözler önüne seriliyor.

 

Yetkililer, YENİDÜZEN’e konuştu…

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevinde yaşları 15 ile 18 arasında olan 4 çocuk hükümlünün bulunduğunu söyledi.
“Cezaevi çocuklara göre değil, psikolojileri etkileniyor” diyen Bilmem, “Çocukların dışarıdaki hayatları başkadır, cezaevine girdiklerinde başka bir hayatla karşılaşıyorlar. Kural altına koyduğunuz için  bocalıyorlar” dedi.
Öte yandan Sosyal Hizmetler Dairesi’nin himayesinde 166 çocuk olduğunu söyleyen Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, şu anda Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda 13 çocuğun bulunduğunu belirtti.
Örs, bunun yanı sıra 32 çocuğun da koruyucu ailelerin yanında olduğunu ifade ederek, 68 çocuğun da SOS Çocuk Köyü’nde bulunduğunu ifade etti.
Çocuk Esirgeme Kurumu Yönetim Kurulu Genel Başkanı Ayşe Coşar ise 60 çocuğun kurumdan faydalandığını söyledi.
Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey ise 18 yaş altı 8 çocuğun dernekten yardım aldığını belirtti.

--------------------------------------------

Dünya Çocuk Günü’nün tarihçesi…

Uluslararası Çocuk Günü fikri, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı'ndan sonra doğmuştur. 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.
Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konulara odaklaşmaktadır. Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bir günü Çocuk günü olarak belirlemiştir. 1 Haziran tarihi, 21 ülkede olmak üzere, en yaygın Çocuk Günü’dür. Türkiye’de 23 Nisan da kutlanmakta 20 Kasım tarihinde ise Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.

------------------------------------------------------

Cezaevi Müdürü Metin Bilmem: “Cezaevi çocuklara göre değil, psikolojileri bozuluyor”

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, cezaevinde yaşları 15 ile 18 arasında olan 4 çocuk hükümlünün bulunduğunu söyledi.
Hükümlülerinin ikisinin ‘cinsel tecavüz’ suçundan dolayı Merkezi Cezaevi’nde olduğunu dile getiren Bilmem, 1’nin ‘ağır yaralama’, 1’inin uyuşturucu suçundan dolayı hükümlü olduğunu belirtti.
Bilmem, çocuk hükümlülerin diğer mahkumlardan ayrı bir koğuşta olduğunu, dinlenme ve kaldıkları yerlerin farklı olduğunu söyleyerek, sadece mesai saatleri içerisinde iş ortamında diğer mahkumlarla bir araya geldiklerini dile getirdi.
“Cezaevi çocuklara göre değil, psikolojileri etkileniyor” diyen Bilmem, “Çocukların dışarıdaki hayatları başkadır, cezaevine girdiklerinde başka bir hayatla karşılaşıyorlar. Kural altına koyduğunuz için  bocalıyorlar” dedi.
Bilmem, cezaevinde görevli çocuk psikologunun bulunduğunu, ihtiyaç olması halinde gerekli desteğin sağlandığını belirtti.

--------------------------------------------------------

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs: “Hiçbir çocuk istismar veya ihmale maruz kalmamalı”

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin himayesinde 166 çocuk olduğunu söyleyen Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, şu anda Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda 13 çocuğun bulunduğunu belirtti.
Örs, bunun yanı sıra 32 çocuğun da koruyucu ailelerin yanında olduğunu ifade ederek, 68 çocuğun da SOS Çocuk Köyü’nde bulunduğunu ifade etti.
Daire’nin geçtiğimiz yıl 12 çocuğu himayesi altına aldığını aktaran Örs, aile bakımını kaybeden veya bakımı istenilen düzeyde olmayan çocuklar için hizmetlerini hassas bir şekilde yürüttüklerini dile getirdi.
Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde ise 163 çocuk ve gencin kayıtlı olduğundan bahseden Örs, bunların 40’ının günlük olarak, diğerlerinin ise aralıklarla hizmet aldığını aktardı.
Örs, tüm çocuklarının ailelerinin veya koruyucu ailelerinin yanında olmalarını arzuladıklarını vurguladı.
Toplumda koruyucu ailelerin artmasını istediklerini söyleyen Örs, hiçbir çocuğun istismar veya ihmale maruz kalmamalarını arzuladıklarını belirtti.
Örs, toplumun bu konuya olan hassasiyetinin giderek arttığına dikkat çekerek, vatandaşların tanık oldukları istismar veya ihmal karşısında 183 ihbar hattına şikayette bulunmaları çağrısında bulundu.

------------------------------------------------------


Çocuk Esirgeme Kurumu Yönetim Kurulu Genel Başkanı Ayşe Coşar: “60 çocuk kurumdan faydalanıyor”

Çocuk Esirgeme Kurumu Yönetim Kurulu Genel Başkanı Ayşe Coşar, 60 çocuğun kurumdan faydalandığını söyledi.
Coşar, her gün okuldaki eğitimlerinin ardından 60 çocuğun kurumda hem ders yaptığını hem de etkinliklerden yararlandığını belirtti.
3 sınıf ve 2 tam  1 tane de part time öğretmenle çocuklara hizmet verdiklerini, diğer kişilerin gönüllü olarak çalıştığını ifade eden Coşar, aldıkları sonuçların çok iyi olduğunu kaydetti.
Coşar, kriterle uyan özellikle anne ve babası çalışan, geliri düşük ailelerinin çocukların kurumdan yararlandığını dile getirerek, bununla birlikte okul müdürlerinin de saptadığı öğrencileri kuruma yönlendirdiğini söyledi.
Yapılan etüt çalışması sonucunda Lefkoşa’da Surlariçi bölgesinin ‘çok fakir’ bir bölge olduğunun saptandığını aktaran Coşar sözlerini sürdürdü: “Oradaki çocuklar potansiyel suçlu durumundaydı. Biz yaptığımız etütler sonucunda bu bölgenin çok fakir bir bölge olduğunu saptadık. Bundan yola çıkarak organize olduk. Onları topluma kazandırmaya karar verdik”
Coşar, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun devletten katkı almadan, gönüllük esasıyla hizmet verdiklerini vurgulayarak, üye aidatları ve bağışlarla ayakta durduklarını belirtti.
Ayrıca Coşar, Çocuk Bayramı olarak 23 Nisan’ı kabul ettiklerini, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü’nde etkinlik düzenlemediklerini sözlerine ekledi.

------------------------------------------------------------

Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey: “18 yaş altı 8 çocuk”

Öte yandan Mülteci Hakları Derneği İletişim Sorumlusu Tegiye Birey ise 18 yaş altı 8 çocuğun dernekten yardım aldığını belirtti.
Mülteci çocukların sadece sağlık ve eğitim hakkından yararlanabildiğini aktaran Birey, hiçbir yardım almadan dernek olarak söz konusu çocuklara yardım ettiklerini aktardı.
Birey, özellikle bazı mülteci çocukların okullarda dil sorunu yaşadıklarını, bununla ilgili yetkililerin hiçbir destek vermediğini söyledi.
Bunun yanı sıra refakatsiz olarak ülkeye gelen birçok çocuğun ülkelerine geri gönderildiğini, bu durumun kabul edilemez olduğunu savunan Birey, “Bu çocuklar, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından koruma altına alınmalıdır” dedi.
Birey, şu anda mülteci haklarına yönelik bir yasa çalışması içerisinde olduklarını belirtti.
Bu çalışmayla Sosyal Hizmetler Dairesi’nin ‘refakatsiz’ mülteci çocuklarının sorumluluğunu almasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4465 defa okunmuştur