
LTB için seçim
Seçim olursa, Cemal Başkan’ın yerini kim alacak ?
Soruyu biraz değiştirelim mi ?
Enkaz devralmaya gönüllü Başkan adayı kim olacak ?
Politikacı bir arkadaşa sordum bu soruyu. Şaşkın şaşkın baktı yüzüme. Gık demezken “Sana LTB Başkanlığı içi
Seçim olursa, Cemal Başkan’ın yerini kim alacak ?
Soruyu biraz değiştirelim mi ?
Enkaz devralmaya gönüllü Başkan adayı kim olacak ?
Politikacı bir arkadaşa sordum bu soruyu. Şaşkın şaşkın baktı yüzüme. Gık demezken “Sana LTB Başkanlığı için adaylık teklif edilirse kabul eder misin ?” dedim. Sert ve kararlı bir yanıt geldi:
“Kesinlikle hayır. Ben deli miyim ?”.
***
Ortada ne tarihi kesinleşmiş bir seçim var ne de adaylar. Ama belli ki ufukta seçim var. LTB Başkanlığına kimlerin aday olma cesaretini göstereceğini de doğrusu çok merak ediyorum ben.
İktidardaki UBP, Lefkoşa’ya, kendi partilerinin dışından gelip o koltuğa oturacak bir Başkan’a, sorunların çözülmesi için destek verir mi ? Vermez vermez...Kimse kendini kandırmasın. Hatta tam aksine daha da baltalamaya çalışır. Hiç umursamadan “Altında kalanın boynu kopsun” diyerek hem de.
Öte yandan, muhalefet partileri, bu kadar yaygaradan sonra birer aday, yahut en azından ortak bir aday göstermek zorunda. Kim olur bu adaylar veya aday bilinmez. Var mı böyle bir ‘kahraman’ veya ‘kahramanlar’ o da bilinmez.
Bin personelli ile batık bir belediye var karşımızda. Söylenlere göre bu bin personelin aşağı yukarı üçte biri fazlalık. Başka bir deyişle, bütçeyi en azından bir raya oturtabilmek için personel sayısında indirim yapılması şart. Yani, herhalde, gelecek olan yeni Başkan’ın ilk adımının bu olması gerekecek. Kim, sandıktan çıktıktan sonra bunu yapmaya cesaret ederek ‘Kahraman Başkan’ olmak ister ?
Ayrıca, belli ki LTB’nin ayakta durabilmesi için çok çok milyonlarla desteklenmesi lazım. Hibe (!!!) olursa neyse ne...Ama kredi olursa –ne kadar düşük faizli olursa olsun- bir yandan rayından çıkan treni tekrar yerine oturtmak ama bir yandan da kredi taksidi ödemek nasıl mümkün olacak ki ?
***
Bir arkadaşın yıllar önce yaptığı bir espiri geldi aklıma. Daha o zaman, Cemal Başkan’ı, LTB’ye yapılan gelişigüzel istihdamları ve gelişigüzel harcamaları konuşuyorduk. Arkadaş “Size birşey söyleyeyim mi ? Bana göre Cemal Başkan artık Lefkoşa’nın ömrü yettikçe değişmez Belediye Başkan’ı kalır. Çünkü o Belediye’ye Başkan olmak isteyecek bir başka aday çıkmaz” demişti de çok gülmüştük.
Yıllar önce yapılan bu espirinin bir gün ‘bir gerçek’ olarak karşımızda duracağını kim tahmin ederdi ki ?

















