1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Liderler görüşmesinde basın olmayacak
Liderler görüşmesinde basın olmayacak

Liderler görüşmesinde basın olmayacak

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, yarın bir araya geliyor

A+A-

 

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, 4 ayın ardından yarın yeniden buluşuyor.

Rum liderin ortaya koyduğu desantralize federasyon kavramını somutlaştırması beklenen yarınki görüşmede ayrıca bazı güven artırıcı önlemlerin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere, yarınki görüşmenin tarihinin belirlenmesi için yapılan telefon görüşmesinde, Akıncı'nın Rum liderden ortaya koyduğu desantralize federasyon kavramını somutlaştırmasını istemiş, Rum lider de görüşmeye bu konuda hazırlıklı geleceğini söylediği açıklanmıştı.

Temmuz 2017’de İsviçre’de yapılan konferansın sonuçsuz kalmasının ardından müzakere etmeyen liderler en son 26 Ekim 2018’de bir araya gelmiş ve Aplıç ile Derinya'da kapıların açılma tarihleriyle ilgili karar duyurulmuştu.

BM’NİN HAZIRLIK TEMASLARI SÜRÜYOR

Bu arada liderlerin yarınki görüşmesine ev sahipliği yapacak olan BM’nin görüşmeye ilişin temasları devam ediyor.

BM yetkililerinin bugün 2 tarafla da görüşerek, hazırlıkları sürdürdüğü öğrenildi.

Liderlerin yarınki görüşmesi, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgâhında yer alacak. 

 


Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, yarın bir araya geliyor.

Liderlerin gayrı resmi görüşmesi, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın Lefkoşa ara bölgedeki ikametgâhında yer alacak.

Görüşme saat 10.30’da başlayacak.

Akıncı-Anastasidis görüşmesine basın mensupları alınmayacak.

Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen müzakereler Temmuz 2017’de İsviçre’de garantör ülkelerin katılımıyla yapılan konferansın ardından kopmuş; liderler son olarak 26 Ekim 2018’de bir araya gelmiş ve Aplıç ve Derinya’da kapıların açılma tarihleriyle ilgili karar duyurulmuştu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışman Jane Holl Lute da adada temaslarda bulunmuştu.

Akıncı, Lute’un temasları ve Anastasiadis’le yapacağı görüşme öncesinde önce hükümeti, ardından da Cumhuriyet Meclisi’ni, katıldığı toplantılarla bilgilendirmiş ve değerlendirmeleri almıştı.

Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’ndeki bilgilendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yarınki toplantıya Anastasiadis’in, desentralize federal yapı ve varsa başka düşüncelerini dinlemek için katılacağını, hedeflerinin Birleşmiş Milletler çatısı altında bir çözüm bulmak olduğunu kaydetmişti.

 

Bu haber toplam 1277 defa okunmuştur