1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıbrıslı Türk kültürü Sadiye ablasını yitirdi
Kıbrıslı Türk kültürü Sadiye ablasını yitirdi

Kıbrıslı Türk kültürü Sadiye ablasını yitirdi

Kıbrıs Türk toplumunun kültürüne, folkloruna bir ömür hizmet eden, otantik kıyafetlerini tasarlayan Sadiye Destur hayatını kaybetti.

A+A-

Kıbrıs Türk toplumunun kültürüne, folkloruna bir ömür hizmet eden, otantik kıyafetlerini tasarlayan Sadiye Destur hayatını kaybetti.

12 yaşından beri terzi olarak çalışan,  asırlık desen ve gravürlerden esinlenerek otantik kıyafetleri günümüze taşıyan Sadiye Destur, halk dansları camiasının da “Sadiye ablası” olarak çok seviliyordu.

Kıbrıs folkloru ve halk dansları camiasının temel taşlarından Sadiye Desdur’un ölümü büyük üzüntü yarattı.

1943 Lefkoşa doğumlu Sadiye Destur, 1970’li yıllardan bugüne Kıbrıs’ın otantik kıyafetlerini tasarlıyor.

 

“Kıbrıs halk kıyafetleri öksüz kaldı..”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi Müdürü Kerim Akpolat, Sadiye Destur’un vefatının ardından taziye mesajı yayınlayarak “Kıbrıs halk kıyafetleri öksüz kaldı..” dedi…

Akpolat, Sadiye Destur’un vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendiklerini ifade ederek, Sadiye Destur’a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm Kıbrıs Türk halk dansları camiasına başsağlığı diledi. Çok kısa bir süre önce Sadiye Destur’un Kıbrıs halk kıyafetleri hakkında hazırladığı “Kültür Hammalı” isimli kitabını Kültür Dairesi olarak bastırdıklarını bildiren Akpolat, Destur’un vefatından önce kitabını basmış olduklarından ötürü de gurur ve mutluluk duyduklarını belirtti.  

1943 Lefkoşa doğumlu olan Sadiye Destur’un terziliğe 12 yaşında başladığı bilgisini veren Kültür Dairesi Müdürü Akpolat, 1970’li yılların başında Kıbrıs Türk halk oyunlarını ilk kez sahneleyen ekibin ilk kıyafetlerini de Sadiye Destur’un diktiğini kaydetti. Destur’un, kıyafet dikmekle kalmadığını, üzerlerindeki desenleri de işlediğini, orijinal kıyafetlerden, gravürlerden desenler çıkardığını ve fabrikasyon kıyafet üretimine karşı olduğunu vurgulayan Kültür Dairesi Müdürü Akpolat mesajında, “Sadiye Destur’un kaybı ile Kıbrıs halk kıyafetleri öksüz kaldı ama Kültür Dairesi olarak biz Kıbrıs Türk halk dansları camiası ile birlikte bu kıyafetleri sahipsiz bırakmayacağız, rahat uyu mekanın cennet olsun Sadiye Hanım.” dedi.

Bu haber toplam 2631 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler