1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EL-SEN KESİNTİLERE DEVAM EDİYOR
EL-SEN KESİNTİLERE DEVAM EDİYOR

EL-SEN KESİNTİLERE DEVAM EDİYOR

22 Devlet Dairesi ve 3 Bakanlığın elektrik akımı kesildi Cesurer: “Mücadelemiz, hükümet KIB-TEK’ten elini çekene kadar devam edecek” “Eylemimiz KIB-TEK’in kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermiştir... Hükümetin rahatsızlığı bu noktadadır”

A+A-

 

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Kıb-Tek’e borcu bulunan 22 devlet dairesinin ve 3 bakanlığın elektrik akımlarını kestiğini bildirdi. Ülke genelinde 5 ilçede bulunan 25 devlet dairesinin toplam 799 bin TL borcundan dolayı elektrik akımını kesen El-Sen, başkent Lefkoşa’da ise elektrik akımı kesilen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na ait toplam 181 sayacın borcunun 22 milyon, 277 bin 653 TL, İçişleri Bakanlığı’na ait toplam 168 sayacın borcunun 1 milyon 682 bin 290 TL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait toplam 22 sayacın borcunun ise 376 bin 614 TL olduğunu kaydetti.
El-Sen, hükümetin Kıb-Tek’i yok etmeye çalıştığını savunarak, El-Sen’in “özerk bir Kıb-Tek” yaratma mücadelesine, hükümet elini Kıb-Tek’ten çekene kadar devam edeceğini belirtti. El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer yazılı açıklamasında, El-Sen’in büyük ölçekli borcu bulunan kamu ve özel kesimin elektriklerinin kesilmesi eylemlerine girişince, tahsilatta ciddi başarı elde edildiğini ifade ederek, bu tahsilatlar sonucunda bir ay içerisinde Kıb-Tek’in borcunun 352 Milyon TL’den, 299 Milyon TL’ye düştüğüne işaret etti.
Cesurer, hükümetin Kıb-Tek’in tahsilatlarının artmasından rahatsız olduğunu iddia ederek, “Büyük borcu bulunan özel kesimin elektriklerinin bağlanması için mevzuata aykırı talimatlar yağdırmaya devam etmektedir. Çünkü eylemimiz, Kıb-Tek’in kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermiştir. Hükümetin rahatsızlığı bu noktadadır. Kıb-Tek’in tümden veya olmazsa adım adım veya parça parça yok edilmesine veya peşkeş çekilmesine karşı verdiğimiz mücadelede elde edilen başarılar hükümeti ciddi olarak rahatsız etmektedir” görüşünü öne sürdü.
El-Sen’in bir yıl önce Kıb-Tek’in özelleştirilmesi girişimine karşı girdiği direniş sonrası Bakanlar Kurulu’nun 24 Ocak 2012 tarihinde kurumun özerk bir yapıya kavuşturulacağına ilişkin karar aldığını anımsatan Cesurer, hükümetin bu karara rağmen özerklikten vazgeçtiğini ifade ederek, Başbakan İrsen Küçük’ü eleştirdi.

“EYLEMLER TAHSİLATTA CİDDİ BAŞARI GETİRDİ”

El-Sen’in büyük ölçekli borcu bulunan kamu ve özel kesimin elektriklerinin kesilmesi eylemlerine girişince tahsilatta ciddi başarı elde edildiğini ve kurumun borcunun düşürüldüğünü işaret eden Cesurer, şöyle devam etti:
“Kıb-Tek yönetiminin yapması gerekeni, sendikamız eylemlerle zorlamış ve Bakanlar Kurulu, borcu olan özel, kamu kişi ve kuruluşlarının elektriklerinin nasıl ve hangi koşullarda kesileceğini ve bağlanacağını yasal olarak düzenlemek zorunda kalmıştır. El-Sen mensupları bu mevzuatın uygulanması için mücadele etmektedir. Uygulamayı engelleyen ve sulandırmaya çalışan ise ne gariptir ki hükümetin kendisidir.
25 devlet dairesinin elektriğinin kesilmesinde hükümet kılını kıpırdatmamıştır. Bu daireler günlerce elektriksiz kalmış ve halkımıza hizmet verememiştir. Soruna çözüm için Sendikamız çeşitli düzeylerde temaslarda bulunmuş ve çözüm umudu belirince dairelere akım vermiştir.
Hükümet, Yakın Doğu Üniversitesi ve Cratos Hotel’in elektriği kesilince önceki tavrından farklı bir tutum izleyerek kendinin yaptığı yasal düzenlemeye aykırı işlem yaptırtmıştır. Kamu Görevlileri Yasası ve diğer düzenlemeler, mevzuata aykırı işlem yapılamayacağını ve yapılması için talimat verilemeyeceğini, böyle bir talimata uyanların da talimatı verenlerin de suç işlemiş olacağını düzenlemektedir. Bu noktada Sayıştaylık ve Başsavcılık sendikamızca sürekli göreve çağrılmıştır.

“YDÜ’NÜN BORCUNUN ÜSTLENİLMESİ KABUL EDİLEMEZDİR”

Sayın Başbakan, mevzuata aykırı bir şekilde, YDÜ’nün Sağlık Bakanlığı ile olan borç-alacak ilişkilerini, KIB-TEK ile ilişkilendirmiş, YDÜ’nün borcunu gecikme faizi ve diğer borçlarını ciddi oranda azaltma yönüne gitme planları yapıldığını açıklamıştır. YDÜ’nün KIB-TEK, Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı borçlarının KIB-TEK’in alacaklarından mahsup edilmeye çalışılması yanlış bir yöntemdir. Üstüne üstlük Maliye Bakanlığı kamusal alanın borçlarını ödemezken bir de YDÜ’nün bakiye borcunu üstlenmesi kabul edilemezdir. Bakanlar Kurulu, TC Yardım Heyeti’nden aldığı talimat doğrultusunda, yasal yetkisini aşarak, KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun yetki alanına müdahale etmiş ve 59 kuruş maliyete rağmen devlet dairelerinde kullanılan elektrik tarifesini geçen Eylül ayından itibaren uygulanmak üzere 70 kuruştan 45 kuruşa düşürülmesi için karar üretmiştir. Bakanlar Kurulu’nun yasal dayanaktan yoksun bu kararı, KIB-TEK’in var olan görev zararını daha da artıracağı için KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından uygulamaya konulmamış ancak, Maliye Bakanlığı da Ağustos ayı sonu itibarı ile var olan 59 milyon TL borcunu ödemediği gibi, Eylül ayından itibaren devlet dairelerinde tüketilen elektrik karşılığı faturaları ödemeyi tamamen durdurmuştur.

“HÜKÜMET KIB-TEK’İN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMASINDAN RAHATSIZ”

Sonuç olarak tüm bu gelişmeler hükümetin KIB-TEK’in tahsilatlarının artmasından rahatsız olduğunu ortaya çıkarmıştır. Büyük borcu bulunan özel kesimin elektriklerinin bağlanması için mevzuata aykırı talimatlar yağdırmaya devam etmektedir. Çünkü eylemimiz, KIB-TEK’in kendi ayakları üzerinde durabileceğini göstermiştir.
Hükümetin rahatsızlığı bu noktadadır. KIB-TEK’in tümden veya olmazsa adım adım veya parça parça yok edilmesine veya peşkeş çekilmesine karşı verdiğimiz mücadelede elde edilen başarılar hükümeti ciddi olarak rahatsız etmektedir.”
Çağlayan Cesurer, devletin Kıb-Tek’e borçlu olduğunun Bakanlar Kurulu kararında da belirtilmiş olmasına rağmen ısrarla yasal mahsuplaşma sonuçlandırılıp gerekli ödemenin Kıb-Tek’e yapılmadığını ve Kıb-Tek’in devlet dairelerine maliyetin altında satışa zorlandığını iddia etti.

ELEKTRİĞİ KESİLEN BAKANLIK VE DAİRELER

Cesurer, tüm bu nedenlerle bugün, şu bakanlık ve devlet dairelerinin elektrik akımlarının Kıb-Tek’e olan borcundan dolayı El-Sen tarafından kesildiğini açıkladı:

“Güzelyurt’ta; Kaza Daire Amirliği: 16,000 TL, Gelir ve Vergi Dairesi:15,000 TL

Fatih Camii:83,000 TL,

Mağusa’da; Çevre Koruma Dairesi:35,000 TL, Posta Dairesi:13,600 TL, Gümrük Dairesi: 30,535 TL, Limanlar Dairesi Müdürlüğü Rıhtım: 51,730 TL, Mağusa Kaza Mahkemesi: 32,613 TL, İskân Bakanlığı Kaza Tapu Dairesi: 28,500 TL, Gelirler Dairesi: 15,685 TL,

İskele’de; Mehmetçik Kaymakamlık: 11,806 TL, İskele Tarım Dairesi: 3,200 TL, İskele Sosyal Hizmetler Dairesi: 3,192 TL,

Girne’de; Posta Dairesi: 11,806 TL, Girne Kaymakamlığı: 15,715 TL, Milli Arşiv Araştırma Dairesi: 33,782 TL, Ulaştırma Bakanlığı Limanlar Dairesi Müdürlüğü: 272,391 TL, Çalışma Dairesi: 26,136 TL, Sosyal Hizmetler Dairesi: 12,983 TL, Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Girne Kalesi: 63,155 TL, Gençlik ve Spor Bakanlığı Apakan Spor Salonu: 12,421 TL, 20 Temmuz Stadyumu: 10,788 TL,

Lefkoşa’da; Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (toplam 181 sayaç için): 22,277,653 TL, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (toplam 22 sayaç için): 376,614 TL, İçişleri Bakanlığı (toplam 168 sayaç için): 1,682,290 TL.”
 

Bu haber toplam 1266 defa okunmuştur