1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. 'Cenevre, Rum siyaset dünyasındaki uçurumu genişletti'
Cenevre, Rum siyaset dünyasındaki uçurumu genişletti

'Cenevre, Rum siyaset dünyasındaki uçurumu genişletti'

Cenevre üçlü görüşmesinin Rum siyaset dünyasındaki endişeleri yatıştırmak yerine gerginliği artırdığı ve daha çok soru işareti yarattığı haber verildi.

A+A-

Rum basını:

 “Cenevre, Rum siyaset dünyasındaki uçurumu genişletti”

 Cenevre üçlü görüşmesinin Rum siyaset dünyasındaki endişeleri yatıştırmak yerine gerginliği artırdığı ve daha çok soru işareti yarattığı haber verildi.
Rum basınından Alithia “Cenevre Uçurumu Genişletti” başlığıyla yansıttığı haberinde, AKEL dışındaki bütün siyasi partilerin, Hristofyas’ın yapacağı bilgilendirmenin ardından görüş bildirme hakkını saklı tutarak –kimi daha çok, kimi daha az gergin bir şekilde- Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın başka hedeflerle gittiği Cenevre’den başka şeyler çıktığına işaret ettiklerini yazdı.
Habere göre sadece AKEL, Cenevre görüşmesinin olumlu unsurlarının önemli olduğunu söyleyip diğer partilerin dile getirdiği çekincelere yanıt verdi.

ANASTASİADİS: “ÖNGÖRMEMİZ GEREKİRDİ…”
DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum tarafının inisiyatifi kaybettiğini belirterek, “İnisiyatifi bizim elimizde olmalıydı ve muhtemelen bizi istediğimiz yere götürmeyecek olguları sonradan kaydediyor olmamalıydık” dedi. DİSİ’nin tezlerinin doğruluğunun ispatlandığı görüşünü de dile getiren Anastasiadis, “Önümüzde bulunan zor ikilemleri önceden görmeliydik” ifadesini kullandı.
Rum tarafını ziyaret eden Avrupa Halk Partisi heyetiyle görüşmesinde konuşan Anastasiadis, “Kıbrıs sorununun çözüm umutları oldukça uzaklaştı. Büyük bir endişeyle, söylemek zorundayım ki bu çözüm perspektifi gerçekte hastalandı” diye konuştu.
DİKO tarafından yapılan açıklamada da, BM Genel Sekreteri’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamadan hareketle bir dizi kaygı dile getirildi ve Rum Yönetimi Başkanı’ndan yanıt istendi. Genel Sekreter’in beklentilerinin dayanağı olmadığı belirtilen açıklamada “BM, uluslararası hukuka saygı göstermesi konusunda Türkiye’ye baskı yaparsa beklentiler yükselebilir” görüşü ortaya kondu.
BM’nin müzakerelerdeki rolünün artmasından da rahatsız olan DİKO, “gayrı resmi olsa da bir takvim şekillendirmek istiyorlar, belirli zamansal istasyonlarla da kesin sonuçlar için baskı yapmayı hedefliyorlar. Bu oyunlar ve dikkatlerin Türkiye’nin uzlaşmazlığı üzerinde yoğunlaşmaması DİKO’yu özellikle endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.
Parti Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos, bir dizi soru ortaya koyarak Rum Yönetimi Başkanı’ndan durumu netleştirmesini istedi. Papadopulos, Hristofyas’ın Cenevre öncesinde hakemlik, takvimler ve uluslararası konferans konusunda söylediği “üç ohi (hayır) nereye gitti?” diye sordu.

EDEK: “MOON TAKVİM METOTLAMAKLA”
EDEK eleştirilerini, BM Genel Sekreter’in görüşme sonrasında açıkladıklarının takvim metotlamakta olduğu üzerinde odakladı. EDEK Başkan Yardımcısı Kulis Mavronikolas, “Maalesef Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığından önce çözümü gündeme getirecek takvim belirlenmesi planlandığı ve metotlandığı uyarılarımız doğrulandı” dedi.
Rum Ulusal Konseyi’nin derhal toplanmasını da isteyen Mavronikolas, Genel Sekreter’in uluslararası konferans çağırma niyetiyle ilgili endişelerini öne çıkardı. Konferansın konusu hakkında bir ifade bulunmadığına işaret ederek Ban’ın niyetinin, bütün başlıklarla Bürgenstock tipi ilgilenilmesi olduğunu söyledi.

LİLLİKAS: “BM KÖPRÜ KURUCU ROL ALIYOR”
EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Genel Sekreter’in açıklamasının Rum Yönetimi Başkanı’nın; takvimleri ve hakemliği kabul etmeyeceği ilanında tutarlı durmadığını açıkça ortaya koyduğu görüşünü belirtti. Cenevre görüşmesinden çıkan sonucun, Kıbrıs sorununun varacağı nokta peşinen belirlenmiş istasyonları belirlenmiş, belli istasyonları olan farklı bir prosedürle bir yol haritası olduğuna işaret eden Şilluris, “Kıbrıs aidiyetli müzakereler artık mazi oldu. Genel Sekreter’in açıkladığı ve Başkan Hristofyas’ın kabul ettiği BM’nin müzakerelere genişletilmiş müdahiliyeti örtülü hakemliğe vurgu yapıyor” dedi.
Rum Dışişleri eski bakanı Yorgos Lillikas da “Kıbrıs sorununda gösteri bitiyor. Prosedür değişiyor ve BM köprü kurucu rol alıyor” dedi ve bu nedenle Rum halkından, tepki göstermesini istedi.

KİPRİANU: “MÜZAKERELERİN ZEMİNİ YENİDEN TEYİT EDİLDİ”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Cenevre görüşmesinin olumlu yönleri üzerinde durduğu açıklamasında, müzakerelerin zemininin yeniden teyit edildiğini, çözüm çerçevesinin belirlendiğini söyledi. Müzakerelerin yoğunlaştırılmasının Rum siyaset dünyasını ve Rum tarafını neden rahatsız ettiğini soran Kiprianu şöyle konuştu:
“Neye karar vereceğimiz konusunda son söz hakkı bizde olduğuna göre BM uzmanlarının öneri sunması bizi neden rahatsız ediyor? Uluslararası konferans yapılması da bizim görüşümüzdü. Gelecek ekim ayına kadar, uluslararası konferansın yapılmasına olanak tanıyacak kadar ilerleme kaydedilmesini umuyorum.”

POLİTİS: “TAKVİM, HAKEMLİK VE YENİ BÜRGENSTOCK GÖRÜYORLAR”

Politis haberi “Takvim, Hakemlik ve Yeni Bürgenstock Görüyorlar… DİSİ de Saldırıda” başlığıyla aktardı. Gazete Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın Cenevre üçlü görüşmesi konusunda Rum siyasi partileri bilgilendirmeyi, Rum Ulusal Konseyi’nin pazartesi günü saat 11.00’de başlayacak toplantısına havale ettiğini bildirdi.
Gazeteye göre Hristofyas, Rum Ulusal Konseyi’nin pazartesi günü saat 11.00’de toplanacağını, dün akşam Başkanlık Köşkü’nde düzenlenen ve siyasi parti başkanlarıyla ekonomi konusunu masaya yatırdıkları toplantıda açıkladı.
Hristofyas’ın dün sadece hükümet ortaklarına (AKEL ve DİKO) telefonla bilgi verdiğini, muhalefet kanadının, resmi bilgilendirme yapılmamasını hoşnutsuzlukla karşıladığını belirten gazete, Hristofyas’ın DİKO Başkanı Marios Karoyan’la dün Cenevre’ye ilişkin kısa bir telefon görüşmesi yaptığını ancak Karoyan’a Hristofyas’ın çalışma arkadaşlarının da perşembe gecesi bilgi verdiğini kaydetti.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1012 defa okunmuştur