1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. BÜYÜK HAMAM YENİYÜZÜYLE HİZMETE GİRİYOR
BÜYÜK HAMAM YENİYÜZÜYLE HİZMETE GİRİYOR

BÜYÜK HAMAM YENİYÜZÜYLE HİZMETE GİRİYOR

Girne Amerikan Üniversitesi , Kültür miraslarımızdan Büyük Hamam’ı yeniden restore ederek, basına tanıttı.

A+A-

 

Girne Amerikan Üniversitesi , Kültür miraslarımızdan Büyük Hamam’ı yeniden restore ederek, basına tanıttı.

 

 

 

Didem MENTEŞ

 

Lefkoşa’daki tarihi Büüyk hamam yeni restorasyonu ile yeniden hizmete giriyor. Restorasyon, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kültürel Miras Yönetimi Merkezi’nin, BM Kalkınma programı YNDP-ACT finansmanı ve kendi öz kaynakları ile yapıldı. 12 Aralık Çarşamba günü saat 15.30’da yeninden hizmete girecek Büyük Hamam ile ilgili Girne Amerikan Üniversitesi dün basın toplantısı düzenledi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Millenium Kompleks Başkanlık Ofisinde gerçekleşen basın toplantısına GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar açılış konuşmasını yaparken Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksek Okulu (USBYO) Direktörü ve Uluslararası Turizm Eğitim Kurulu (INTEB) Başkanı Doç.Dr. İsmet Esenyel ile Büyük Hamam Yönetim ve Kültür Mimarı Deniz Paşayeva’nın proje ile ilgili bilgi verdiği basın bilgilendirme toplantısına GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün  yanında Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner ile rektör yardımcıları ve  Kültür Miras Yönetimi üyesi  Emete Toros  katıldı.

 

AKPINAR: “YILLARIN YORGUNLUĞU RESTORE EDİLDİ”

GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu başkanı Serhat Akpınar, amaçlarının toplumsal ve kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması olduğunu belirtti. Tarihi Büyük Hamam’ın Kıbrıs Türk insanının geçmişinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Akpınar, ciddi bir restorasyon süreci sonrasında aslına uygun olarak restore edilen Hamam’ın yeninden Kıbrıs Türk insanının yaşamı içerisinde yer alacağına inandığını aktardı.

Serhat Akpınar, Luzinyan döneminden bir Latin Kilisesinin kalıntıları üzerine inşa edilen “Büyük Hamam’ın tarihin yaratmış olduğu yorgunluğun ve yıpranmışlığın izlerini büyük bir restorasyon projesiyle ve ciddi bir kaynak aktarımı yaratarak sağlandığını söyledi. Amerika Birleşik Devleti Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) finanse ettiği UNDP-ACT Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına ve toplumsal sorumluluk bilinci ile restorasyon sürecine aktif olarak yön verildiğini, önemli kültür varlıklarının gelecek nesillere bırakılmasında Vakıflar İdaresi ve yönetiminin önemli rol oynadığına vurgu yapan Serhat Akpınar, çıkılan ihalede Lala Mustafa Paşa Vakfı’ndan Vakıflar İdaresi’ne geçen Büyük Hamam’ın yeniden hayata geçirilmesi, günümüze hazırlanması ve işletilmesi kararının GAÜ Kültür Miras Yönetimi ve GAÜ INTEB’e verilmesi noktasında Vakıflar İdaresine teşekkür etti.

GAÜ Kültürel Miras Yönetim Merkezi Üyesi Doç. Dr. İsmet Esenyel ise restorasyon süreci ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, yeninden hizmete girecek Büyük Hamam restorasyonun iki buçuk ay içerisinde tamamlandığını ifade etti.

Büyük Hamam Yönetim ve Kültür Mimarı Deniz Paşayeva da aslı korunarak restore edilen Büyük Hamam’ın yeni ek aktivitelerle yerli halk ile turistlerin büyük ilgi odağı olacağına inandığını söyledi.

Doç. Dr. İsmet Esenyel, restorasyonla ilgili verdiği bilgide, tarihi Büyük Hamam işletmesinin ,GAU Başkanlık Ofisinden yapılacağını, tesisin toplam 14 kişi tarafından çalıştırılacağını belirtti.

Hamamın soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere 3 ana bölümden oluşacağını belirterek, Soyunmalık bölümünde resepsiyon, vestiyer, çay ocağı, Şark –Oriental Köşeleri, Soyunma Kabinleri, Dolaplar, ve Özel Yağlı masaj odası bulunduğunu belirtti. Tursitlere yönelik suvenir eşyalarının da satılacağı alanlar oldupğunu aktaran Esenyel, yine orijinal haline bağlı kalınarak restore edilen çeşme bulunduğunu söyledi.

 

KONFOR ÖN PLANDA

Yerli halk ve Turist misafirlerin rahatlığı düşünülerek, her türlü konforun sağlandığını söyleyen İsmet Esenyel, eski ve günümüz hamam kültürünün yaşatılmasına özen gösterilerek, rezervasyon sistemi ile çalıştırılacağını aktardı. Saat 09-21 saatlerinde hamamın hizmet vereceğin söyledi. Esenyel, hamam özel günlerinde, eski geleneklerin tekrardan yaşatılmasına özen gösterileceğini, bu sebeple; Gelin hamamı, damat hamamı, kına geceleri, turist günleri , özel grup eğlence günleri rezervasyonlu olarak

organize edilip hizmet verileceğini söyledi.

Geleneksel tadların (Dolma, hellim, nor böreği, kuru bakla, Mücendra pilavı, bulgur köftesi , Kıbrıs Çöreği, pilavuna vs) taze sıkılmış meyve suları , çay ve kahve  gibi içeceklerinin de servis edileceğini aktardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1185 defa okunmuştur