Bayraklarla Başbakanlığa yürüdüler
Eylem kapsamında 300 kadar sendika üyesi, Kamu-İş Genel Merkezi’nden, slogan atarak, düdük ve davul çalarak Başbakanlık binasına yürüdü
Kamu-İş Sendikası, “kıdem tazminatlarının kaldırılmasını engellemek” amacıyla bugün saat 10.30’da başlayan bir eylem gerçekleştirdi.
Eylem kapsamında 300 kadar sendika üyesi, Kamu-İş Genel Merkezi’nden, slogan atarak, düdük ve davul çalarak Başbakanlık binasına yürüdü.
Kamu-İş’in öncülük ettiği eyleme başta Hür- İş ve Türk- Sen olmak üzere, sendika ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.
Eylemciler, yürüyüş esnasında “Sendikana, ülkene ve geleceğine sahip çık”; “Ekmeğimize uzanan elleri kıracağız”; “Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz”; “Haklarımızı çiğnetmeyeceğiz”; “Kazanılmış haklara dokunmayacağız dediniz, toplu iş sözleşmesini kaldırdınız”; “Bu kadar beceriksizliği bir araya getirmek bile beceri ister” yazılı pankartlar ile KKTC ve TC bayrakları taşıdı.
Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı Başbakanlık binasına ulaşan eylemciler, “Hükümet istifa”, “Başbakan istifa” sloganları attı. Bazı eylemciler Başbakanlık bahçesine su dolu pet şişe fırlattı.
Daha sonra Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ve Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı konuşma yaparak şikâyetlerini ve taleplerini dile getirdi.
Sendika başkanlarının yaptığı konuşmaların ardından eylemciler Başbakanlık önünde bir süre oturdu. Bu sırada Yakup Latifoğlu ve Sami Dilek ile Kamu-İş yönetim kurulundan temsilciler Başbakan İrsen Küçük ile görüşmek üzere Başbakanlık binasına girdi.
Burada bir buçuk saat kadar İrsen Küçük’ün gelmesini bekleyen sendika başkanları saat 13:30 gibi Başbakanlığı terk ettiler.
DİLEK: “TOPLU PAZARLIK MÜESSESESİ BÜYÜK YARA ALDI”
Kamu İş Başkanı Sami Dilek, sendikal hakların koruyucusu olduklarını ifade ederek, yeni sosyal güvenlik ve maaş düzenlemeleriyle “toplu pazarlık müessesinin büyük yara aldığını” ifade etti.
Ülkedeki sendikalaşmanın tarihinden bahseden Dilek, son yıllarda sendikal hakların geriletildiğini savundu.
Hükümetin toplu iş sözleşmelerini ortadan kaldırmaya yönelik adımlar attığını iddia eden Sami Dilek, bu yıl toplu iş sözleşmesinin hala imzalanmadığını aktararak, hedefin kıdem tazminatlarını kaldırmak olduğunu öne sürdü.
Toplu iş sözleşmelerinin en önemli maddelerinden birinin yıpranmaya karşı ödenen kıdem tazminatları olduğunu belirten Dilek, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde uygulamada olan bu konunun, KKTC’de kaldırılmaya çalışılmasını “ayıp” ve “utanç kaynağı” olarak tanımladı.
Kamu İş Başkanı Dilek, toplu pazarlık ile elde edilen haklardan hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerinin altını çizerek sendika yönetim kurulunun bu konuda ciddi şekilde çalıştığını kaydetti.
Çok sayıda sendikanın yanlarında olduğunu ifade eden Dilek, Kamu-İş üyelerini de kendilerine destek olmaya çağırdı.
LATİFOĞLU: “BUNUN BEDELİNİ ÖDEYECEKLER”
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, yaptığı konuşmada “yıllar içinde kazanılan hakların bir bir kesilmeye çalışıldığını” söyleyerek, “Bize bedel ödettiğini zannedenler bunun bedelini yarın kendileri ödeyecekler” dedi.
Ülkede ekonomik kriz varsa herkesin bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini anlatan Latifoğlu ülkede çok kazanandan çok vergi alınması sağlanmadan, ekonomik sorunların çözülemeyeceğini belirtti.
Latifoğlu, kıdem tazminatının ikili müzakerelerle kazanılmış bir hak olduğunu ve ancak aynı yolla değiştirilebileceğini kaydederek, kazanılan haklardan bir adım geriye gidilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.
Kendilerine bu konuyla ilgili yasal değişiklikleri işaret edenlere cevap olarak yakın zamanda kazanılmış bir davadan örnek veren Yakup Latifoğlu, İhtiyat Sandığı’nda yapılan bir yolsuzluğun bedelinin Sayıştay raporlarıyla çalışanlara ödetilmesine karar verildiğini ancak mahkemede bu kararın iptal edildiğini anlattı.
“Kimse bizi ‘önce işe girdi’, ‘sonra işe girdi’, ‘kıdem tazminatı var’, ‘kıdem tazminatı yok’ diye ikiye bölmeyecek” şeklinde konuşan Latifoğlu, toplu iş sözleşmesinin bir an önce imzalanması taleplerini yineledi.
Latifoğlu, BRT ve DAÜ’deki çalışanların sorunlarına da değinerek, “2 yıldan beri bize BRT yasasını geçiriyoruz diyerek oradaki çalışanların sosyal güvencelerini oyalıyorlar” dedi.
BIÇAKLI: “KIDEM TAZMİNATINA UZANAN ELİ KESERİZ”
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı da eylem sırasında yaptığı konuşmasında hükümeti çalışanların haklarıyla ilgili verdiği sözleri tutmamakla suçladı.
“Bize insanca yaşamı layık görmeyenler bunun bedelini ödeyecek” diye konuşan Bıçaklı, “Kıdem tazminatlarına el uzatanın elini keseriz… Burada ateş yanıyor, kıdem tazminatlarına elini uzatanların eli de yanar başı da yanar” dedi.
Bıçaklı, kıdem tazminatlarının kaldırılmamasıyla ilgili mücadeleye destek vereceklerini kaydederken, “Bu eylem bir uyarıdır… Gerekirse yarın buraya 50 bin kişi olarak geliriz” şeklinde konuştu. (tak)
Fotoğraflar için TIKLAYIN