1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Bakanlık onayı ile yurttaşlığa son!'
Bakanlık onayı ile yurttaşlığa son!

'Bakanlık onayı ile yurttaşlığa son!'

Hükümet Programı’nda yer aldığı şekliyle Yurttaşlık Yasası’yla ilgili çalışmaların başladığına işaret eden Uluçay, Meclis Onayı ile verilen yurttaşlıkların ise siyasi amaçlı tercihlerinden uzak olması gerektiği görüşünü belirtti

A+A-

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay net konuştu:
 

'Bakanlık onayı ile yurttaşlığa son!'

Yurttaşlık verilme işlemlerinin durdurulduğuna işaret eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yeni Yurttaşlık Yasası’nda Bakanlık Yetkisi ile yurttaşlık verilmesinin ‘kesinlikle’ olmayacağını da vurguladı.

 


Meltem SONAY

Göreve geldiği günden bu yana Yurttaşlık verilme işlemlerinin durdurulduğunu ve başvuru kabul edilmediğini işaret eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yeni Yurttaşlık Yasası’nda Bakanlık Yetkisi ile yurttaşlık verilmesinin ‘kesinlikle’ olmayacağını da vurguladı.
YENİDÜZEN’e konuşan CTP/BG- DP/UG Hükümeti’nin İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yurttaşlık, belediyeler, tarımsal arazi ve kırsal kesim arazileri, gece kulüpleri, izinler gibi bir çok konudaki ‘anomalilere’ dikkat çekti, hedef ve projeleri anlattı.

‘Belediye Hizmet Vergisi yeknesaklık sağlayacak’

Belediyelerin içinde bulundukları sorunları çözmek için adım adım ilerlemeyi hedeflediklerini ifade eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, geçen hafta belediyeler birliği ile bir toplantı yapıldığını da aktaran Uluçay,  onların da görüş ve önerilerini aldıklarını aktardı.
Bakan Uluçay, önümüzdeki günlerde kırsal kesim belediyeleri ile de ayrı olarak görüşeceklerini ve 2014 yılında yerel seçimler öncesi yol haritasında belediyeleri geliştirmek ve yerinden yönetim ilkesi ile halka daha iyi hizmet sunmalarını sağlamak için çalışmaların yürütüleceğini kaydetti.

Belediyelerin gelirlerini artırma yönünde yakında Meclis’e sunulacak vergileri tek kalem altında toplayacak ‘Belediye Hizmet Vergisi’ düzenlemesi hazırlığını açıklayan Uluçay, bu uygulamanın belediyelere gelirlerin tahsilatında daha fazla yeknesaklık sağlayacağını ifade etti.
Uluçay, 2014 Bütçesi’ne dönük olarak da katkı paylarıyla ilgili bütçe çalışmalarına paralel bir dizi çalışmaların yapılacağını da aktardı.
Bakan Uluçay, uygulamanın ‘yeni bir vergi’ anlamına gelmediğinin altını çizerken, kırsal kesim belediyeleri ile şehir belediyeleri arasındaki tahsilat farklılıklarını gidermeye katkı sağlayacağının da altını da çizdi.

***

Belediyeler Yasası’nda bir dizi değişiklik…

‘Denetim ve yönetim boşluğunda bakanlık katkısı’

Belediyeler Yasası’nda da bir dizi değişiklik öngörüldüğüne işaret eden Uluçay, Belediyeler Birliği’nin yaptığı çalışmanın da taslak olarak ele alınıp sonuçlandırılacağını kaydetti
Uluçay, Belediyelerin daha çok denetlenmesi, zaman zaman bir kısım sorunlardan dolayı yönetim boşluğuna düşmesi haline nasıl bakanlığın ya da ilgili mercilerin katkıda bulunabileceğine dair yeni açılımların da gündeme getirileceğini belirtti.
Mehmetçik Belediyesi’nin şu an içinde bulunduğu durumun buna örnek olduğuna işaret eden Bakan Uluçay, belediye başkanı ile belediye meclis üyelerinin arasında 3 yıldır devam eden sorunlardan dolayı halkın hizmet, çalışanların da 2 aydır maaş alamadığına dikkat çekti. Bir araya gelinemediği için 2012-2013 Bütçe Taslağı’nın yasalaşmadığını da anımsatan Uluçay, 2011 Bütçe rakamlarına göre yönetilmekte ısrar edilen Belediyenin maddi, manevi sıkıntı çektiğine vurgu yaptı. Konuyu çözmek için başlatılan görüşmelerin henüz sonuca ulaşmadığını da ifade eden Uluçay, temennisinin hem belediye başkanı, hem de meclis üyelerinin gerekli duyarlılığı göstererek halkın hizmet, çalışanların da maaşlarını alabilmesi amacıyla sorunların çözümüne katkı koyarak seçimlere kadarki sürede yeniden bir sorun yaşanmaması için problemin çözümü olduğunu belirtti.

***

Yasada boşluklar var…

“Belediye yönetimleri çok titiz davranmalı”

Bakan Uluçay soru üzerine, geçmiş döneme ait usulsüz uygulamalarla ilgili yasada büyük boşlukları olduğuna işaret etti.
Belediyelerin tahsilatta çok büyük sıkıntı çektiğine işaret eden Teberrüken Uluçay, Haziran 2014’te yerel seçimleri de göz önünde tutarak belediye yönetimlerinin bu süreçte çok titiz davranması gerektiğini belirtti.
Belediyelerin öngördükleri tahsilatları yerine getirememesi halinde, toplam borçlarında daha fazla artış olacağına işaret eden Uluçay, seçimden sonra gelecek yeni yönetimlerin de halka hizmet noktasında çok ciddi sıkıntı yaşayacağına dikkat çekti.

***

Yurttaşlık işlemleri durdu,

‘Bakanlık Onayı’ ile yurttaşlık KESİNLİKLE verilmeyecek!

Hükümet Programı’nda yer aldığı şekliyle Yurttaşlık Yasası’yla ilgili çalışmaların da başladığını belirten Bakan Uluçay, “5 yıl çalışma izniyle sorumluluklarını da yerini getirmiş kişile 5 yılda Beyaz Kimlik almaya hak sahibi olacaklar,  yine sorumluluklarını da yerine getirmiş kişilerin de vatandaşlığa başvuru hakkı olacak kota dahilinde sırayla vatandaş olacaklar” şeklinde konuştu.
Göreve başladığı günden bu yana mevcut yasada yer alan bakanlığın yurttaşlık verme yetkisini kullanmayacağını açıkladığını anımsatan Uluçay, şu ana kadar da yeni yurttaşlık başvurusu alınmadığını sadece önceden yurttaşlığını almış kişilerin eş ve çocuklarının ve KKTC Yurttaşları ile evlenmiş olanların işlemlerinin devam ettiğinin altını çizdi.
Yurttaşlığı verilen ancak işlemleri devam eden kişilerle ilgili incelemelerin devam ettiğine işaret eden Bakan Uluçay, UBP Dönemi’nde Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen yurttaşlıkların da incelendiğini belirtti.
Yeni Yurttaşlık Yasası’nın süratle bitirilip hayata geçirileceğine işaret eden Bakan Uluçay, bunun yanı sıra Beyaz Kimlik uygulamasında da gerek ikametle ilgili hususların, gerekse de çalışma izni ve koşulları ile ilgili hususların gözden geçirileceğini, Muhaceret Yasası ile birlikte düzenleneceğini ifade etti.
Uzun zamandır uygulanan mevcut yasanın ‘yanlış uygulamalardan’ dolayı, birçok anomali yarattığına işaret eden Uluçay, çelişkiler oluşturan bu durumun insanlar arasında da adaletsiz bir ortam yarattığına vurgu yaptı.

Siyasi amaçlardan uzak Yurttaşlık Yasası…

“Bugün yurtdışından ülkeye cezasından dolayı gelemeyen, cezasından dolayı çıkamayan ama yıllardır burada kalmış insanların yanı sıra, ülkeye yeni gelmiş kısa sürede cezalı duruma düşmüş insanlar da var” diyen Uluçay, bu konulara hep geçici bakıldığına ve bulunan çözümlerin de ‘yasaya aykırı’ olduğuna dikkat çekti.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yeni Yurttaşlık Yasası’nın artık ülkede yurttaşlıklarla ilgili konuların ve tartışmaların, kısır döngülerden çıkıp siyasi amaçlardan uzaklaşarak ülkenin ihtiyaç duyduğu çerçevede ele alınması için oluşturulacağına işaret etti.

‘Meclis Onayı’ ile…

Yurttaşlık verilme işlemlerinin durdurulduğunu hatırlatan Uluçay, yeni Yurttaşlık Yasası’nda Bakanlık Yetkisi ile yurttaşlık verilmesinin ‘KESİNLİKLE’ olmayacağını da vurguladı.
Bakanlar Kurulu Kararı ile Yurttaşlık verilmemesinin de düşünülmemesi gerektiğine işaret eden Uluçay, ülkenin ihtiyaç duyduğu kişilere dönük yurttaşlık verilmesinin Meclis onayı ile düzenlenebileceğini açıkladı.
Uluçay bu düzenlemenin de, siyasilerin, siyasi amaçlı tercihlerine göre değil, ülke ekonomisinin ve ülkenin en genel anlamda gelişmesine dönük ihtiyaçları neticesinde kullanılması gerektiğini vurguladı.

***

Gerçek hayvancı ve çiftçiye tarımsal arazi!..

“Üst limit aile başına 300 dönüm”

Tarımsal arazilerin kiralanmasında yeni kriterlerin belirlendiğini ve kamuoyu ile paylaşıldığını anımsatan Bakan Uluçay, 2 Ekim tarihine kadar hem yeni müracaat, hem de mevcut müracaatların eksik belgelerinin tamamlanması çalışmasının da sürdürüldüğünü ifade etti.
Müracaatçıların kayıtlarını sosyal sigortalara yaptırmalarını da yeni bir unsur olarak talep ettiklerini kaydeden Teberrüken Uluçay, amacın adaletli bir sistem yaratmak olduğuna dikkat çekti.
“Herkese kiralanabilir arazi yaratmak, işsiz gençlere öncelik vermek, gerçek hayvancı ve çiftçiyi teşvik etmek esas amacımız” diyen Bakan Uluçay, kiralamada da bir üst limit getirildiğinin, aile başına 300 dönümün geçilemeyeceğinin altını çizdi. Böylelikle partizanlık gözetilerek tarımsal arazilerin kiralanmasının da ortadan kalkacağına işaret eden Bakan Uluçay, daha önce yapılan partizanlıkların da giderileceğini ifade etti.

***

UBP’nin dağıttığı arazilerin %70’inin alt yapısı yok!

Tapu işlemlerinin hızlandırılması için devam eden Tapu Otomasyon Projesi’nin de sonuçlandırılacağını ifade eden Uluçay, kırsal kesim arsa dağıtımında da yeni kriterler geliştirilerek alt yapısız arsa dağıtılmayacağını kaydetti.
Geçen dönem dağıtılan 3 bine yakın kırsal kesim arsasının %70’inin altyapısız olduğuna dikkat çeken Uluçay, bu arsaların altyapılarının tamamlanması çalışmalarının da bütçe imkanları dahilinde yapılacağını ifade etti.
Yeni bir cezaevi yapılmasının da en önemli hedeflerden biri olduğuna işaret eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, ilgili yasaların da tekrar düzenlenmesinin ele alınacağını belirtti.

Gece kulüpleri için ilgili örgütlerle birlikte çalışma…

Gece kulüpleri ile ilgili de çalışma başlatıldığını aktaran İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, hem işletmecilerin, hem de buralarda çalışan kadınların yaşadığı derin sıkıntıları çözebilmek adına adımlar atılacağını kaydetti.

Bu haber toplam 2382 defa okunmuştur