
6 MİLYON TL NASIL VERİLECEK?
Belediye Meclisi hükümetten resmen avans talep edildiğine ilişkin karar almalı.
Yetkili sendika BES ile belediye yönetimi bir protokol imzalayarak bu kararı resmileştirmeli, yani çalışanlar (sendika) da bu kararı onaylanmalı.
6 milyon TL ile belediye ça
Belediye Meclisi hükümetten resmen avans talep edildiğine ilişkin karar almalı.
Yetkili sendika BES ile belediye yönetimi bir protokol imzalayarak bu kararı resmileştirmeli, yani çalışanlar (sendika) da bu kararı onaylanmalı.
6 milyon TL ile belediye çalışanlarına 2 ay 15 günlük maaş ödemesi yapılacak, bu avans çalışanların 11 aylık maaşlarından kesilecek, yani Maliye bu avansı 11 taksitte geri alacak. Maaşlardan kesinti kararına sendika da onay verecek.
Eğer protokol imzalanmaz, belediye meclisi karar almazsa Maliye belediyeye bu avansı vermeyecek.
Ersin Tatar topu belediye meclisine attı:
'KARAR ALSINLAR, PARAYI VERELİM'
Maliye Bakanı Ersin Tatar, bakanlık olarak 6 milyon TL avansı Lefkoşa Belediyesi’ne aktarmaya hazır olduklarını, ancak söz konusu paranın aktarımının yasalara uygun yapılması için Belediye Meclisi’nin “talep kararını” beklediklerini açıkladı.
Tatar, bu paranın Maliye’den çıkışının yasalara uygun olması gerektiğini, bunun için de ya paranın belli bir süre sonra geri alınması gerektiğini ya da belediyenin alacağı devlet katkı payından kesileceğini ifade ederek, bu konuda belediye meclisinin karar üreterek Maliye’ye sunması gerektiğini kaydetti.
Maliye Bakanı Tatar, LTB’nin Ziraat Bankası’nın sunduğu düşük faizli kredi olanağını da iyi değerlendirerek, yüksek faizli borçlardan kurtulmak gerektiğini vurguladı.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, mutabakat uyarınca bakanlık olarak parayı hazırladıklarını ve aktarmak için yasalara uygun bir şekilde talep edilmesini beklediklerini ifade ederek, bu konuda Bakanlar Kurulu’nun karar ürettiğini, ancak Belediye Meclisi’nin henüz karar almadığını kaydetti.
Tatar, çalışanların yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını, Başbakan İrsen Küçük’ün talimatları doğrultusunda da en kısa zamanda bu parayı hazırladıklarını anlatarak, paranın 2 aylık avans olarak verileceğini ve 11 ayda çalışanlardan geri kesileceğini, BES ile varılan anlaşmanın bu şekilde olduğunu söyledi.
Bu yüzden BES’in de Belediye Meclisi ile bir mutabakata varması ve bu konuda protokol yapması gerektiğini ifade eden Tatar, bakanlık olarak bütün bu yasal uygulamaların hayata geçirilmesiyle parayı aktaracaklarını belirtti.
Tatar, para ödemenin sorumluluk olduğunu ve ilerde bunun hesabının verilebilir olması gerektiğini, 6 milyon TL’yi Bakanlar Kurulu kararı olmasına rağmen tek taraflı kararla çıkaramayacağını anlattı; belediye meclisi kararını bekleyeceklerini ifade etti.
Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Tatar, hükümet olarak iyi niyet ortaya koyduklarını, belediye meclisinin de Ziraat Bankası’nın sunduğu kredi imkanı dahil her gerekli kararı bir an önce alarak LTB’yi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmasının görev olduğunu vurguladı.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ziraat Bankası’nın sunduğu imkanın “müthiş bir imkan” olduğunu belirterek, LTB’nin ihtiyaç duyduğu yeniden yapılanmanın bu krediyle yapılabileceğini, bu yüzden kredinin en erken zamanda kullanılması gerektiğini kaydetti.
Ziraat Bankası kredisinin kullanılması ile yüksek faizli borçlardan kurtulmanın mümkün olacağını, tasarrufa gidileceğini ve belediyenin rahatlayacağını ifade eden Tatar, doğru kararlarla bu sorunu en erken zamanda çözmek gerektiğini belirtti.
Belediye Meclisi Üyesi Meriç Erülkü’den alınan bilgiye göre Meclis söz konusu gündemle bugün 14.00’de toplantıya çağrıldı.
(tak)
Hükümet ve belediye meclisi arasındaki 'avans kargaşası' maaşları kilitledi.
Başbakanlıktaki toplantıdan az önce ayrılan Maliye Bakanı Ersin Tatar, "yasal sorumluluk belediye meclisinde, talep geldiği taktirde, 6 milyon TL avans hemen aktarabiliriz. Belediye çalışanlarına da iki aylık maaşlarını öderiz" açıklamasında bulundu.
LTB’nin UBP’li Meclis üyesi Meriç Erülkü ise, toplantı çıkışında yaptığı kısa açıklamada, “protokol deniyor, protokolden bizim haberimiz yok, talep yazısı yazılır, biz de o talebe karşılık karar üretiriz”
Gözler şimdi yarın toplanacak belediye meclis toplantısında (saat 17:20)
Başbakan İrsen Küçük, Başbakanlıktan çıktı, LTB zirvesiyle ilgili basının sorusuna karşılık, “Herhangi bir GÖRÜŞMEM YOK, KARAR ALINMADI” dedi (saat 16:42)
Başbakanlıkta, “Yeniden yapılandırmanın önündeki tıkanıklar” görüşülüyor.
Başbakan İrsen Küçük’ün Belediye Emekçileri Sendikası’na, çalışanların maaş ödemeleri ile ilgili söz verdiği 6 milyon TL’nin aktarılması için LTB Belediye Meclis kararının henüz alınmaması yeni bir krize yol açtı.
Toplantıya, LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, bazı belediye meclis üyeleri, belediye müdürü ve belediyenin avukatları katıldı.
Başbakanlığa az önce gelen Maliye Bakanı Ersin Tatar, toplantıya girişte basının sorularını yanıtladı.
“Belediye çalışanlarının maaş ödemeleri ne zaman yapılacak” sorusuna karşılık Tatar, “6 milyon TL hazır, ya Belediye Meclisi veya Bakanlar Kurulu’nun karar üretmesi gerekiyor. 6 milyon belediyeye avans olarak verilecek, 11 taksit halinde geri alınacak” açıklamasında bulundu.
Bu arada LTB Başkanı Cemal Buluoğluları’nın istifa edeceği iddialarının olduğu da gelen bilgiler arasında. (saat 16:23)
Lefkoşa Türk Belediyesi’nde bu sabah yine gergin anlar yaşandı.
Başbakan İrsen Küçük’ün belediyeye aktarılacağını söylediği 6 Milyon TL avansın henüz aktarılmadığı ve maaş ödemelerinin yapılmaması, LTB’de tekrar gerginliğe yol açtı.
Belediye çalışanlarından bir grup önce, “sorunların sorumlularını belediye sarayında görmek istemiyoruz” diyerek, Belediye Emekçileri Sendikası eski Başkanı Birtan Aktolga’yı ve belediye çalışanı Hüseyin Çakır’ı belediye binasından dışarıya attı.
Konu ile ilgili kısa açıklama yapan Aktolga, üzüntülerini belirterek, "Olay sanırım bir haber portalına verdiği açıklamalarla ilgili” dedi.
Belediye çalışanları daha sonra LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın odasına giderek, maaşları sordu. Belediye çalışanları ve BES yöneticileri ile görüşen Bulutoğluları, “Ben bu işi halletmeye gidiyorum” diyerek belediyeden ayrıldı.
Bulutoğluları’nın şu sıralarda Başbakanlıkta olduğu öğrenildi. Belediye sarayında ise bekleyiş sürüyor. Öfkeli çalışanlar, Bulutoğluları’nın fotoğraflarını kırdı.
Bu arada Bulutoğluları’nın fotoğrafını, belediye önüne koyan Belediye çalışanları, şu sıralar "temsili para toplama eylemi" gerçekleştiriyor.
(saat 11:30)

















