1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YURT KRİZİ: ÖĞRENCİLER PERİŞAN
YURT KRİZİ: ÖĞRENCİLER PERİŞAN

YURT KRİZİ: ÖĞRENCİLER PERİŞAN

İngiltere’den charter seferle sabahın erken saatlerinde adaya getirilen 150’yi aşkın öğrenci, özel öğrenci yurt koşullarının yetersizliği nedeniyle sokakta kaldı. Hükümet saatler sonra duruma müdahale etti, öğrenciler River Side Otel'e yerleştirildi.

A+A-

İngiltere’den charter seferle sabahın erken saatlerinde adaya getirilen 150’yi aşkın öğrenci, özel öğrenci yurt koşullarının yetersizliği nedeniyle sokakta kaldı. 159 öğrenci yurt binası önünde saatlerce bekledi, aileleri de bahçesinde polis tedbiri altında isyan etti. Saatler sonra hükümet soruna müdahale etti, öğrenciler Alsancak'taki River Side Otel'e yerleştirildi. 

Yurt binasında hijyen koşullarının sağlanmadığı, tuvaletlerin kullanılamaz halde olduğu, odalarda çarşaf, ışık, yastık, yorgan, perde dahi olmadığı belirtildi.

Pilli “Rahat olun, çocuklarımıza en iyi şekilde bakılacak”

15.00 Sağlık Bakanı Ali Pilli BRT’ye İngiltere’den gelen öğrencilerle ilgili yaptığı açıklamada, “bu çocuklarımız hastadır diye değil 14 gün gözetim altında tutulması gerektiği için buraya yerleştirilmiştir” vurgusu yaptı.
Bölge halkına tedirgin olmamaları çağrısı yapan Pilli, virüsün havadan bulaşmadığını, gençlerin de maskelerini takarak ve tüm önlemler alınarak odalarına yerleştirildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı ekiplerinin de otele giderek çalışmaları bizzat yönettiğini anlatan Pilli, bu konuyla ilgili şov yapılmamasını istedi.
Pilli, ufak tefek eksiklikler olabileceğini ancak kısa sürede bunun üstesinden geldiklerini kaydetti. Ailelere de seslenen Bakan Pilli “rahat olun, çocuklarımıza en iyi şekilde bakılacak” dedi.

"Özür dilemeyi kabul etmiyorum"

12.55 Başbakan Ersin Tatar, öğrencilerin yerleştirilmesi sırasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle hükümet adına özür dileyen Başbakan Yardımcısı Özersay’a tepki gösterdi. Ayrıntılar

Ataser: “Biz öğrencilere değil, konuma itiraz ettik”

12.40  Yaptığı açıklama ile tepkileri üzerine çeken Alsancak Belediye Başkanı Ataser yazılı bir açıklama yaptı “biz öğrencilere değil, konuma itiraz ettik” dedi. Ayrıntılar

"Açıklamalar üzücü"

12.00 Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay River Side Otel önünde bekleyen ailelere açıklamalarda bulundu, Alsancak belediye Başkanı Fırat Ataser’in açıklamalarının “üzücü” olduğunu söyledi. Özersay “Belediye başkanının söylemlerine üzüldüm. Çok sayıda insan evlerde karantinada değil mi? Bu çocuklarla evlerdeki karantinada bulunanlar arasına ne gibi bir fark vardır? Alsancak’ta kalan insanlarımız çocuklarımıza vebalı muamelesi yapamaz. Bunu kabul etmem. Burada (River Side Otel’de) ne sağlık ne de güvenlik açısından bir risk vardır.

Özbilgehan:  “Bize vebalı muamelesi yapılıyor. Hepimiz enfekte değiliz”

11.30  KANAL SİM yayınına katılan Birleşik Krallık Türk Öğrenci Federasyonu Eski Başkanı  Mustafa Özbilgehan şu bilgileri verdi:

“Öğrenciler otele yerleştirildi. Bizim asgari sağlık koşullarında barınma önceliklerimiz vardı. Ancak bizi götürdükleri yurt oldukça kötü durumdaydı. Şimdi kaldığımız otelde bir sıkıntı yok. Ufak tefek problemler var ancak çözülecek. Herkesin morali yerinde… Balkondan balkona konuşuyoruz. Belediye başkanının açıklamasının hızlıca, gereksiz ve araştırılmadan yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyorum. İkinci otobüs girerken bu açıklama oldu. Bize vebalı muamelesi yapılıyor. Hepimiz enfekte değiliz. Belki de birkaçımız enfektedir. 159 kişi River Side Otel’deyiz, 9 kişi Güneş Öğrenci Yurdu’nda…

Tüm çocuklar Riverside Otel'e yerleştirildi 

10.50 Girne Kaymakamı Sinan Güneş, İngiltere’den gelen öğrencilerin sorunsuz bir şekilde Girne’deki Riverside Tatil Köyü’ne yerleştirildiğini bildirdi.

Girne Kaymakamı Güneş  yaptığı açıklamada, öğrencilerin sıkıntısız bir şekilde yerleştirildiğini, ailelerin ve öğrencilerin de memnun olduğunu söyledi.

Devletin tüm kademeleriyle orada olduğunu, tüm sağlık ve güvenlik önlemlerinin alındığını ifade eden Güneş, ailelerin de orada olduklarını ancak içeriye alınmadıklarını kaydetti.

Yaşanan sıkıntının aşıldığını, öğrencilerin odalara yerleştirildiklerini, herhangi bir olumsuzluk olmadığını ifade eden Güneş, ancak Alsancak Belediye Başkanı’nın açıklamalarının kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Güneş, belediye başkanının mevcut ortamı, alınan önlemleri yerinde görmeden , konuyla ilgili açıklama yapmasının doğru olmadığını  kaydetti.

 Ülkede şu andaki koşulların belli olduğunu ifade eden Güneş, bundan sonra da bu tür sıkıntıların olmaması için çalıştıklarını, bu kadar emek özveri varken bu gibi tutumların kabul edilebilir olmadığını vurguladı. (tak)

Ataser: Rahatsız olduk

10.00 Öğrencilerin karantina altında tutulacağı Riverside Otel’in bulundu bölgeden sorumlu Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser bölge seçimin yanış olduğunu iddia etti, karantina nedeniyle rahatsız olduklarını söyledi.

y1-117.jpg

Otobüsler Alsancak'taki Riverside Otel'e geldi. Çocukların yerleştirilmesini bekleyen aileler dışarıda bekledi.

y2-101.jpg

y3-065.jpg

yu1.jpg

Erhürman çocukların yanında: Süreç yönetilemedi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, yurt dışından gelen öğrencilerin merkezi karantinaya yerleştirilme sürecinin yönetilemediğini ve herkesin üzgün olduğunu söyledi.

Erhürman, süreç boyunca gelişmeleri yerinde izledi, ailelerin ve çocukların yanında oldu.

Erhürman duygularını şöyle aktardı: “Çocuklarımızın İngiltere'den buraya gelmesi için hükumetin gösterdiği çaba olumluydu. Ancak sabahın erken saatlerinde başlayıp şu anda Alsancak'ta hala devam etmekte olan sorunlar ciddi bir koordinasyonsuzluğun ve süreç yönetimi sıkıntısının açık bir göstergesi. Öğrencilerimiz ve aileleri için üzgünüm.”

Aileler YENİDÜZEN’e konuştu

İngiltere'den charter uçuşla bu sabah erkenden  adaya getirilen öğrencilerin, karantina için götürüldükleri yurtta karşılaştıkları kötü manzara ailelerin tepkisini neden oldu. Yetkililerin, yurdun durumundan dün akşam haberdar olmasını eleştiren aileler,  çocukların uzun süre soğukta bekletilmesine tepki gösterdi, yetkilileri "ilgisiz ve umursuz" olarak nitelendirdi. İngiltere'den kardeşi gelen Simge Yurdakul, yaşanılanlar isyan etti. Yurdakul, şunları söyledi:

"Bu kadar ilgisiz ve umursuz olunmamalı.21Mart’ta ülkemize İngiltere’den gelen 168 genç sabahın erken saatlerinde süründürüldü. 10 öğrenci direk olarak Güneş Yurt’una gönderildi. Peki ya neden? Onların diğer 158 gençten ne farkı var? Özok Yurt’una götürülen 158 genç odalardaki çöp, kirli tuvaletler ve temiz olmayan odalardan dolayı uzun saatler boyu bekletildi. 20Mart’tan beridir yolda olan bu gençlere Kıbrıs’a geldiklerini en iyi şekilde gösterip ne kadar geri kalmış bir ülke olduğumuzu yine belli ettik. Bugün içerisinde kalkacak benzer bir uçuşun olduğu, onların uçuşlarını tehlikeye atmamak için susmaları söylenen bu gençler yorgun bir şekilde bir çözüm bulunulmasını beklediler. Saatler boyu bir çözüm bulunamayınca daha fazla dayanamayıp bütün aileler kendilerini yurdun önünde buldu. Her bir ağızdan bir söz çıkarken ve tek bir yürekle bir sonuç beklenirken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dışında hiç bir Bakanlar Kurulu üyesi olmadığından sonuç için daha uzun bir süre beklendi. Uzun bir süre sonra gelen Kudret Özersay konuşmasında herkesten özür dileyerek 158 öğrencinin Alsancak bölgesinde bulunan Riverside oteline gönderileceğini söyledi. Riverside’ın söylediğine göre orada bütün öğrencileri alabilecek kapasitenin olduğunu öğrenince bütün aileler biraz olsun mutlu oldu. Bu öğrencilerin adaya geleceği 2 gündür belli idi. Hiçbir şekilde yurdu kontrol etmeyen yetkililer, bugün sabahki açıklamalarında dün gece geç saatte öğrendiklerini belirttiler. Pes! Bu gençlerin tek istedikleri sıcak bir su ile yıkanmak ve yatıp uyumaktı lakin onları hasta olmayan insanı bile hasta edebilecek bu duruma sokarak ne kadar kontrolsüz iş ve gücün sadece lafta olduğunu belli ettiler. Saatler boyu ayakta bırakılan bu yorgun gençler yarın öbür gün nezle olduğunda Corona şüphesiyle kan tahliline alınacaklar. Bütün ailelere perişan bir şekilde keşke çocuklarımız gelmeseydiler dedirten bu olayla yine ve yeniden farkımızı, gelişmekte olan bir ülke olduğumuzu değil asla gelişmeyecek bir ülke olduğumuzu kanıtladınız. Teşekkürler."

09.00 Öğrenciler 3 otobüs ile yurt binasından ayrıldı.Tümü de LAlsancak'taki Riverside Tatil Köyü'ne yerleştiriliyor. Veliler de coçuklarının ardından ayrıldı.

08.40 Öğrenciler otobüslere yerleştirildi, gidecekleri yer henüz netleşmedi

o9.jpg

09.jpg

08.08 Öğrencileri yeni kalacakları karantina merkezine götürecek otobüsler geldi.

o1-055.jpg

o6-001.jpg

08.00 Başbakan Yardımcısı Özersay çocuklarının tümünün River Side Otel'e aktarmayı düşündüklerini bu yönde çalıştıklarını açıkladı. Öğrencileri taşıyacak otobüslerin yolda olduğunu söyledi. 159 öğrenci taşınmayı bekliyor.

07.40 Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay da yurt önüne geldi. Tüm öğrencilerin başka bir yere taşınacağını söyleyen Özersay velilerden hükümet adına özür diledi, sorunu çözmeye çalıştıklarını anlattı. 

o2-046.jpg

07.20  Sabah saatlerinde sağlık sıkıntısı yaşayan öğrenciler olduğu da ifade ediliyor. Uzun süredir uykusuz ve aç olan öğrenciler olduğu da söylenenler arasında.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da yurt binası önüne geldi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile istişarede bulunuyor...

Olay yerinde henüz hiçbir hükümet yetkilisi yok

Cumhurbaşkanı öğrencilere 2-3 otele dağılacaklarını iletti. Akıncı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı'ndan aldığı bilgiyi gençlere iletti, kendi aralarında anlaşıp otellere gidişi ayarlamalarını istedi.

Çocuklar Şato Lambousa, Celebrity ve Palm Beach Otel'e dağıtılacak.

00.jpg

Olay yerine gelen Tabipler Birliği Özlem Gürkut da öğrencilere doğru maske kullanımına ilişkin bilgi veriyor.

07.10  Cumhurbaşkanı Akıncı da yurt binası önünde. Aileler çocuklarının saatlerdir aç ve yorgun olduğunu belirtiyor, yurt koşullarını protesto ediyor.

o10.jpg

Öğrenciler yurt binası önünde, aileleri ise az daha ötede bekleyiş sürüyor. Arada polis temas olmaması için tedbir aldı. Hiçbir hükümet yetkilisine henüz ulaşılamadı.

o4-014.jpg

Bazı aileler çocuklarını alıp evlerine götürmek istiyor.

Gençler Cumhurbaşkanına taleplerinin lüks değil, 14 gün boyunca kalabilecekleri hijyenik bir ortam olduğu talebini iletti.

Cumhurbaşkanı Akıncı şu an için hem gençler, hem de aileler için önemli olanın sükûnet olduğunu ifade etti.

07.00 İngiltere’den charter uçuşla bu sabahın erken saatlerinde adaya getirilen öğrenciler, karantina için götürüldükleri yurt binasının şartlarına isyan ediyor

o3-029.jpg

Çok sayıda gencin yakını ve polis yurt binası önünde.

Yurttaki odaların ışıksız, perdesiz, yastık, çarşafsız ve temizlenmemiş olduğu belirtiliyor.

Sosyal medyaya yapılan paylaşımlar öğrencilerin yerleştirilmek istendiği yurttaki korkunç manzarayı gözler önüne serdi.

"Saat sabah 4:56, cocuklarimiz 24 saatten sonra adaya geldiler. Özok Ögrenci Yurdu’na yerleşmeye çalışırlar. Yurt odaları pis, sabun yok, bazı odaların çöpü dolu, bazı odaların ışıkları yanmaz!!! Tuvaletler pis!!!! Bazılarında nevresim yok! Sağlık Bakanlığı hiç mi kontrol yapmadı? Bu nasıl karantina?! Biz sağlıklı çocuklar verip hasta çocuklar mı alacağız? Çocuklarımızın diğer karantina merkezleri gibi imkanları olan yerlere derhal transferleri sağlanmalı! Bu kabul edilemez!! LUTFEN PAYLASIN!!"

y1-116.jpg

y2-100.jpg


Özersay: “Memleketin de, ailelerin de gözü aydın"

İngiltere’deki öğrencileri Kıbrıs’a getiren ilk charter sefer sabaha karşı 02.10 sıralarında gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Özersay, İngiltere’de kalan ve Kıbrıs’a  gelmek isteyen öğrencilerin ülkeye gelmesi için ilk charter seferinin gerçekleştiğini duyurdu.

Sosyal medya hesabı üzerinmden açıklama yapan Özersay, “Memleketin de, ailelerin de gözü aydın, evlatlarımız az önce Londra’dan memlekete vardı… Birlikte başardık, emeği geçen herkesin emeğine sağlık” ifadelerini kullandı. (BRT)

 


Fotoğraflar Devrim Demir/ Meltem Sonay

 

 

Bu haber toplam 33889 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler