1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'YENİ BAŞKAN' YENİ SÜREÇ
 YENİ BAŞKAN YENİ SÜREÇ

'YENİ BAŞKAN' YENİ SÜREÇ

CTP-BG yarın ‘Yeni Genel Başkanı’nı seçecek, gözler yeni Hükümet’e çevrilecek… Peki SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

A+A-

Hükümet’in büyük ortağı CTP-BG’nin mevcut başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ‘Parti BAŞKANLIĞI’ görevi devretmesinin ardından, gözler ‘Hükümet’te ne olacağına’ çevrilecek.

• İSTİFA YASAL ZORUNLULUK DEĞİL… Anayasa, Hükümet’teki partinin kurultaya gitmesinin ve başkanının değişmesinin halinde  ‘istifa etmesini de zorunlu kılacak’ herhangi bir hüküm içermiyor. CTP-BG Kurultayı ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifasını sunmaması ve Hükümet’in mevcut şekliyle devam etmesi de “yasal olarak” seçenekler arasında…

• İSTİFA DURUMUNDA GÖREV ‘MİLLETVEKİLİ’NİN… CTP-BG Genel Başkanlığı için yarın yarışacak her iki aday, Mehmet Ali Talat ve Yaşar Oduncuoğlu’nun da milletvekili olmaması nedeniyle, Hükümet’in istifasını sunması halinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kurma Görevini muhtemelen CTP-BG Milletvekilleri’nden birine verecek.

Meltem SONAY

CTP-BG’nin, bin 108 delegenin oy kullanacağı ve yeni ‘Genel Başkan’ ve ‘ Parti Meclisi’nin seçileceği olağan üstü kurultayı yarın gerçekleşecek. Hükümet’in büyük ortağı CTP-BG’nin mevcut başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ‘Parti Başkanlığı’ görevi devretmesinin ardından, gözler ‘Hükümet’te ne olacağına’ çevrilecek.

Başbakan ‘Milletvekili’ olmalı…

Anayasa’nın ‘Bakanlar Kurulu’nun Oluşumu’ başlıklı 106. Maddesi’nin 1. Fıkrası’na göre, ‘Başbakan, bu madde kuralları çerçevesinde, Cumhurbaşkanınca, milletvekilleri arasından görevlendirilir’.

CTP-BG Genel Başkanlığı için yarın yarışacak her iki aday, Mehmet Ali Talat ve Yaşar Oduncuoğlu’nun da milletvekili olmaması nedeniyle, Hükümet’in istifasını sunması halinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Kurma Görevini muhtemelen CTP-BG Milletvekilleri’nden birine verecek.

Yasa ‘istifa sunulmalı’ demiyor…

Öte yandan Anayasa’ya, Hükümet’teki partinin kurultaya gitmesinin ve başkanının değişmesinin halinde  ‘istifa etmesini de zorunlu kılacak’ herhangi bir hüküm içermiyor.
CTP-BG Kurultayı ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun istifasını sunmaması ve Hükümet’in mevcut şekliyle devam etmesi de “yasal olarak” seçenekler arasında…

Hükümet istifa ederse ne olacak?

CTP-BG Kurultayı ardından, yeni Genel Başkan’ın seçilmesiyle, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Hükümet’in istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması durumunda ise, Cumhurbaşkanı yine Anayasa’nın 106. Maddesine göre,  ‘Bakanlar Kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verecek’.

Anayasa’nın ilgili hükmü ışığında, teamül, Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini ‘en çok milletvekili bulunan partiye’ vermesi doğrultusunda…


Cumhurbaşkanı Hükümeti kurma görevini kime verecek?

Hükümet’in istifasını sunması durumunda, teamül gereği Cumhurbaşkanı da hükümet kurma görevini, yeni parti başkanı milletvekili olmadığı için muhtemelen CTP-BG Milletvekilleri’nden birine verecek.

Kulislerde konuşulan…

Anayasa mevcut Hükümet’e ‘istifa zorunluluğu getirmemesi’ne karşın, Kurultay’ın ardından CTP-BG’nin yeni Genel Başkanı’nın seçilmesiyle, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Cumhurbaşkanı’na Hükümet’in istifasını sunmasının beklendiği kulislerde en çok konuşulan senaryolar arasında yer alıyor.

‘Başbakan adayı’ bir milletvekiline ‘Hükümet Kurma’ görevi

Cumhurbaşkanı’nın bu noktada da, CTP-BG yeni Genel Başkanı’nın işaret edeceği, ‘Başbakan adayı’ bir milletvekiline ‘Hükümet Kurma’ görevini vereceği de konuşuluyor.
Cumhurbaşkanı’nın yeni hükümeti kurma görevini CTP-BG’den bir milletvekiline vermesinin ardından, CTP-BG’nin yeni Genel Başkanı’nın da katılacağı ‘koalisyon görüşmeleri’nin başlayacağı da kulislerde konuşulanlar arasında.

Hükümet için 15 gün süre…

Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulunu kurma görevi alan her milletvekili, bu görevini en geç on beş gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Yine Anayasa’nın 106. Maddesi’nin 6. Fıkrası’na göre de, ‘Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanınca atanıncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulu görevine devam eder.


Anayasa ne diyor?

İKİNCİ BÖLÜM
Bakanlar Kurulu

Bakanlar Kurulunun Oluşumu
Madde 106
(1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan oluşur.  Başbakan, bu madde kuralları çerçevesinde, Cumhurbaşkanınca, milletvekilleri arasından görevlendirilir.
(2) Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verir.
        Bakanlar Kurulunu kurma görevi alan her milletvekili, bu görevini en geç on beş gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlüdür.
(3) Cumhurbaşkanı, yukarıdaki (2). fıkra kurallarına göre Başbakanı ve Başbakanın önerisi üzerine bakanları atar;  Başbakanın istemi üzerine, bakanlardan herhangi birinin görevine son verir.
(4) Bakanlar, milletvekili olmayan kişiler arasından da atanabilir.  Ancak bu gibi kişilerin milletvekili seçilme niteliklerine sahip olması gerekir.
(5) Başbakan ve bakan olan milletvekilleri, Cumhuriyet Meclisi üyeliğini kaybetmezler.  Bakanlar Kuruluna Cumhuriyet Meclisi dışından girmiş olan bakanları yasama dokunulmazlığından aynen yararlanırlar. Fakat Cumhuriyet Meclisinde oy kullanamazlar.
(6) Yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanınca atanıncaya kadar, mevcut Bakanlar Kurulu görevine devam eder

Bu haber toplam 2515 defa okunmuştur