1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Toplam 30 yıl hapis...
Toplam 30 yıl hapis...

Toplam 30 yıl hapis...

DAÜ’de 2015 yılı Kasım ayı içerisinde oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u öldüren sanık Tevfik Utku Polat aleyhindeki karar dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı...

A+A-

 

 

28 yıl hapis cezasına mahkûm edildi

 

Gamze PİR BAYKUR

DAÜ’de 22 Kasım 2015 tarihinde Alfam Öğrenci Yurdu C Blok 263 numaralı odada, 19 yaşındaki oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u 23 kez bıçakladıktan sonra boğazını keserek öldüren sanık Tevfik Utku Polat aleyhindeki karar dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıkladı. 21 yaşındaki sanık Polat, “Adam öldürme” suçundan 28 yıl, “Ciddi darp” ve “Kanunsuz bıçak taşıma” suçlarından ise 1’er yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Öfke patlaması cinayetle son bulmuştu...

Türkiye’de lise çağlarında vücut dismorfik bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tanısı ile tedaviye başlayan sanık Tevfik Utku Polat, üniversite eğitimi için KKTC’ye geldikten sonra da tedavisine bir süre DAÜ Sağlık Merkezi’nde devam etmişti. Doktor tarafından kendisine verilen ilaçları kendi isteği ile bırakan sanık Polat, sinir ve öfke kontrolü bozuklukları yaşamaya başlamıştı. Sanık Polat, 22 Kasım 2015 tarihinde ise kız arkadaşının bir başka kişiyle ilişkisi olduğundan şüphelenmiş ve şüphesi ile öfkesi had safhaya yükselmişti. Sanık, kalmakta olduğu odada kız arkadaşı ile görüşmek istediğini ona iletmiş ancak kız arkadaşından ilk başta olumsuz bir cevap almıştı. Sanık Polat, oda arkadaşı olan maktulden ise kız arkadaşı geleceği için o gece odadan ayrılmasını istemiş ancak maktulün o gece odadan çıkmak istememesinden ötürü öfkelenmişti. Sanık Polat, öfkelendiği için de, gönüllü ifadesinde belirttiği gibi ya kendisini, ya oda arkadaşını ya da kız arkadaşını öldürmek düşüncesiyle markete gitmiş ve 2 adet bıçak alarak odasına geri dönmüştü. Sanık odasına geldiğinde oda arkadaşına tekrardan odadan çıkmasını söylemiş ve reddedilmesi üzerine ise öfke patlaması geçirmiş, önce oda arkadaşını yumruklayarak boğazını sıkmış, ardında ise marketten aldığı bıçaklardan biriyle oda arkadaşının karın ve göğüs kısmına 23 bıçak darbesi ile ölümüne sebebiyet verdiği gibi gönüllü ifadesinde belirttiği şekilde acı çekmesin diye en sonunda maktulün boğazını da kesmişti.

Mahkeme heyeti suçlu buldu...

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Tevfik Utku Polat’ı aleyhine getirilen davalardan suçlu bulup mahkûm ettiklerini açıkladı. Sanığa ceza takdir ederken cezalandırma ilke ve prensiplerini tüm yönleri ile birlikte ve bütün olarak dikkate alınıp değerlendirilmesi gerektiğini belirten Esendağlı, suçun ciddiyeti, vahameti, neticeleri, suçun işleniş şekli ve sanığın kişisel durumunun değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Esendağlı, cezalandırmanın amacının bir yandan suç işleyenin adil bir cezayla cezalandırılması olduğu kadar başka suçların işlenmesinin önünü almak, benzeri hareket edebilecek kişileri caydırmak, toplumsal alanda ve kamusal alanda güveni sağlamak olduğunun altını çizerek, cezalandırmada kamusal ve toplumsal menfaatin korunması gayesinin yanında kişilerin topluma kazandırılması, faydalı birey olarak topluma geri dönmesini sağlamasına hizmet edecek cezaların tayin edilmesi gayesinin de mevcut olduğunu belirtti.

“Uzunoluk, hiç bir kusur affedilemeyecek bir şekilde cinayete kurban gitti...”

 “Adam öldürme” suçunun ömür boyu hapisle cezalandırılabilecek bir suç olduğunu belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, yaşam hakkının, gerek anayasa gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle korunan ve en fazla değer verilen bir hak olduğunu vurguladı. Esendağlı, bu tür suçların toplumda infial ve korku yarattığının aşikâr olduğunu belirterek, “Adam öldürme” suçunun hiç şüphesiz en ciddi suretle cezalandırılacak olan suçlardan bir tanesi olduğunu söyledi. Kararında olayın olgularına da değinen Esendağlı, olayın meydana geliş şekline bakıldığında sanık Tevfik Utku Polat’ın, maktul Tevfik Uzunoluk ile ne olay gecesi ne de olay öncesi süreçte hiç bir husumet veya gerginliğin yaşanmamış olduğunu gördüklerini belirtti. Esendağlı, yine maktulün fiili, icrai veya ihmal düzeyinde sanığa yönelmiş hiç bir hareket veya işlevi olmadığının da açıkça meydanda olduğuna işaret ederek, maktulün, sanığın birlikte kalmak oldukları odada gece dışarıya çıkmamak tercihini kullandığını ve maktulün çok doğal bir beyanda bulunduğunu açıkladı. Bu doğrultuda maktulün, meselenin meydana gelmesine bir katkı koymadığı, herhangi bir surette tahrik unsurunun bu suçun meydana gelmesinde söz konusu olmadığını kabul ettiklerini belirten Esendağlı, 19 yaşında, üniversite eğitimi için KKTC’ye gelen maktul Uzunoluk’un hiç bir kusur affedilemeyecek bir şekilde cinayete kurban gittiğini söyledi.

“23 kez sıcak darbe ve temas yaparak maktulü öldürdü...”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Tevfik Utku Polat’ın kendi içerisindeki öfke patlamalarını öldürme düşüncesi raddesine taşıdığından marketten bıçak aldığını, odasına geri döndüğünde ise oda arkadaşı maktul Tevfik Uzunoluk’u önce darp ederek boğazını sıktığını ardından ise 23 bıçak darbesiyle ve en sonunda da boğazını keserek ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Otopsi raporuna göre tespit edilen 23 adet kesici delici alet yaralarının 3 tanesinin kendi başına ölümcül mahiyette olduğunu belirten Esendağlı, sanık Polat’ın suçun işlenmesi esnasında fiilen maktulün üzerine bıçak darbeleri ile saldırması, bir seferde yaralamak veya bıçak sokmakla eylemlerini sonlandırmayıp 23 kez sıcak darbe ve temas yaparak maktulün ölüme sebebiyet vermesinin bu cinayetin şiddetinin ve vahametinin bir göstergesi olduğunu açıkladı. Esendağlı, ayrıca sanığın defalarca durmaksızın ayni kinle devam ederek bu suçu işleyip son hareket olarak da maktulün boğazını kestiğini anımsattı. Olayın üniversite kampusu içerisinde, üniversite öğrencilerinin iskân edildiği yurt binasında meydana gelmesinin üniversite ve yurt sakinleri üzerinde ciddi bir endişe ve korku ortamına sebebiyet verdiğine dikkatleri çeken Esendağlı, üniversite eğitimi için sanık ve maktul gibi ailelerinden uzakta kalan genç kişilerin huzur ve güvenliğinin bu olayda ciddi surette zedelendiğini ve kamu vicdanın yaralandığını dile getirdi.

“Sanığın kişisel durumu incelenmeli”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Melek Esendağlı, bu meselede sanık Tevfik Utku Polat’ın kişisel durumunun da incelenmesi gerektiğini belirtti. Sanığın olay gecesi suçu işledikten sonra kız arkadaşı ile buluştuğunu ve yaptıklarını itiraf ettiğini, ardından ise polise giderek teslim olduğunu belirten Esendağlı, sanığın kendi ülkesine kaçma veya yargılanmaktan kaçma gibi ihtimali aklından geçirmediği gibi olayın hemen akabinde teslim olduğunu ve en erken vakitte her şeyi tüm detaylarıyla polise anlattığını söyledi. Esendağlı, sanığın kişisel durumu hakkında etraflıca üzerinde durulan hususun sanığın psikolojik rahatsızlıkları olduğunu belirterek, Doktor Mehmet Yağlı, Doktor Fazilet Öztürk, Doktor Mehmet Çakıcı’nın sanığı muayene ettiğini ve cezai ehliyeti olduğu hakkında hemfikir oldukları gibi sanık hakkında obsesif kompulsif bozukluk tanısı ve ilaç tedavisi hakkında da fikir birliğine vardıklarını da açıkladı. Sanığın ruh sağlığı rahatsızlıklarının azımsanamaz bir boyutta olduğunu kabul etmek gerektiğini belirten Esendağlı, sanığın olay sonrası maktulün üzerini kıyafetlerle örtmek gibi karmaşık duygu durumunu gösteren hareketler sergilediği gibi gönüllü ifadesinde görüntüden ve kendinden tiksindiğini de ifade ettiğini anımsattı.

Toplam 30 yıl hapis...

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Melek Esendağlı, yaklaşık 1 saat okuduğu kararın sonunda sanık Tevfik Utku Polat’a verilecek cezanın türünün hiç şüphesiz hapislik cezası olduğunu belirtti. Sanığa takdir edilecek olan cezanın süresi hakkında özellikle meselede hiç bir katkı ve kusuru bulunmayan 19 yaşındaki üniversite öğrencisini kendi kalmakta olduğu yurt odasında vahim surette hayatına son verdiğini dikkate aldıklarını belirten Esendağlı, sanığın uzun süreli bir ceza ile cezalandırılması, cezanın ibretamiz ve caydırıcı olduğu gibi kamu vicdanına hitap etmesi gerektiği kanaatine vardıklarını açıkladı. Esendağlı, sanık Polat’ı “Adam öldürme” davasından 28 yıl, “Ciddi darp” davasından 1 yıl ve “Kanunsuz bıçak taşıma” davasından ise 1 yıl hapis cezasına mahkûm ettiklerini ve hapis cezalarının ise birlikte çekilmesine karar verdiklerini açıkladı.

Bu haber toplam 4013 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler