1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Toplam 24 yıl hapis...
Toplam 24 yıl hapis...

Toplam 24 yıl hapis...

Omar Monajjed ve Salih Yiğit dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak toplam 24 yıl hapis cezasına çaptırıldı

A+A-

Gamze PİR BAYKUR

İskele’de 2016 yılı içerisinde Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından uyuşturucu zulası olarak kullanılan bir eve yaptığı operasyon sonucunda ele geçirilen 1 kiloyu aşkın Kokain, Hintkeneviri ve Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddeyi tasarruf eden sanık Burak Sevim ile sanık Sevim’den içmek için uyuşturucu madde almak isteyen ancak alamadan suç üstü yakalanan sanık Omar Monajjed ve Salih Yiğit dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, “Kanunsuz uyuşturucu maddeyi tasarruflarında bulundurmaya teşebbüs etme” davasından yargılanan sanık Monajjed ile Yiğit’in 1 yıl süreyle Denetimli Serbestlik hükümlerine tabi tutulmasına emir verirken, sanık Burak Sevim, birlikte çekilmek üzere “16 gr 125 mg Kokain tasarrufu” davasından 5 yıl, “675 gr 920 mg Hintkeneviri tasarrufu” davasından 9 yıl, “714 gr 860 mg Sentetik Cannabionoid tasarrufu” davasından 10 yıl, “Başkasının kimliğine bürünme” davasından ise 1 ay hapis cezasına mahkum edildi. Sanık Burak Sevim, 10 yıl hapis yatacak.

 

Ev uyuşturucu zulası olarak kullanılıyordu...

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri 29 Kasım 2016 tarihinde İskele Cesar Resort Niberus Apartmanı No 32’de uyuşturucu madde olduğu yönünde bir ihbar alarak konu evde gitmişti. Narkotik ekipleri evde herhangi birini tespit edemeyince pusu görevine başlamış ve ayni gün sanık Omar Monajjed’in eve giriş yaptığı sırada polis tarafından alıkonulmuştu. Sanık Monajjed’den yapılan soruşturma neticesinde mesele ile bağlantısı olan sanık Salih Yiğit de polis tarafından tespit edilerek tutuklanmıştı. Konu evde yapılan aramada ise evin çeşitli yerlerinde 16 gr 125 mg Kokain, 675 gr 920 mg Hintkeneviri ve 714 gr 860 mg Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde bulunmuştu. Mesele ile ilgili soruşturma başlatan Narkotik ekipleri tahkikat kapsamında konu uyuşturucu maddelerin asıl sahibi olan sanık Burak Sevim’i Mağusa’daki evinde tespit etmiş ve sanık Sevim’in evinde yapılan aramada ise 11 gr 438 mg Sentetik Cannabionoid, 386 mg Hintkeneviri ve 8 adet MDMA hap bulmuştu. Yapılan tahkikatta sanık Burak Sevim’in İskele’deki konu evi  Hüseyin Karabardak’ın kimliğine bürünerek uyuşturucuları saklamak için kiraladığı da ortaya çıkmıştı.

 

Sanık Monajjed ile Yiğit Denetimli Serbestlik Yasasından yararlandı...

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Omar Monajjed, Salih Yiğit ve Burak Sevim’i itham edildikleri davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı. Sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit’in mahkum olduğu tüm davaların uyuşturucu maddeler yasası altında olduğundan ceza takdirine geçmeden önce Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında olup olmadıklarının incelenmesi gerektiğini belirten Esendağlı, Sanık Burak Sevim’in ise Denetimli Serbestlik Yasası kapsamı dışında kaldığının da görüldüğünü ifade etti. Esendağlı, Sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit’in madde kullanıcısı olduğunun tıbbi raporlarda belirtildiğinin altını çizerek, sanık Monajjed ile Yiğit’in uyuşturucu madde kullanımı için içimlik bir miktarı almak için faaliyete geçtikleri esnada polis tarafından tespit edildiklerini ve suç işlemenin teşebbüs raddesinde kaldığının  olgulardan açıkça görüldüğünü belirtti. Sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit’in Denetimli Serbestlik Yasası kapsamına girdikleri  neticesine varmanın kaçınılmaz olduğunu ifade eden Esendağlı, bu doğrultuda sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit’e Denetimli Serbestlik seçeneği sunulması gerektiğini açıkladı. Esendağlı, sanık Omar Monojed ile Salih Yiğit’in Denetimli Serbestlik seçeneğini kabul etmesi üzerine kullanım ve bağımlılık koşullarının tespiti ve sürenin belirlenmesi için tıbbi raporların değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, tıbbi rapora göre uyuşturucu madde kullanım bozukluğunun mevcut olduğunu ve 1 yıllık rehabilitasyon önerildiğini vurguladı. Esendağlı, sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit hakkında Denetimli Serbestlik süresini 1 yıl olarak belirlemeyi uygun ve adil bulduklarını açıkladı.

 

“Bu tür suçlar toplum huzurunda yara açar...”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamı dışında kalan sanık Burak Sevim hakkında ceza takdirine geçilmesi gerektiğini ifade ederek, ceza takdir ederken cezalandırma ilke ve prensiblerinin, suçun işleniş şeklinin, ciddiyetinin, vahametinin, neticelerinin, sanığın kişisel durumunun ve meseleye özgü tüm koşulların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Uyuşturucu madde suçlarının Mağusa Ağır Ceza Mahkemesinin gündemindeki davalar arasında ciddi bir fark sahibi olduğunu ifade eden Esendağlı, bu tür davaların yaygın ve artış halinde olan suçlar olduğunu belirtti. Esendağlı, bu tür suçların özel olarak bireylerin ve genel olarak da toplum sağlığını ciddi surette yıprattığını, uyuşturucu madde bağımlılığının başka suçlara ulaşma hakkında da bir basamak teşkil ettiğini ve toplum huzurunda yara açtığının gözlemlendiğini belirterek, toplumun bu tür suçların yaygınlaşmasından ötürü ciddi kaygı ve endişe içerisinde olduğunun da bir gerçek olduğunu vurguladı. Uyuşturucu maddelere dair davaların, özünde uyuşturucu maddenin türü, miktarı, hangi saikle tasarruf edildiğinin cezaya etken faktörlerden olduğunu belirten Esendağlı, bu hususların özel olarak incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Esendağlı, uyuşturucu madde satış veya sağlayıcı olma saiki ile suç işleyen ve bundan kazanç sağlayan kişilerle bağımlılık sebebi ile uyuşturucu maddeyi kullanım saiki ile suç işleyen kişiler arasında bir ayrım yapılması gerektiğini belirterek, uyuşturucu maddeleri temin eden kişilerin daha ağır suretle cezalandırılması gerektiğini açıkladı.

 

“105 davadan 38’i uyuşturucu madde davası...”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, 2016-2017 Adli Yıl içerisinde Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde gündemlerine gelen davalar hakkında bir değerlendirme yaptıktıklarını dile getirdi. Esendağlı, buna göre toplam 105 adet davadan 38 adetinin uyuşturucu maddeler yasası tahdında olduğunu ve neticelendirmiş oldukları 38 adet uyuşturucu madde davasından 27 davanın Sentetik Cannabionoid, 8 davanın Hintkeneviri, 2 davanın MDMA ve 1 davanın ise Eroin türü uyuşturucu maddeler hakkında olduğunu açıkladı.

 

“Sanık Sevim 4 ayrı uyuşturucu türünü tasarruf etti...”

Sanık Burak Sevim’in “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” suçlarını işlerken 4 ayrı türde uyuşturucuyu ayni zaman dilimi içerisinde tasarruf ettiğini belirten Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanığın uyuşturucu suçları ile ilgili olan  derin ve sıkı bağlantısının suçun vahametini gözler önüne serdiğini söyledi. Sanığın tasarruf ettiği Hintkeneviri türünün, bilinen en az zararlı tür olup tasarrufunun 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabildiğini belirten Esendağlı, diğer tasarrufa konu türler olan Kokain, Sentetik Cannabionoid ve MDMA’nın da yasada en ağır uyuşturucu türleri arasında sayıldığını ve 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabildiğini vurguladı.  Esendağlı, sanık Burak Sevim’in avuklatının Kokain hakkında saflık derecesi analizi yapılmadığını, saflık derecesinin düşük olduğunu ve bu hususun sanığın lehine değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürdüğünü anımsatarak, Kokainin saflık derecesinin tespit edilmediğini ancak analiz raporunun konu maddenin Kokain olduğunu bilimsel olarak ortaya koyduğunu ve Kokainin saflık derecesinin düşük olup olmamasına fazla ağırlık verilmesi gereken bir husus olmadığını belirtti.

 

“Sanığın tasarruf ettiği miktar azımsanamaz...”

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Melek Esendağlı, sanık Burak Sevim’in tasarrufundaki maddelerin ağırlığının ne olduğunun cezaya etken olduğunu belirterek, sanığın 16 gr 125 mg Kokain, 675 gr 920 mg Hintkeneviri, 714 gr 860 mg Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddeyi tasarruf ettiğini anımsattı. Nazara alınan davada 11 gr 438 mg Sentetik Cannabionoid, 386 mg Hintkeneviri ve 8 adet MDMA hapın da mevcut olduğunu hatırlatan Esendağlı, sanığın tasarrufundaki uyuşturucu maddelerin miktarı bu şekildeyken azımsanamayacak bir ölçüde olduklarının aşikar olduğunu söyledi. Esendağlı, tasarruf edilen miktardaki yoğunluğun suçun vahamiyetini arttırdığı gibi ayni oranda ceza takdirinde de ağırlatıcı bir faktör olduğunu belirterek, uyuşturucunun hangi saik ile tasarruf edildiğinin de ceza tayininde önemli bir faktör olduğunu açıkladı. Uyuşturucuların kişisel kullanım miktarlarını aşan bir miktarlarda olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Esendağlı, uyuşturucuların yanında üzerinde uyuşturucu madde kalıntısı tespit edilen hassas terazilerin bulunması, uyuşturucuların farklı paketler halinde streç naylonlara sarılarak ayrıştırılmış ve ayrı ayrı yerlerde muhafaza edilerek tespit edildiğini de söyleyip tüm bunların organize bir çalışma yapıldığını gösterdiğini açıkladı. Esendağlı, bu anlamda sanık Sevim’in uyuşturucuyu tasarruf etmesinin altında yatan saikin uyuşturucu madde kullanıcılarına madde temini olduğunun açıkça görüldüğünü vurgulayarak, uyuşturucu madde temini, uyuşturucu madde dağıtımı ve bağımlının beslenmesinin, uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması hakkında en büyük toplumsal tehditlerden biri olduğunu belirtti.

 

“Sanık gerekli dersi almadı...”

Sanık Burak Sevim’in 2012 yılında 2 ayrı davadan mahkum olduğunu her 2 davadan da hapis cezası aldığını anımsatan Melek Esendağlı, sanığın bu yargılamalardan, cezalandırmalardan ve cezaevinde bulunmaktan gerekli dersi almayarak tekrar benzeri uyuşturucu madde suçlarını işlediğinin görüldüğünü söyledi. Esendağlı, sanığa kamu sağlığını doğrudan ilgilendiren bu davada ceza takdir ederken prensiblerden ayrılmayarak kamu menfaatinin korunması ilkelerine ağırlık verilmesi ve hürriyeti bağlayıcı bir ceza ile cezalandırılması gerektiğini belirtti. Uyuşturucu madde temin etmek için tasarruf eden, önceki sabıkalarından anlaşıldığı üzere bunu alışkanlık haline getiren, azımsanamayacak miktarda ve 4 ayrı türde uyuşturucuyu tasarruf eden sanık Sevim’e ceza takdir ederken uzun süreli bir hapis cezası verilmesini uygun bulduklarını açıklayan Esendağlı, sanık Sevim’i beraber çekilmek üzere Kokain türü uyuşturucu madde tasarruf etmekten 5 yıl, Hintkeneviri türü uyuşturucu madde tasarruf etmekten 9 yıl, Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde tasarruf etmekten 10 yıl ve başkasının kimliğine bürünmekten 1 ay hapis cezasına mahkum ettiğini açıkladı. cezaları birlikte çekilecektir. Esendağlı, ayrıca sanık Omar Monajjed ile Salih Yiğit’in ise 1 yıl süreyle Denetimli Serbestlik hükümlerine tabi olmasına emir verdi.

Bu haber toplam 3906 defa okunmuştur
Etiketler : ,