1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'SATIŞLAR SON 8 YILIN EN İYİSİ'
'SATIŞLAR SON 8 YILIN EN İYİSİ'

'SATIŞLAR SON 8 YILIN EN İYİSİ'

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, sektörde 2008 yılından bu yana (son 8 yılın) en iyi satışlarının bu yıl yapıldığını vurguladı.

A+A-

 

Emlakçılar, özellikle Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle Kıbrıs’ta gayrimenkul satışlarında ciddi bir artış yaşandığını söyledi, dövizdeki dalgalanmanın satışları çok etkilemediğini belirtildi.
 

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak satışlarının artmasında Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Kıbrıs’ta ev almak istenmesi, eğitim sektöründeki büyüme, öğrencilerin kira vermek yerine ev satın almaları olduğuna vurgu yaptı

 

Emlak-Ekstra Direktörü Ziya Toygan, Girne bölgesinde emlak satışlarının hareketli gittiğini belirterek, Girne’nin merkez kısmına yapılan apartman projelerinde Türkiyeli yatırımcıların büyük talebi olduğuna dikkat çekti.

Emlak Kıbrıs Satış Danışmanı Erkan Arıklı:
Yeni başlayan projeler, henüz proje tamamlanmadan tükeniyor
 

Boray Emlak Satış Danışmanı Emine Karaca: Kıbrıs görüşmelerinin piyasaya olan etkisi ile Türk mallarına rağbet var. Ancak bu sene, eşdeğer olmasına rağmen Girne bölgesinde satış patlaması yaşandı.

Emlak satışlarında şu anda bir dalgalanma yaşandığını söyleyen Emlak Kıbrıs Direktörü Salih Karayusufoğlu ise dövizin yükselmesinin alım gücünü yavaşlatsa da satışların devam ettiğine dikkat çekti.

 

Didem MENTEŞ

Ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olan emlak satışları hız kesmiyor, satışlardaki canlılık dövize rağmen yükselerek devam ediyor. Özellikle Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle Kıbrıs’ta gayrimenkul satışların da ciddi bir artış yaşanırken, dövizdeki dalgalanmaların satışları çok etkilemediği belirtildi.

Emlak sektöründe 2008 yılından  bu yana (son 8 yılın) en iyi satışların bu yıl yapıldığını vurgulayan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, bunun da birçok nedeni olduğuna dikkat çekti.

Hasan Sungur, 2016 yılında emlak satışlarının artmasında Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Kıbrıs’ta ev almak istenmesi, Kıbrıs’taki konut ihtiyacı, eğitim sektöründeki büyüme, öğrencilerin kira vermek yerine ev satın almaları, inşaat ile emlak firmalarının hareketlenmesi ve yurt dışına açılmalarının etkili olduğunu dile getirdi. Sungur, dövizin yükselmesinin emlak sektörünü çok etkilemediğine değindi.

 

“2016 yılından sonra da yükselmeye başlayacak”

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, bu yıl ki satışların iyi olmasının pek çok etken olduğunu vurguladı. Sungur, “Güney Kıbrıs’ta Merkez Bankası verileri ve emlak kuruluşlarının verilerini takip ediyoruz. Güneyde emlak fiyatları, kaybettiği değeri alacak ve 2016 yılından sonra da yükselmeye başlayacak. Bu da neyi getirecek, güneyde yaşayan birçok yabancı, fiyatların eski haline gelmesini bekliyor ki oradaki malı satıp, çok ucuz olduğu için kuzeyde mal alsın” dedi.

İkinci nedenin ise Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle, belli bir sınıftan insanların, Kıbrıs’ta ev alma ya da yatırım yapma talebi içerisine girdiklerini aktaran Sungur, bu taleplerin neticelerinin ortaya çıkmaya başlayacağını kaydetti. Üçüncü nedenin ise Türkiye’de birçok kolejin kapatılması nedeniyle, oradaki öğrencilerin Kıbrıs’a geldiğini, bu kişilerin kira fiyatları nedeniyle, ev almaya yöneldiklerini anlatan Sungur, öğrencilerin ailelerinin de gelerek ev aldıklarını ifade etti. Dördüncü nedenin ise Kıbrıs sorunu görüşmelerinde 1974 yılından sonra kuzeyde izinli olarak inşa edilmiş konutlara, Kıbrıslı Rumların gelip alamayacağı, konutta oturan mal sahibinde kalacağına dair bir mutabakat yapıldığını, bu durumun da emlak satışlarına çok etkisi olacağını vurguladı.    Sungur, “Kıbrıs görüşmelerinde her şey bağlandı filan diyorlar ama bağlanmamış çok şey var. Cumhurbaşkanı tarafından emlakçılar birliği olarak bize sunum yapıldı. Ancak KKTC’de 1974 yılından sonra kuzeyde inşa edilmiş herhangi bir ev, villa, apartman dairesinin, anlaşma sonrası Rumlar tarafından gelip alamayacağı konusunun bilgisini aldık. Bu çok önemlidir bir datadır ve bu konunun karara bağlanması, piyasayı daha da çok canlandıracaktır.

İnsanlar ev alacağı zaman Türk tapulu isterdi, şimdi artık Türk tapulu olmasa bile eğer 1974 yılından sonra inşa edilmiş bir evse bir riski yoktur, bunun mesajını aldık”

Hasan Sungur, dövizin yükselmesinin ise emlak sektöründe pek etkisi olmadığını, alıcı ile satıcının ortak bir fiyatta anlaşabildiğini belirtti.


 


 

Emlak Kıbrıs Satış Danışmanı Erkan Arıklı:Projeler tamamlanmadan tükeniyor

Emlak Kıbrıs Satış Danışmanı Erkan Arıklı, emlak sektörünün ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini belirterek, yeni başlayan projelerin henüz bitmeden satıldığına dikkat çekti. Dövizdeki yükselişin emlak sektörünü etkilese de bu etkinin, ev satışlarını değil, ev alıp döviz borçlanan insanları etkilediğini vurguladı. Arıklı şunları belirtti: “Satışlar da dönemsel azalmalar olsa da emlak sektörü, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam etmektedir. Yeni başlayan projeler, henüz proje tamamlanmadan tükeniyor. Bölgesel olarak her sene değeri yükselen arsa fiyatlarında da düşüş olmuyor. Bunun gibi detaylara bakarak sektörün gidişatının stabil durumda olduğunu düşünüyorum. Öte yandan Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmeler sürüyor. Kıbrıs görüşmelerinin 2000’li yılların başından beridir istikrarsız durum da olması, ilk başlarda sektörü etkilese de sonraki dönemler de bu durum da normale dönmüştür. Emlakların Türk koçanlı, eşdeğer koçan ve hisse koçan olarak bölünmesi ve fiyatların da buna göre belirlenmesi birçok kişiyi etkilese de piyasa kendini buna göre revize etti. Kıbrıs barış görüşmelerinin kısa zaman da olumlu veya olumsuz şekilde netleşmesi, emlak sektörünü çok muazzam bir şekilde canlandıracaktır. Türkiye’de yaşanan olayların yerli yatırımcılar açısından her hangi bir etkisi yoktur. Türkiye den gelen yatırımcılar açısından bireysel satışlarımızda yükselme ama proje yatırımcıları açısından ise azalma olmuştur. Dövizin yükselişi ise her sektör gibi emlak sektörünü de olumsuz etkiliyor. Ama emlak toplumun en temel ihtiyaçlarından biri olduğu için, bu yükseliş ev satışlarını değil ev alıp döviz borçlanan insanların hayatını daha da çok zorlaştırıyor. Dövizin hayatımızı etkilememesi için piyasa da dönen fiyatların pound, dolar veya Euro değil Türk Lirası olarak revize edilmesi ve emlak sektörüne Türk lirası olarak devam edilmesi gerekmektedir”


 

Emlak-Extra Direktörü Ziya Toygan: Döviz yükselişi satışları durdurmadı

Emlak-Ekstra Direktörü Ziya Toygan, Girne bölgesinde emlak satışlarının hareketli gittiğini belirterek, Girne’nin merkez kısmına yapılan apartman projelerinde Türkiyeli yatırımcıların büyük talebi olduğuna dikkat çekti. Toygan, şunları aktardı: “Şu an Girne piyasasında satışlar her zaman ki gibi hareketli gidiyor. Girne merkeze ve apartman projelerine Türkiyeli yatırımcıların yoğun talebi var. Emlak piyasasında zaman zaman görüşmeler veya yeni yapılan açıklamalar kısa süreli de olsa müşterileri etkiliyor. Fakat hayat devam ediyor ve ev alması gereken, taşınması gereken insanlar yine ev almaya devam ediyor. Zaten bu tip gelişmelerin piyasaya etkisi uzun süreli yansımıyor. Türkiye’deki olayların bizim piyasamıza şöyle bir yansıması oluyor; Kıbrıs’ın daha sessiz sakin veya daha güvenli olması Türkiye’nin bazı kesimlerde yaşayan kişilerin buraya yatırım yapmasına etken oluyor. Dövizin yükselişi ise satışları durdurmadı fakat TL borçlanacak olan müşterilerin bu süre içerisinde ciddi zarara uğratmıştır, bunun diğer bir sebebi de Türkiyeli vatandaşların ev satın alma prosedürünün 1 ay sürmesidir”

 


Boray Emlak Satış Danışmanı Emine Karaca: Döviz yükselse de satışlar devam ediyor

 

Boray Emlak Satış Danışmanı Emine Karaca, bu yıl Lefkoşa ve Girne piyasasının satış bazında çok farklı hareket gösterdiğini, dövizdeki yükselişin yatırımcıları tedirgin etmesine rağmen emlak satışlarının devam ettiğini dile getirdi. Karaca, satışlarda Türkiye’deki yaşanan gelişmelerin de etkisi olduğuna vurgu yaptı. Karaca, şunları aktardı:
“İlk olarak, 2016 yılının sonuna yaklaştığımız bu günlerde yatırımcılarımız daha çok yeni yıl telaşı yaşamakta ve önceden ayarlanmış 2-3 günlük tatillere gitmek için hazırlık yapmaktadırlar. Bundan dolayı ihtiyaçlarını çok acil olmadıkça erteleme kararı alıyorlar. Fakat 2016 yılı için şunu söyleyebilirim yatırımcılarımız daha çok bilinçlendi ve mal almanın bankada birikim yapmaktan daha çok getirisi ve kazancı olduğunu görmüştür. Bankaları mesleğim gereği yakından takip ediyorum ve konut kredisi kapsamında birçok vatandaşın ticari anlamda ev sahibi olduğunu söyleyebilirim. Kıbrıs görüşmelerinin piyasaya olan etkisi Türk mallarına olan rağbetle ortaya çıkıyor, fakat bu yıl, eşdeğer olmasına rağmen Girne bölgesinde satış patlaması yaşanmıştır. Girne ve Lefkoşa piyasası satış bazında çok farklı bir atraksiyon göstermektedir. Genelde alanım Lefkoşa ağırlıklı olduğu için karşılaştığımız ve tercih edilen ilk şey Türk koçanlı olmasıdır. Şahsi görüşüm ise Türk koçanlı veya eşdeğer olmasının ileriki zamanlarda sorun yaşamayacaklarıdır.

Türkiye’den Kıbrıs’a satış bazında ki rağbet ise ilk darbe olayından sonra görülmüştür. Türkiye’den gelip durumu olan vatandaşlar bütçelerine göre taşınmaz mal alımı yapmışlardır. İkincisi ise Türkiye’de malı olup daha ucuza elden çıkarıp parasını burada değerlendirmek isteyenler olmuştur. Kuzey Kıbrıs ada olmasından ötürü Türkiye’ye nazaran daha rahat ve sakin bir yaşantı sürdürmekte bundan dolayı Kıbrıs’ta yatırımın, TC vatandaşlarına göre daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Dövizin yükselişi ise yatırımcılarımızı tedirgin etmiştir. Fakat ihtiyaçlar hiçbir zaman bitmiyor. Piyasaya baktığım zaman yatırımcılar gerek satış danışmanların aracılığıyla gerekse direk müteahhit/yap sat firmalardan taşınmaz mal alımı gerçekleştirmiştir. Bütçesi kısıtlı olup dövizden etkilenen bir kesimde bulunmaktadır. Dolayısı ile bu kesim taşınmaz mal alma işini bir müddet askıya alıp bekleme kararı almıştır. Onlarda doğru zamanı kollayıp yatırım yapacakları günü bekleyeceklerdir.”

 


 

Emlak Kıbrıs Direktörü Salih Karayusufoğlu: Alım gücü yavaşlasa da satışlar sürüyor

Emlak satışlarında şuanda bir dalgalanma yaşandığını söyleyen Emlak Kıbrıs Direktörü Salih Karayusufoğlu ise dövizin yükselmesinin alım gücünü yavaşlatsa da satışların devam ettiğine dikkat çekti.

Karayusufoğlu, şunları dile getirdi: “Emlak sektörü satışlarında şuanda bir dalgalanma var. Dövizin ani çıkışı sektörü olumsuz etkiledi. Ev alımını beklemeye alanlar veya vazgeçenler oldu. Bu belirsizlik alım gücünü biraz yavaşlatsa da satışlar bitmiş değildir.

Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmeler şuan emlak sektörünü olumsuz etkilemedi. Fakat illaki insanların kafasına soru işaretler var.

Türkiye’de ki olaylar emlak sektörünü etkilemez çünkü yatırımcı buradaki duruma bakar. Burada olumsuz olaylar olursa illaki sektör hem duygusal hem gerçek anlamda yavaşlar. Türkiye’den gelip ev alanlar oldu ama bunun yanında üçüncü sınıf ülkelerden de gelerek ev alanlar oldu. Özellikle Girne piyasasına bu durumun yansıdığını görüyoruz”

Bu haber toplam 4337 defa okunmuştur