1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Rum tarafını 2014’e getirmeye çalışıyoruz”
“Rum tarafını  2014’e getirmeye çalışıyoruz”

“Rum tarafını 2014’e getirmeye çalışıyoruz”

Müzakereciler bir araya geldi

A+A-

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kıbrıs Rum tarafının 2008’de üzerinde anlaşma sağlanıp kâğıda dökülen bazı konuları şimdi kabul etmediğini, bu konularda Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafını 2008’den 2014’e getirmeye çalıştığını söyledi.

Özersay, 2008 yılında, Federal Poliste ve iç güvenlikte eşit temsiliyet konularında anlaşılmasına rağmen şimdi Kıbrıs Rum tarafının bunları kabul etmediğini gördüklerini kaydetti.

Görüşme tarihleri
Özersay, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’le yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklamalarda bulundu.
Dünkü görüşmede, liderler ve müzakerecilerin görüşme tarihleriyle ile ilgili takvimleme yaptıklarını söyleyen Özersay, buna göre 1 Temmuz’da müzakerecilerin, 4 ve 7 Temmuz’da liderlerin, 9,16 ve 22 Temmuz’da müzakerecilerin bir araya geleceğini; Temmuz ayına bir liderler görüşmesi daha ayarlamak istediklerini söyledi.
Ağustos ayı başında Atina ve Ankara’ya çapraz ziyaretlerin de söz konusu olduğunu belirten Özersay, 23 Ağustos’ta müzakerecilerin, 26 Ağustos’da da liderlerin yeniden görüşeceğini kaydetti.
BM ve heyetleriyle yapılacak mekik diplomasisinin de söz konusu olacağını kaydeden Özersay, dünkü görüşülen ikinci bir konunun da “İç Güvenlik” olduğunu bildirdi.
Özersay görüşmede, ağırlıklı olarak polis konularının ele alındığını ve Kıbrıs Rum tarafının bir kâğıt sunduğunu açıkladı. “İkamet” konusunda ise Türk tarafının görüş ve önerilerinin sunulduğunu ve “vatandaşlık” konularına da giren bazı hususların ele alındığını ifade etti.

Federal polis ve iç güvenlikle ilgili kurum ve kuruluşlarda eşit temsiliyet...
Özersay, kamuoyuna karşı bir sorumluluk olarak gördüğü bazı konuları da açıklama ihtiyacı hissettiğini belirterek, “üç yıl önce polis konularında tarafların üzerinde anlaştığı bazı hususlardan bahsetmiştim. Bunlardan en önemlisi ‘Federal Polis ve benzeri iç güvenlikle ilgili kurum ve kuruluşlarda eşit temsiliyet’ konusunda tarafların anlaştığını söylemiştim. Bugün bunun Rum tarafınca kabul görmediği anlaşılıyor” dedi.
Özersay, herkesin bunu bilmesi gerektiğini, bugün aşağı yukarı her başlıkta ve özellikle poliste daha net şekilde, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafını 2008’den 2014’e getirmeye çalıştığını söyledi.


“Rum tarafının tutumu değişmezse 2008’e geri dönülür”

“Federal Poliste eşit temsiliyet”, “kararların nasıl alınacağı”, “federal polisin yetkisiyle kurucu devletin yetkisi” gibi çok önemli konuların daha önce anlaşılmış olduğunu söyleyen Özersay, bunlarda Rum tarafının tutumunun değişmemesi halinde 2008’e veya “sıfır noktasına” geri dönmekten başka bir anlam ifade etmeyeceğini bildirdi.
Özersay, Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi konusunda ısrarcı olduklarını, BM Genel Sekreteri ve Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Feltman’ın adaya ziyaretinde söylediği hedefin tutturulabilmesi (yaz ayında verilecek aradan önce ilerleme kaydedilebilmesi) için daha önce anlaşılan konuların masada durması gerektiğini ifade etti.
Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakerelerden beklentinin momentum olmadığını, “sadece momentumdan bahsedip ucu açık müzakerenin devamından rahatsız olmayanların aslında statükodan memnun olanlar” olduğunu söyledi.

“BM hedefi tutturacaksa, geri gidilmesine engel olacak adımlar atmalı”

Özersay şöyle devam etti:
“Bizim için planlanmamış, adım adım bizi kapsamlı çözüme götürmeyecek olan bir müzakere süreci içerisinde bahsedilen momentum olsa olsa statükonun muhafazasından başka bir şey değildir… Bir başına momentum bir şey ifade etmez, bunun planlı bir şekilde bizi kapsamlı çözüme götürmemesi gerekir… Geri adım değil ileri adım atmamız gerekir, ikincisi de planlı bir biçimde bir yol haritasıyla ileri gitmeye çalışmamız gerekir. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz, örneğin Birleşmiş Milletler momentumun sağlanması ve yaz ayından önce bir miktar ilerleme kaydedilmesi hedefini tutturmak istiyorsa, BM’nin de 2008’e geri gitmemize engel olacak adımları atması şarttır.”
Özersay, “şu an momentum veya tıkanıklık mı olduğu” yönündeki soruya “Doğada hareket ettirmediğiniz her hangi bir nesne durduğu yerde bir miktar değişim geçirir. Bunu eğer bir momentum olarak almayacaksak ki ben almam; o zaman başka şeyler yapmamız gerekir. Örneğin çok hassas olan polis konusunda eşitliği kâğıda yazmışsak, bunun nasıl çalışacağını ve karar alacağını Rum ve Türk tarafları olarak onayladıysak ve kâğıda döktüysek şimdi ‘ben bunu beğenmiyorum’ derseniz geriye doğru bir momentum gerçekleşir herhalde diye düşünüyorum” diyerek cevap verdi.
Özersay, Ağustos başında, bir müzakereciler görüşmesi ve bir çapraz ziyaret olabileceğini, daha sonra 2 haftalık bir aranın ardından, müzakereciler ve liderler görüşmelerinin sürmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1661 defa okunmuştur