1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Özel'de eğitimin KUR SANCISI
Özelde eğitimin KUR SANCISI

'Özel'de eğitimin KUR SANCISI

Dövizin tırmanışı, tüm sektörlerin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs’ta ‘yaygın’ olan ‘özel eğitim kurumları’ndan eğitim alan velileri de vurdu

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Dövizin tırmanışı, tüm sektörlerin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs’ta ‘yaygın’ olan ‘özel eğitim kurumları’ndan eğitim alan velileri de vurdu.
Binlerce veli çocuklarının okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimleri için ‘özel okulları’ tercih ederken, dövizin patlamasıyla döviz üzerinden alınan okul harçları da endişe yarattı.
Bazı özel okullar kurda sabitlemeye gitti, bazıları ise ‘çıktılarının da döviz’ olduğu gerekçesiyle yeni bir düzenleme getirmedi.
Necat British School’dan ise konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Veliler ‘kur sabitleme’ talep ediyor…

‘Özelde eğitim’ gören çocukların velilerinin ‘kur sabitleme’ veya ‘ödeme kolaylığı’ için okullara ‘yazılı’ ve ‘sözlü’ taleplerini ilettiği de öğrenilirken, kur sabitlemesine gitmemiş bazı okulların da halen veli taleplerini değerlendirdiği öğrenildi.

Levent Kolej Müdürü Asım İdris: “Kuru 3.15’ten sabitledik…”

Okul öncesi, ilkokul ve Kolej bölümleriyle eğitim hizmeti veren Levent Eğitim Kurumları kuru sabitledi.
Levent Kolej Müdürü Asım İdris, hükümetin kısmı kur sabitleme kararından önce, 20 Ağustos’ta kuru sabitleme kararı alarak yürürlüğe koyduklarını ifade ederken, okul harcının EURO üzerinden alındğını ve EURO’nun da 3.15 TL olarak sabitlendiğini açıkladı.
11 Eylül’de kurun durumunun yeniden değerlendirileceğini de belirten İdris, lise bölümü için kayıt almaya da devam ettiklerini belirtti.

English School of Kyrenia: ‘Sabitleme yok…’

English School of Kyrenia, Kayıt İşleri’nden alınan bilgiye göre okul ücretlerinde herhangi bir kur düzenlemesine gidilmedi. Okulun ‘uluslar arası’ bir okul olduğuna işaret eden kayıt işleri yetkilisi, okulun tüm öğretmenlerinin de döviz üzerinden maaş aldığını ifade etti.
Okulun tüm çıktılarının sterlin olması nedeniyle, okul harcında da bir kur sabitlemesine gidilmediği kaydedildi.

Girne Amerikan Koleji: “Kreş bölümü için Euro’yu 3.18 TL’den sabitledik”

Girne Amerikan Koleji Müdiresi Aysu Balkanlar ise döviz kurlarında yaşanan artış nedeniyle okulun kreş bölümü harçlarına yönelik kuru sabitlediklerini söyledi.
Balkanlar, Euro’yu 3.18 TL’den sabitlediklerini ve bu çalışmanın Aralık ayına kadar geçerli olacağını belirtti.
Piyasaya bağlı olarak yeniden bir değerlendirme yapılabileceğini aktaran Balkanlar, ortaokul ve lise bölümlerinde peşin ödemelerde kur sabitlemesine gidilmesinin düşünüldüğünü kaydetti.
Balkanlar, bu bölümlerde de ‘kur sabitleme’ kararı alınması halinde bu kararın Eylül ayı içerisinde gerçekleşecek kayıtlar sırasında olacağını belirtti.
Ailelerden de bu yönde bir talep geldiğini aktaran Balkanlar, okul yönetimi olarak ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.

YDÜ Koleji Müdürü Arkan: “Rektörlük değerlendiriyor”

Mali konuları Yakın Doğu Üniversitesi Rektörlüğü’nün değerlendirdiğini ifade eden YDÜ Koleji Müdür Işılay Arkan, velilerin kur sabitleme talebi olduğunu doğruladı.
Velilerden gelen taleplerin rektörlüğe iletildiğini kaydeden Müdür Arkan, üniversite rektörlüğünün bu konuyu değerlendirdiğini ifade etti.
Öte yandan geçtiğimiz gün YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, üniversite olarak kuru sabitleme düşüncelerinin olmadığını ifade etmişti.

Kreş bin 500 stg, okul öncesi 2000 stg…

Yakın Doğu İlkokulu resmi internet sitesinden de, 2015-2016 öğretim yılı kayıt ücretlerinin; Kreş için 1500 stg, Okul Öncesi (eski ve yeni kayıtlar)  için 2000 stg olarak belirlendiğini duyurdu.

Doğa Koleji ve TED’de harçlar TL üzerinden…

Öte yandan TED Koleji Müdiresi Sevinç Boztuna ise okul harçlarının TL üzerinden olduğunu söyledi. Boztuna, okul harçlarının Mayıs ayında belirlenen rakamların yeni eğitim yılında geçerli olacağını, bir artış yapılmayacağını kaydetti.
Bunun yanı sıra Doğu Akdeniz Doğa Koleji’nde ise eğitim harçları TL üzerinden olduğu için dövizle ilgili herhangi bir önlem alınmadı.

Bu haber toplam 3397 defa okunmuştur