1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ortak talep: Birleşik Kıbrıs
Ortak talep: Birleşik Kıbrıs

Ortak talep: Birleşik Kıbrıs

Kıbrıs’ı üçüncü kez İNSAN ZİNCİRİ ile birleştirdiler…

A+A-

Fehime ALASYA

Kıbrıslı yurtseverlerin uzun süredir Ledra caddesinde sürdürdüğü barış eylemleri, dün de devam etti.

Genç, yaşlı, kadın, çoluk çocuk herkes oradaydı. Şarkılar söylendi, barış mesajları tüm dünyaya haykırıldı.

Kıbrıs'ın birleştirilmesi talebiyle 19 gündür, Lefkoşa'da ara bölgede eylem yapan ‘#UniteCyprusNow!’ eylemcileri üçüncü insan zincirini oluşturdu.

Ellerinde ‘We Are Cyprus’, ‘Barış’, ‘Cyprus Is One’ pankartlarını taşıyan eylemciler, ortak dilde şarkılar söylediler.

Etkinlikte şiir, müzik ve diğer sanatsal performansları da sergilendi.

Barış sevdalıları, Ledra/Lokmacı civarı ara bölgedeki iki kontrol noktasını, üçüncü kez insan zinciri oluşturarak birbirine bağladı, şarkılarla, mesajlarla hep birlikte çözüm haykırdı

Eyleme katılan Kıbrıslılara ‘Artık halk konuşsun’ diyerek, ‘barış’ ile ilgili düşüncelerini söylemeleri için kısa söz hakkı verildi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da eyleme destek verenler arasında yer aldı.

and.jpg

u3.jpg


“Tarih, seçimimizi en acımasız şekilde yargılayacaktır”

Yapılan kısa konuşmada şu ifadelere yer verildi;

“#UniteCyprusNow, Kıbrıs Konferansı'nın 28 Haziran'da Cenevre'de yeniden toplanıyor olmasından memnuniyet duymaktadır. Cenevre toplantısının, bu kez Kıbrıs'ta bir çözüm ve adamızın ve insanlarımızın birleştirilmesi ile sonuçlanmasını ummaktayız. iki lider Sayın Nikos Anastasiadis ve Sayın Mustafa Akıncı'ya ve garantör güçlere, vizyon, cesaret ve samimiyetle pozisyonları arasındaki farklılıkları kapatmaları ve Kıbrıs'ı birleştirmeleri çağrısında bulunmaktayız.

Liderler son iki yıl boyunca yürüttükleri müzakerelerde, daha önceki süreçlerde hiç elde edilmemiş ilerlemeler kaydetmişlerdir. Çözüme çok yaklaşmışlardır ve nihai anlaşmanın nasıl olacağını artık neredeyse tamamen bilmektedirler. Kendilerinden, süreci tamamına erdirecek ve Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz'de bir barış merkezi haline getirecek liderliği göstermelerini talep etmekteyiz.

Liderlere, son zamanlarda sık sık başvurdukları milliyetçi söylem ve suçlama oyunundan vazgeçmeleri, barışa tam anlamıyla sıkı sıkı sarılmaları ve toplumlar arasında güven ve diyalogu tesis etmeleri çağrısında bulunmaktayız. Kıbrıs'ta son 50 yıldır yaşananlar utanç verici ve kabul edilmezdir. Artık bu adada biraz barış, biraz ihtilaf yaşamaya devam edemeyiz. Şu anda elimizde kaderimizi değiştirmek ve kendi geleceğimizi belirlemek için bir fırsat vardır. Ya bu fırsatı değerlendirip birleşmeyi seçeceğiz, ya da Kıbrıs'ın ve insanlarının tehlikeli, istikrarsız ve öngörülemez bir geleceğe sürüklenmesine izin vereceğiz.

Tarih, seçimimizi en acımasız şekilde yargılayacaktır.”

u2.jpg

Eylemciler ne dedi? Eylemciler ne dedi? Eylemciler ne dedi?

 

fikri-toros.jpg

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros:
“Bildiğiniz üzere ben 25 yıldır, Kıbrıs’ta adil, yasal ve kalıcı bir çözüm için katkı koymaya çalışıyor, bunu bulunduğum her ortamda da devam ettirmekte kararlıyım. Bu yöndeki bir harekete de büyük bir memnuniyetle destek veriyorum. Hiçbir barış süreci sivil toplumun katılımı ve işbirliği olmadan, kararlılık olmadan sonuca varmamıştır. Biz de içinde bunduğumuz ve son safhasına geldiğimiz bu süreçte de bu destekle hareket etmeliyiz. Bu sebeple, burada yer alan herkese, inisiyatifine katkı veren her bir bireye çok ama çok teşekkür ederim.”

esra-aygin-001.jpg

Esra Aygın:
“Bu kritik süreçte verilecek olan kararlar, atılacak olan adımlar Kıbrıs’ın geleceğini belirleyecek. Birleşik bir Kıbrıs çok daha güçlü ve güvenli bir Kıbrıs olacaktır. Bölünmüşlüğün devamı, bizleri gerginliklere, karamsarlığa ve daha büyük tehlikelere sürükleyecek. Liderlerin bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi için çağrı yapıyoruz.

17 Mayıs’ta liderlerin planlanmış görüşmesinden sonuç beklerken, hiçbir sonuç olmadan çıkıp, suçlama oyununa devam ettiler. Bizler sosyal medyada örgütlenip o günden beridir bu fırsatın elimizden kayıp gitmemesi için toplanıyoruz.”

giorgos-kaskanis.jpg

Giorgos Kaskanis: (Politis Gazetesi Baş Editörü)
“Özellikle buradayız çünkü artık Kıbrıs’ın insanlarının geleceğini ellerline alması gerekiyor. Liderlerden çok şey bekledik, artık bu barış sürecinde kendi varlığımızı da göstermenin zamanı geldi. Burası, şarkıların, gülümsemeleri ve mutluluğun olduğu bir yer haline geldi. Bu tam da bizim istediğimiz Kıbrıs’tır…

andromachi-sophocleous.jpg

Andromachi Sophocleous:
“Buradayım çünkü Kıbrıslıların çok uzun zamandır sessiz kaldığını düşünüyorum. Kıbrıs sorunu her bir Kıbrıslıyı ilgilendirmeli. Müzakerelerin günlük siyasi taktikler nedeniyle çökmesine sessiz kalmayalım. İnsanların anlamalarını istiyoruz ki; Kıbrıs’ta barış için her gün gösteri yapmaya istekli kişiler var. çok uzuzn zamandır işi liderlere bıraktık, artık insanların da seslerini duyurmalarının vakti geldi.”

selcuk-garanti.jpg

Selçuk Garanti:    
“Burada, kendi halinde gelip toplanan insanları yürekten tebrik ediyorum. Artık siyasilerden hiçbir beklentimiz, umudumuz yok. Umudumuz artık sade vatandaşta, halkta. Her geçen gün çığ gibi büyüyeceğiz, çoğalacağız, elbet bir gün birleşeceğiz…”

ioli-kythreotou.jpg

Ioli Kythreotou:
“Mağusa’dan geliyorum, Baf’ta doğdum, ailem de Omorfolu… Buradayım çünkü ülkemi seviyorum, insanları seviyor ve barış istiyorum. Hem kendimiz hem de çocuklarımız için birleşik bir Kıbrıs diliyorum.”

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2804 defa okunmuştur
İlgili Haberler