1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Organ Nakli'nin önü açıldı
Organ Naklinin önü açıldı

'Organ Nakli'nin önü açıldı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı”nı oybirliği ile geçirdi

A+A-

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Genel kurul ilk olarak “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini onayladı.

Tasarıda kurulması öngörülen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi”nin, “kişilerinin cinsiyetine, cinsel yönelimine ve/ veya cinsiyet kimliğine bağlı olarak maruz kaldıkları ayrımcılıkları gidermek; sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşamda eşit haklara sahip bireyler olarak hak ve özgürlüklerini icra etmelerini sağlamak; kişilerin insan hakları temelinde fırsat ve kaynaklara erişimini güvence altına almak, kadınların her türlü şiddetten ve cinsel sömürüden korunması amacıyla çalışması” öngörülüyor.

Genel Kurul daha sonra İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde bulunan “Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini oybirliği ile kabul etti.

PROTOKOL GERİ ÇEKİLDİ

“İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı” ile “Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Hali ve Ceza Puanı (Değişiklik No: 3) Yasa Tasarısı”nın genel kurulda ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerelerin onaylanmasının ardından genel kurul, “Türkiye Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Protokolü görüşmeye başladı.

TDP Girne Miletvekili Zeki Çeler, protokolle ilgili söz aldı ve bu konuda yapılan anlaşmada, Anayasa’ya göre yanlışlık olduğunu ifade ederek, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, ilgili protokolün meclisin bilgisine sunularak yapıldığını, bu konuda TDP’nin yaptığı açıklamaların yanlış olduğunu işaret etti.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, yerinden söz alarak, Zeki Çeleri’in bu konuda yaptığı uyarının doğru olduğunu, bu protokolün oturuma ara verilerek, yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Meclis Sibel Siber de, bu konu için ara verilmesine gerek olmadığını, hükümetin protokolün görüşülmesini geri çekebileceğini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da söz alarak, bu protokolü geri aldıklarını ve gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, uluslararası anlaşmanın KKTC Anayasa’na göre Meclis onayından geçmesi gerektiğini hatırlattı. Bu anlaşmanın 5 yılı kapsadığını ifade ederek, Anayasa’ya göre Meclis onayı istediğini kaydeden Erhürman, süresi daha az olsaydı Meclis onayının istenmeyeceğini anlattı.

Erhürman, her uluslararası anlaşmanın Meclis onayına gelip, kamuoyuna taşınması gerektiğini belirtti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Yorgancıoğlu, bugün Meclisin tatile girmeden önceki son toplantısı olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı’ndan geri dönen yasaların görüşüleceğini belirterek, öncelikli olarak organ nakliyle ilgili yasa tasarısının oylanmasını talep etti. Öneri oy çokluğu ile kabul edildi.

Bunun ardından Genel Kurul “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısı”nı görüşmeye başladı.


Meclis Genel Kurulu, “İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa Tasarısını” oybirliği ile kabul etti.

Yasa, “İnsan sağlığını en üst düzeyde tedavi ve korumasını temin etmek amacı ile insanlara uygulanacak insan hücre, doku ve organların ülkemizdeki devlet ve bu yasa ile onaylanmış ve ruhsatlandırılmış olarak hizmet verecek olan Hücre Kuruluşları, Doku Kuruluşları, Hücre Nakil Merkezleri, Doku Nakil Merkezleri ve Organ Nakil Merkezleri ile Doku ve Organ Tedarik Merkezleri’nin İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması, Nakil,Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının belirlenmesine ilişkin esasları düzenlemeyi” amaçlıyor.

(tak)

Bu haber toplam 1711 defa okunmuştur